Suicide Zero stödjer suicidpreventiv forskning

Hoppa till huvudinnehåll

Suicidpreventiv forskning räddar liv

Varje år tar runt 1500 personer sina liv i Sverige. Behovet av att hitta evidensbaserade metoder för att förhindra självmord är enormt, och forskning är helt avgörande för att få ner självmordstalen. Suicide Zero donerar därför 5 procent av våra insamlade medel till suicidpreventiv forskning via Fonden för psykisk hälsa. Vi arbetar också för att forskning ska omsättas i praktisk handling ute i kommuner, regioner, statliga organisationer och inom näringslivet.

 • Suicide Zero ger 780 000 kronor till suicidpreventiv forskning

  För tredje året i rad ger Suicide Zero 5 procent av sina insamlade medel till suicidpreventiv forskning genom Fonden för Psykisk Hälsa. I år blir summan 780 000 kronor som fördelas på fem forskningsprojekt som bland annat undersöker sömnproblem, immunterapi och hjärnans fysiologi vid autismspektrumtillstånd. Hittills har Suicide Zero gett 1,7 miljoner till forskning.

  Läs mer om forskningsanslaget
 • ”Vi behöver förstå vad som händer i kroppen när deprimerade personer har låga D-vitaminnivåer”

  Varje år donerar Suicide Zero 5 procent av insamlade medel till suicidpreventiv. Cécile Grudet, doktorand i psykiatri vid Lunds universitet, är en av forskarna som fått stöd av oss. Hennes viktiga forskning handlar om D-vitamin och psykisk ohälsa.

  Ta del av intervju med Cecile Grudet
 • ”Vi blev lite förvånade över att skillnaderna var så stora”

  Annika Lexén, docent i arbetsterapi vid Lunds universitet, har tillsammans med professor Lars Hansson gjort en första större pilotstudie om effekter av Suicide Zeros utbildning Våga Fråga-e.

  Klicka här för att läsa pilotstudien
 • Samarbetar med ledande experter

  Vi har ett gediget samarbete med ledande forskare och experter kring suicid. På så sätt upp säkrar vi upp att det vi gör har förankring i vetenskap och beprövad erfarenhet.

  Läs mer om Suicide Zeros expertråd
Läs artiklar om forskning här
 • 750 000 öronmärkta kronor till suicidpreventiv forskning
  7 april, 2021

  För andra året i rad har Suicide Zero donerat pengar till Fonden för psykisk hälsa, öronmärkta för suicidpreventiv forskning. Nu står det klart vilka som får anslagen som i år delas ut till minne av den nyligen avlidne professor Jan Beskow som arbetade outtröttligt med suicidprevention i 50 år.