Hoppa till huvudinnehållet
Jonathan Hedström
För att visa sitt stöd har lagkamraterna gjort ett jättejobb för att arrangera matchen och ordnat en mängd profilspelare. Däribland tidigare NHL-spelaren Jonathan Hedström.

”Vi måste svälja lite stolthet och våga prata”

07 ‪mars‬ 2019

Nu på lördag spelar Suicide Zero en hockeymatch tillsammans med några av Sveriges mest välrenommerade spelare. Mathias Otmalm är en av spelarna i laget Mighty Dronts, som arrangerar tillställningen. Hans bror Gustav tog sitt liv under påskhelgen 2018. För att visa sitt stöd har lagkamraterna gjort ett jättejobb för att arrangera matchen och ordnat en mängd profilspelare. Däribland tidigare NHL-spelaren Jonathan Hedström.

Fyra personer om dagen tar sitt liv i Sverige. Totalt blir det ungefär 1500 årligen. Bakom varje självmord döljer sig mängder av närstående som drabbas oerhört hårt när en älskad tar sitt liv. Det finns många myter och mycket okunskap kring varför någon tar sitt liv. Rädsla för att göra fel påverkar hur vi agerar. Men i dag finns kunskap om hur vi alla kan bidra till att förebygga tragedierna. Därför är det så viktigt att fler engagerar sig och lyfter frågan. En av dem som ställer upp i välgörenhetsmatchen är Jonathan Hedström, som tidigare spelat i Tre Kronor, NHL och i Timrå. Han föreläser ofta om egna erfarenheter av psykisk ohälsa.

Vad fick dig att ställa upp i hockeymatchen i team Suicide Zero?

— Dels för att jag tidigare spelat med drontarna. Jag känner också familjen som drabbades. Det var ett enkelt val att ställa upp.

Hur viktigt är det att fler öppnar upp och berättar om sin egna psykiska ohälsa?

— Det är ju fantastiskt viktigt. Jag föreläser själv om det. Framför allt inom hockeyn. Där är det många som mår dåligt. Men det känns jättebra att det blivit mer öppet att tala om det.

Vad beror det på att det kan kännas så läskigt för många att berätta att man mått eller mår dåligt psykiskt?

— Dels för att man skäms. Man vill inte visa sig svag men det är tvärtom. För kan man prata så mår man bättre. Vi behöver normalisera att det är vanligt med psykisk ohälsa. Att våga öppna sig och sträcka ut en hand behövs.

Vad har du fått för reaktioner på när du berättat om dina erfarenheter med ätstörningar?

— Det har varit jättebra. Många har sagt oj, har du mått så dåligt, du som var så tuff på isen? Samtidigt är det jobbigt att man ser så många barn som mår dåligt.

Hur fick du hjälp?

— När jag sökte hjälp på en ätstörningsklinik. Efter det blev det fart på allt.

Vad tycker du måste göras för att förebygga psykisk ohälsa?

— Vi måste svälja lite stolthet och våga prata. Och sträcka ut en hand. Jag har sett många som mår dåligt men alla vågar inte fråga utan backar. Många har oss hockeyspelare som förebilder. Kan vi visa att vi kan må dåligt gör det att andra kan få hjälp.

Hur känns det inför matchen på lördag i Sundsvall?

— Känns som att man kunnat spela en roligare match men det är inspirerande att få vara med. Och pengarna går till något bra.