Hoppa till huvudinnehåll

Våga fråga

En utbildning om hur du som medmänniska kan rädda liv

Suicide Zeros suicidpreventiva utbildning Våga fråga

Våga fråga är en suicidpreventiv utbildning som går igenom fakta och myter om självmord, lär ut hur man identifierar varningstecken på när psykisk ohälsa kan uppstå och hur man kan stötta någon som mår dåligt. I utbildningarna får man som medmänniska lära sig att hålla motiverande samtal och vi ger konkreta råd på hur man lotsar rätt vid en akut situation.

Att prata om hur vi mår är det mest förebyggande vi kan göra - det kan rädda liv. Du behöver inte ha några förkunskaper eller arbeta med den här typen av frågor i ditt arbete för att kunna delta.

Kursinnehåll för Våga fråga

  • Fakta och myter om självmord
  • Livsomställningar innebär en risk – reagera på dem
  • Varningssignaler att uppmärksamma
  • Viktigt att förmedla hopp
  • BÖRS (Bekräfta, Öppna (frågor), Reflektera, Sammanfatta)
  • Våga fråga: Har du tankar på att ta ditt liv?
  • Lotsa rätt – hänvisa inte vidare
  • Nästa steg

För frågor och bokning av utbildningar

Vid frågor om eller bokning av våra suicidpreventiva utbildningar för privatpersoner eller företag, varmt välkommen att kontakta utbildning@suicidezero.se

Fredrik Lorenzoni, Sveriges Radio:

En bra och grundläggande utbildning i ett viktigt ämne som ofta kan vara svårt att tala om. Teori blandas med praktiska övningar på ett inspirerande sätt vilket gav kunskaper och insikter jag inte tidigare haft.

Lo Lindström, studerande på Socialpedagogutbildningen, Västerås Yrkeshögskola:

Informativ utbildning som bland annat slår hål på långlivade myter om suicid. Det innehöll även konkreta förslag på hur man kan närma sig det svåra. Med tydlighet förmedlar utbildaren att en fråga kan innebära skillnaden mellan liv och död. Mycket bra!

Axel Carlberg, Region Skåne:

Våga Fråga får med extremt mycket på kort tid. Måste erkänna att jag var mycket skeptiskt till en sådan utbildning på bara två timmar.

Doughlas Jansson, Meeting Room:

Toppen att få lära sig om olika myter och sätt att ta hand om folk som mår dåligt.