Suicidpreventiva dagen

Hoppa till huvudinnehåll

Suicidpreventiva dagen

Suicidpreventiva dagen 10/9 – aktiviteter runt om i landet

Den 10 september samlas människor över hela världen för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord. I Stockholm genomför Suicide Zero en stor ljusmanifestation på Mariatorget, där man tänder 1 441 ljus, ett för varje person som tog sitt liv i Sverige under 2020. Även på många orter runt i landet anordnas aktiviteter - här kan ni se vad som händer lokalt hos er.

Den här sidan uppdateras löpande med arrangemang att ta del av.

Läs mer om hur du själv anordnar en ljusmanifestation

Bilder att använda i samband med Suicidpreventiva dagen

Ladda gärna ner våra bilder och använd i dina/era sociala medier-kanaler.

Kalendarium: Suicidpreventiva dagen

Stockholm

Livsavgörande samverkan – en digital konferens på den suicidpreventiva dagen 2021

Välkommen till en nationell digital konferens på den Suicidpreventiva dagen som sätter samordning, samverkan och samarbete i fokus. Med gemensamma krafter kan vi rädda liv!
Datum: 10 september
Tid: 09.00 - 12.30
Plats: Digital konferens
Arrangörer: Folkhälsomyndigheten, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention vid Karolinska institutet och Region Stockholm (NASP) och Socialstyrelsen, i samarbete med Suicide Zero, Mind, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd (SPES) och Suicidprevention i väst (SPIV).

Anmälan till konferensen görs senast 8 september 2021 här.

Ljusmanifestation på Mariatorget

Vi tänder ljus och hedrar de som gått bort i suicid under 2020. Manifestationen startar klockan 19.00 med tal, musik och ljuständning och pågår fram till 20.30. Alla är välkomna att delta genom att tända ett ljus, lyssna till musik eller bara genom att vara där och dela stunden tillsammans. Ljusmanifestationen livesänds också på Facebook. .
Datum: 10 september
Tid: 19.00 - 20.30
Plats: Mariatorget i Stockholm
Arrangör: Suicide Zero

Ungefärliga tider: 19.00 Suicide Zeros generalsekreterare Rickard Bracken inleder. Ljuständningen börjar. 19.05 Annika Strandhäll, riksdagsledamot (s) talar. 19.10 Artisterna SYLVE och Janice framträder. 19.35 Programmet slut men ljuständningen fortsätter. 20.30 Manifestationen avslutas och ljusen släcks. Länk till facebookevenemang

Borås

Ljusmanifestation

Vi kommer att erbjuda möjlighet till ljuständning + samtal & fika + göra armband till Suicide Zero!
Läs mer: https://bit.ly/ljusmanifestation_boras_2021

Datum: 10 september
Tid: 16.00-21.00
Plats: Caroli kyrka samt på Stora torget
Arrangör: Borås Stad och Svenska kyrkan samt volontärer för Suicide Zero

Grästorp

Suicidpreventiva dagen - VI BRYR OSS OM VARANDRA!

Den 10 september är av WHO utsedd till den internationella suicidpreventiva dagen. Det vill vi tillsammans med Svenska kyrkan uppmärksamma genom att öppna upp för möjlighet till samtal och gemenskap. Vi vill bryta tabun, avliva myter om självmord och dela kunskap om vad vi kan göra för att ge hopp. Välkommen du som vill lära dig mer och du som är personligt berörd – detta gäller oss alla! Se hela programmet: https://www.grastorp.se/5.4b76e1a017b57cdf866829b.html

Datum: 10 september
Tid: 14.00-18.00
Plats: Grästorp kyrka samt kyrkans hus i Grästorp
Arrangör: Svenska kyrkan och Grästorps kommun samt volontär för Suicide Zero Länk till facebookevenemang

Göteborg

LJUSCEREMONI MED MUSIK

10 september tänder vi ljus för alla dem som inte orkade, för alla som kämpar, för oss som finns kvar. Vi får lyssna till musik av Kamilla Börjesson (sång), Camilla Voigt (piano) och Jonas Franke-Blom (cello). Från kl 12 och under hela dagen kommer det finnas möjlighet att på Domkyrkoplan bl a pärla armband, svara på quiz, samtala och bidra vid vår hoppingivande vägg. ”Hopp genom handling” är årets tema från WHO. Vi bjuder på fika i anslutning till programmet. FÖR SUICIDPREVENTION & EFTERLEVANDES STÖD Följ oss på Facebook för eventuella uppdateringar av programmet: facebook.com/suicidpreventivadagen

Varmt välkommen!

Datum: 10 september
Tid: kl. 15.30, 17.00, 18.30
Plats: Göteborgs domkyrka
Arrangör: Kyrkans SOS, Mind, Sensus, Sjukhuskyrkan, SPES, SPIV, Suicide Zero, Svenska kyrkan. Med stöd från Västra Götalandsregionen och Svenska kyrkan, Göteborgs stift

Halmstad

Minnesstund och ljuständning

Välkommen till en minnesstund med sång och musik ljuständning och hälsning till himmelen. Medverkande: Nina Widegren, Ann-Catrin Björnberg Sjukhuskyrkan och medarbetare från S:t Nikolai kyrka

Datum: 10 september
Tid: 19.00
Plats: S:t Nikolai kyrka
Arrangör: Sjukhuskyrkan och Svenska kyrkan

Håbo

Ljuständning

Internationella suicidpreventiva dagen den 10 september uppmärksammas med ljuständning utanför Håbo kommunhus

Läs mer: https://www.habo.se/omsorg-och-hjalp/nyhetsarkiv/nyheter-omsorg-och-hjalp/2021-09-01-internationella-suicidpreventiva-dagen-den-10-september-uppmarksammas-med-ljustandning-utanfor-habo-kommunhus.html

Hela Uppsala län samverkar för att uppmärksamma suicidpreventiva dagen Läs mer: https://www.habo.se/omsorg-och-hjalp/nyhetsarkiv/nyheter-omsorg-och-hjalp/2021-09-02-hela-uppsala-lan-samverkar-for-att-uppmarksamma-suicidpreventiva-dagen.html

Datum: 10 september
Tid: 19.30-20.30
Plats: utanför kommunhuset i Bålsta
Arrangör: Håbo kommun i samarbete med volontär från Suicide Zero

Härnösand

Ljusmanifestation

Datum: 10 september
Tid: 16.30-20.00
Plats: Stadsparken
Arrangör: Härnösands kommun

Högsby kommun

Ljuständning

För att uppmärksamma de som inte längre finns med oss. Vacker musik av Julia Wiel och information om suicidpreventiva veckan av folkhälsosamordnare Lena Vilander Hamnert.
Läs mer: https://regionkalmar.se/samarbetsportalen/uppdrag_samverkan/suicidpreventiva-dagen/

Datum: 10 september
Tid: 15.00
Plats: Tingshusparken vid kommunhuset i Högsby
Arrangör: Högsby kommun

Kalmar kommun

Ljusmanifestation

LJUSMANIFESTATION med föreläsning och musik av Kim Stranne. Han berättar om sin resa och hur löpningen till slut blev vägen ut ur den psykiska ohälsan ("Sår som inte blöder, en berättelse om läkning"). Charlotte G Brynielsson, chef för hållbarhet och strategi i Kalmar kommun, leder oss genom kvällen.
Läs mer: https://regionkalmar.se/samarbetsportalen/uppdrag_samverkan/suicidpreventiva-dagen/

Datum: 10 september
Tid: 18.30-20.00
Plats: Larmtorget i Kalmar
Arrangör: Kalmar kommun

Kalmar kommun

Ung i Kalmar

Under hela vecka 36 fokuserar Ung i Kalmar på psykisk hälsa och hälsofrämjande aktiviteter på alla fritidsgårdar, ungdomshuset UNIK och fritidsfilialen Smedjan. Några exempel på det som erbjuds under veckan är film- och serievisning, bakning och fika, ta ut skapande ur temat och smycka fritidsgården, information, diskussioner och samtal.

TIGRAR (FILMVISNING). Ronnie Sandahls internationellt hyllade film Tigrar avslutar veckan. En film om fotboll, kärlek och att jaga den stora drömmen - med livet som insats. En verklighetsbaserad skildring inifrån de stora arenorna, de drogfyllda festerna och de snabba bilarna. Men också berättelsen om en ung mans brinnande besatthet, fångad i en absurd fotbollsindustri där allt och alla kan köpas för pengar. Snart är det inte längre en kamp om att vinna eller förlora, utan om att överleva.

Fredag 10 september, kl. 19-21 (OBS! UNIK har filmstart kl.18) Nova Fritidsgård (ålder 12-18 år) Kultur- och fritidsfilialen Smedjan (ålder 12 och uppåt) Ungdomshuset UNIK (ålder 13-25 år)

Karlskrona

Region Blekinges internationella seminarium

På eftermiddagen arrangerar Region Blekinge, tillsammans med flera andra aktörer, ett seminarium för allmänhet, studenter och yrkesverksamma som är intresserade av förebyggande arbete för att hjälpa människor i farozonen för självmord. Seminariet hålls på engelska. Det kommer också att finnas möjlighet att ta del av seminariet via webb-tv via länk.
Läs mer: https://regionblekinge.se/om-region-blekinge/konferenser/internationella-dagen-for-suicidprevention-2021.html

Datum: 10 september
Tid: 15.00-18.30
Plats: Regionsalen, Wämö center, Karlskrona + Digitalt
Arrangör: Region Blekinge

Karlstad

Ljusmanifestation

Ljusmanifestationen kommer att varvas av tal, poesi och musik.
Medverkande: Anna Sundkvist Kräutner, regionansvarig Suicide Zero, Karen Oquin, samordnare suicidprevention Värmland, My Andrén och Maria Schnelzer, ledare i samtalsgruppen efterlevandestöd, poesi med Ismael Ataria och körsång under ledning av Lisa Svanström. Vi avslutar med ljuständning och därefter finns möjlighet till fika och samtal för dem vill. Diakoner, präster, volontärer finns på plats.
Begränsat antal platser!

Läs mer: https://bit.ly/ljusmanifestation_varmland_2021

Datum: 10 september
Tid: 18.00
Plats: Karlstad Domkyrka
Arrangör: Suicide Zero i samarbete med Svenska kyrkan, Sensus och Karlstad kommun

Kil

Ljusmanifestation

Under ljusmanifestationen blir det tal av volontärer, Marie Niljung berättar om appen Lumeno och ljuständning. Som avslutning kommer det att finnas fika och möjlighet till en pratstund för dem som önskar.

Läs mer: https://bit.ly/ljusmanifestation_varmland_2021

Datum: 10 september
Tid: 18.00
Plats: Närhetens kyrka
Arrangör: Volontär för Suicide Zero i samarbete med Svenska kyrkan

Kristinehamn

Ljusmanifestation

Ljuständning, musik och tal Läs mer: https://bit.ly/ljusmanifestation_varmland_2021

Datum: 10 september
Tid: 18.00
Plats: Norra torget
Arrangör: Volontär för Suicide Zero

Kronoberg

Digital föreläsning

En live-sänd föreläsning med fd fotbollsproffset Martin Bengtsson
” I skuggan av San Siro - från proffsdröm till mardröm”

Länk och läs mer: https://www.regionkronoberg.se/vardgivare/arbetsomraden-processer/psykisk-halsa/suicidprevention/lev2021/

Datum: 10 september
Tid: 15.00
Plats: Digitalt evenemang
Arrangör: Region Kronoberg i samarbete med SPES

Landskrona

Digitalt webbinarium

Den 10 september 2021 uppmärksammar Landskrona stad Suicidpreventiva dagen genom ett förinspelat webbinarium som visas på YouTube.

I samarbete med bland annat Suicide Zero, Mind, Cityidrott, Polisen, psykiatrin och föreläsaren Lina Rask fokuserar Landskrona stad under detta webbinarium på hälsofrämjande åtgärder. Webbinariet kommer att finnas på YouTube och i Landskronas evenemangskalender den 10 september.
Läs mer: https://www.landskrona.se/nyhetsarkiv/suicidpreventiva-dagen/

Datum: 10 september
Plats: Digitalt evenemang
Arrangör: Landskrona stad

Marks kommun

Ljusmanifestation i Kinna kyrka

För att minnas de som inte längre finns kvar med oss. Det hålls ett enkelt öppningsanförande kl. 18.00 och under kvällen ges möjlighet för var och en att vistas i kyrkan, tända ljus och lyssna till musik. Det kommer att bjudas på fralla och kaffe/te/saft. Läs mer: https://fb.me/e/2T9ILH22n
Datum: 10 september
Tid: 17.00-21.00
Plats: Kinna kyrka
Arrangör: Volontär för Suicide Zero, Svenska kyrkan och Marks kommun

Mönsterås

Ljusmanifestation i kyrkparken

I år uppmärksammar ljusmanifestationen de 1 441 människor som tog sitt liv under 2020. Livemusik i kyrkparken med Carl Jörneklint & Vemodet och Bluesettes. Arrangemanget är gratis och det finns möjlighet att ta del av kunskap om hur du som medmänniska kan förebygga självmord och psykisk ohälsa. Suicidpreventiva dagen infaller den 10 september varje år och är instiftad av WHO.

Datum: 10 september
Tid: 18.00-21.00
Plats: Samling i kyrkan, Mönsterås församling 18.00 och därefter i kyrkparken
Arrangör: Mönsterås kommun i samarbete med Svenska kyrkan samt volontär för Suicide Zero

Norrköping

En kväll om Suicidprevention

Inledning
Sång av Isabell Nyström Information om Sensus verksamhet Information från SPES lokalförening
Ljuständning och sång av Isabell Nyström.
”Våga fråga”, föreläsning av Bosse Konrad från Suicide Zero

Datum: 10 september
Tid: 18:00
Plats: S:t Olai kyrka
Arrangör: Sensus, SPES, Suicide Zero och Svenska kyrkan

Oskarshamn

En ljusare manifestation

Ulrika Karlsson, lokal volontär för de ideella organisationerna Suicide Zero och SPES, finns med tända ljus på plats i Stadsparken tillsammans med Nicole Sandoval Dance som tolkar låtar i form av dans samt BirdNhead som bidrar med stämningsfull musik.
Datum: 10 september
Tid: 19.30
Plats: Stadsparken i Oskarshamn, Lilla scenen

Vill du tända ett ljus? Döderhults församling tänder ljus för att uppmärksamma psykisk ohälsa. Kl. 17-19 den 10/9 är kyrkorna öppna för den som vill tända ett ljus inne eller på anvisad plats ute.
Datum: 10 september
Tid: 17.00-19.30
Plats: Kyrkor i Döderhults församling

Arrangör: Volontär för Suicide Zero i samarbete med Oskarshamns kommun, ICA Maxi Oskarshamn, SPES, Sensus, Åsö, Nilssons konditori, Reklam & Display AB, Grafiskt Tryck AB och Svenska kyrkan/Döderhults församling.

Piteå

Ljuständning

Självmorden kan minska, var med och tänd ljus. Självmord lämnar efter sig chockade, förvirrade och ledsna familje-medlemmar, vänner och bekanta. På suicidpreventiva dagen kommer det att brinna ljus på Byxtorget för alla som inte längre är med oss.
Läs mer: https://www.pitea.se/invanare/Fritid-kultur/kultur-och-evenemang/?lang=&TLp=1474214

Datum: 10 september
Tid: 12.00-18.00 Ljusmanifestation på Byxtorget i Piteå. 19.00 Stilla stund i Piteå kyrka med musik och reflekterande ord.
Plats: Byxtorget
Arrangör: Piteå församling och Sensus studieförbund

Rävlanda

Ljuständning

Känner du någon som har tagit sitt liv eller är du rädd att någon ska göra det?

Kl 15-17 Björketorps kyrka i Rävlanda är öppen för ljuständning, samtal och enkel kaffeservering.

Kl 17 Ljusandakt i Björketorps kyrka med efterföljande samtal i små grupper. Ingen anmälan. Kontakt: Maria Berggren, diakon, tel. 0301-443 58

Datum: 10 september
Tid: från 15.00
Plats: Björketorps kyrka
Arrangör: Svenska kyrkan

Storfors

Ljusmanifestation

Ljusmanifestationen kommer att inledas med musik, ett litet tal utav oss volontärer och därefter kommer vi tända ljus tillsammans. Som avslutning kommer det finnas fika, en pratstund om så önskas. Både vi volontärer och präster kommer finnas tillgängliga.
Varmt välkomna in för att tända ett ljus för alla de själar som inte längre finns hos oss.
Läs mer: https://bit.ly/ljusmanifestation_varmland_2021

Datum: 10 september
Tid: 19.00
Plats: Storfors kyrka
Arrangör: Volontär för Suicide Zero i samarbete med Svenska kyrkan

Säffle

Ljusmanifestation

Ljusmanifestationen i Solparken är inställd!
Men kan du träffa några av Suicide Zeros volontärer och ta del av information om självmordsprevention och köpa armband. Från kl. 16.00 kan du också lyssna på trubaduren Timmy.

Datum: 10 september
Tid: 12.00-18.00
Plats: utanför Pekås
Arrangör: Volontär för Suicide Zero

Tjörn

En kväll för att uppmärksamma suicidpreventiva dagen

Föreläser gör Ulrika Jannert Kallenberg från SPES - riksförbundet för Suicidprevention och Efterlevandestöd.
Möjlighet till stillhet och reflektion och efterföljande fika.
Medverkar gör även kyrkoherde Johan Ernstson.

Välkomna!

Datum: 10 september
Tid: 18:00
Plats: Valla kyrkan, Tjörn
Arrangör: Svenska kyrkan Tjörn

Torsby

Ljusmanifestation

Ljuständning, musik och möjlighet till samtal Läs mer: https://bit.ly/ljusmanifestation_varmland_2021

Datum: 10 september
Tid: 18.00
Plats: Ekumenia kyrkan
Arrangör: Volontär för Suicide Zero i samarbete med Ekumenia kyrkan

Torsås kommun

Ljusmanifestation

LJUSMANIFESTATION där alla är välkomna att delta för att uppmärksamma antalet personer i Kalmar län som tog sitt liv under 2020.

Läs mer: https://regionkalmar.se/samarbetsportalen/uppdrag_samverkan/suicidpreventiva-dagen/

Datum: 10 september
Tid: 08.30
Plats: Utanför Kommunhuset i Torsås
Arrangör: Torsås kommun

Umeå

Region Västerbottens digitala seminarium

Suicidpreventiva dagen 2021 – perspektiv som räddar liv

FoU Socialtjänst arrangerar ett digitalt seminarium om suicidprevention tillsammans med länets kommuner, forskare, Folkhälsomyndigheten, MIND, Suicide Zero och Sverker Olofsson som moderator

Anmälan: Ingen anmälan krävs för digitalt deltagande. Anslut via: https://us02web.zoom.us/j/85942880680
Vi sänder från Studio Grim i Umeå Folket Hus med endast ett fåtal platser, reserverade för medverkande i första hand. Kontakta oss om du vill delta fysiskt på plats. (Seminariet kan även ses i efterhand.)
Kontakt Per-Daniel Liljegren, samordnare e-post: per-daniel.liljegren@regionvasterbotten.se tel: 070-288 9965

Datum: 10 september
Tid: 13.00-15.00
Plats: Studio Grim, Folkets hus + Digitalt
Arrangör: Region Västerbotten

Varberg

Ljuständning

Kl. 16.00 Öppet för ljuständning och fika Kl. 19.00 - 20.30 Musik

Datum: 10 september
Tid: från 16.00
Plats: Varbergs kyrka
Arrangör: Volontär för Suicide Zero och Svenska kyrkan

Vimmerby kommun

Ljusmanifestation

LJUSTÄNDNING med tal av lokala aktörer och finstämd musik. Under en kortare lunchceremoni (ca 15-20 min) sluter vi upp för att minnas de som inte längre finns men också för att få information om hur vi som medmänniskor kan bidra till att rädda liv. Läs mer: https://regionkalmar.se/samarbetsportalen/uppdrag_samverkan/suicidpreventiva-dagen/

Datum: 10 september
Tid: 12.15
Plats: Stora Torget i Vimmerby (utanför Rådhuset)
Arrangör: Vimmerby kommun

Västervik kommun

Ljusmanifestation

Vi tänder ljus för alla dem som inte orkade, för de vi saknar, för alla som kämpar och för oss som finns kvar. Det blir andaktsstund, musik, poesi och ljuständning. Under kvällen finns möjlighet till samtal.

Läs mer: https://regionkalmar.se/samarbetsportalen/uppdrag_samverkan/suicidpreventiva-dagen/

Datum: 10 september
Tid: 19.00-20.00
Plats: Gamla kyrkogården & S:t Markus kapell
Arrangör: Svenska kyrkan i Västervik i samarbete med volontär för Suicide Zero och SPES

Ystad

Ljusmanifestation

Datum: 10 september
Tid: 18.00-20.30
Plats: Stortorget
Arrangör: Volontär för Suicide Zero

Ängelholm

Minnesvesper

Ängelholms församling kommer ha en stund att minnas de som lämnat oss i suicid med läsning, musik och ljuständning.

Max 90 personer får samlas i kyrkan, vi följer gällande rekommendationer.

Datum: 10 september
Tid: 17.00
Plats: Ängelholms kyrka
Arrangör: Svenska kyrkan i samarbete med volontär för Suicide Zero

Örebro

En Kväll Om Psykisk Ohälsa

En kväll om psykisk ohälsa är ett välgörenhetsevenemang med målet att uppmärksamma psykisk ohälsa och samla in pengar till organisationen Suicide Zero. Under kvällen varvas musikframträdanden med föreläsningar. Du bjuds på underhållning samtidigt som du får med dig livsviktig kunskap. Det kommer vara lättsamt och allvarligt, med blandad musik. Förhoppningsvis blir det något som tilltalar alla smaker. Eventet äger rum för fysisk publik i Engelbrektsskolans Aula i Örebro, men det kommer även gå att följa live via youtube. Biljettlänk: https://www.nortic.se/dagny/show/113929 Länk till facebookevenemang: https://fb.me/e/R2Y7JmKT Länk till livesändning: https://youtu.be/mAw3t6PB320
Datum: 7 september
Tid: 19.00-21.30
Plats: Engelbrektsskolans Aula
Arrangör: Volontär för Suicide Zero/Föreningen Wilma, till förmån för Suicide Zero

Ösmo

Ljusmanifestation

Datum: 10 september
Tid: 19.00-20.00
Plats: Minneslunden vid Ösmo kyrka
Arrangör: Svenska kyrkan Ösmo-Torö församling

Östersund

Minesstund och Ljusmanifestation

Minnesstund i Stora kyrkan i Östersund. Medverkande Svenska Kyrkan, Suicide Zero och Johan Eliasson, musiker.

Datum: 10 september
Tid: 19.00
Plats: Stora kyrkan
Arrangör: Suicide Zero i samarbete med Svenska kyrkan Länk till facebookevenemang

Ljusmanifestation på Stortorget i Östersund. Medverkande Suicide Zero, Svenska kyrkan och SPES.
Datum: 10 september
Tid: 20.00-21.30
Plats: Stortorget
Arrangör: Suicide Zero i samarbete med Svenska kyrkan Länk till facebookevenemang

Minnesstund i Föllinge Kyrka. Medverkande Suicide Zero och Svenska kyrkan.
Datum: 10 september
Tid: 19.00-20.00
Plats: Föllinge Kyrka, Kyrkvägen 17
Arrangör: Suicide Zero i samarbete med Svenska kyrkan och Krokoms kommun. Länk till facebookevenemang

Minnesstund i Offerdal Kyrka. Medverkande Suicide Zero och Svenska kyrkan.
Datum: 10 september
Tid: 19.00-20.00
Plats: Offerdal Kyrka
Arrangör: Suicide Zero i samarbete med Svenska kyrkan. Länk till facebookevenemang