Jul 2020

Coronapandemin drar fram genom landet med en skrämmande kraft. Som ett resultat av detta lever många i ofrivillig social isolering. Vi vet att årets jul- och nyårshelger inte blev som vanligt och vi vet inte hur 2021 kommer att bli. Men vi vet att självmord går att stoppa.

När det känns tungt hjälper det i många fall att göra framtidsplaner. Vad ser du fram emot under det nya året?

För dig som medmänniska

♥ Att göra något för våra medmänniskor hjälper andra men får också oss själva att må bättre. Fundera över vem eller vilka du inte har hört av dig till på länge. Vem kan du ringa redan idag? Finns det något ni kan hitta på tillsammans?

♥ Med små medel kan du få någon att må bättre. Le mot de du möter på en promenad och säg något snällt, eller lägg en lapp i grannens brevlåda med en fin hälsning.

♥ De digitala plattformarna kan vara en lösning när vi inte kan ses – det är så klart inte lika roligt som att ses på riktigt men det är bättre än att inte ses alls. Att lära någon hur man använder mobil, dator eller surfplatta för att hålla kontakten med andra kan vara en fin gåva.

♥ Att agera och våga fråga är två viktiga saker när någon i din närhet mår dåligt. Att visa att du finns där kan göra all skillnad i världen. Här finns tips och råd för hur du kan gå tillväga.

För dig som har det tufft

Om du mår dåligt finns det hjälp att få och du ska inte dra dig för att söka den hjälp som finns. Men det finns också sådant du kan göra för dig själv för att må så bra som möjligt när det känns extra tungt.

♥ Ett tips är att sätta upp mål som du kan beta av. En bra grej kan vara att göra en dagsplanering för vad som får dig att må bra eller hur du kan få någon annan att må bra. Kanske kan du boka en videofika, eller gå en promenad med någon.

♥ Att skriva ner vilka saker som går att påverka och vilka som inte gör det kan vara en bra idé. Det kan vara ett sätt att minska stress och ångest. Om oron och rädslan kryper sig på är det viktigt att identifiera vad den består av. Därför är det bra att känna in ångesten, vara med den en stund och observera den, tills den klingar av. Säg till dig själv att just nu har jag det så här, men det kommer inte alltid att vara så.

♥ Att göra något för andra kan få dig att må bättre. Lägg en lapp i grannens brevlåda, ta en promenad och le mot de du möter eller ring någon du inte hört av dig till på länge.

♥ Om situationen är akut - ring 112. Läs mer om var du kan få hjälp här

 • #5: Det finns inget vaccin mot ensamhet

  Under jul, nyår och andra storhelger är det många som mår extra dåligt. Hur kan du som anhörig hjälpa någon i din närhet? Vad kan du som mår dåligt göra för att det ska kännas lite lättare? Och hur hanterar man förlusten av någon som tagit sitt liv och inte kan fira helgerna med oss? Ullakarin Nyberg, suicidforskare och medlem i Suicide Zeros expertråd delar med sig i senaste avsnittet av Suicide Zero-podden.

  Lyssna här
 • "Det finns inget vaccin mot ensamhet"

  Det finns inget vaccin mot ensamhet men att visa vår omtanke och medkänsla med de som sliter med livet är en julklapp som kan rädda liv. Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero skriver tips och råd i en krönika om hur vi kan tackla den här julen.

  Läs mer här
 • Våga Fråga

  Hur kan du upptäcka varningstecken på psykisk ohälsa? Och vad kan du göra om du misstänker att någon vän eller kollega har det tufft? Suicide Zeros tvåtimmars-utbildning Våga Fråga ger dig verktygen du behöver för att kunna agera om någon i din närhet verkar må dåligt.

  Läs mer om Våga Fråga
 • Årets julklapp hittar du hos Suicide Zero

  Runt jul och nyår begås många självmord. Ge bort ett gåvobevis från Suicide Zero och hjälp fler att behålla det allra viktigaste. För ibland är de bästa gåvorna inte de man får. Utan de man får behålla.

  Ge bort ditt gåvobevis här