Livsviktiga snack är en del i vårt suicidpreventiva arbete. Forskning visar nämligen att ju lättare barn har att prata om känslor och uttrycka hur de mår, desto bättre skyddade är de mot bland annat depression och självmord längre fram i livet.
Livsviktiga snack finansieras bland annat av Allmänna Arvsfonden och innehåller tips, övningar och fakta som ska inspirera föräldrar att prata mer med sina barn.
Materialet har tagits fram i samarbete med psykologer, psykiatrer, kuratorer, läkare och forskare. Tanken är att vi alla kan bli bättre på att samtala med våra barn, också om lite svårare saker i livet. På så vis kan vi rusta dem för livet och ge dem de bästa förutsättningarna för att möta tonårens, och livets, alla utmaningar.
Vill du veta mer om vårt arbete, engagera dig eller stödja oss så kan du göra det här.
Här får du som förälder eller annan vuxen med en 9–12 åring i din närhet kunskap om hur du kan prata med barn och unga om deras mående. Forskningen visar nämligen att förmågan att uttrycka hur man mår och känner, tillsammans med en god relation till en förälder eller annan närstående vuxen, är en av de viktigaste skyddsfaktorerna som finns i livet.
Livsviktiga snack Samtalsguide är för dig som tillsammans med föräldrar, eller andra viktiga vuxna, vill prata och resonera kring kunskapen i Livsviktiga snack. Du som läser det här är kanske ledare för en pappagrupp, en studiecirkel eller en grupp föräldrar i din kyrka eller moské. I tolv kapitel lotsar Samtalsguiden er igenom materialet i Livsviktiga snack-boken.
Materialet är framtaget i samarbete med psykologer, psykiatrer, kuratorer, läkare och forskare. Här kan du läsa fördjupande intervjuer om bland annat ACT och om den utvecklingsfas 9–12-åringen befinner sig i och om hur den påverkar barnets beteende och upplevelse av världen.
Vi pratar med Maria Lalouni, leg. psykolog och forskare som varit med och tagit fram innehållet, om hur man som vuxen får igång snacket med sitt barn, vad man kan göra om det går lite trögt och varför en god förmåga att prata om känslor kan leda till färre dagar på sjukhus.
Här finns bild på boken, illustrationer, filmer och foton att ladda ner.
Se och ladda ner här