Samtala om självmord

Hoppa till huvudinnehåll

Samtala om självmord

Vad gör man om någon i ens närhet inte mår bra psykiskt?

Här har vi samlat konkreta tips och idéer på vad man gör om en ung person mår dåligt, hur man pratar med barn om självmord, hur man hjälper någon som går igenom en svår livsförändring eller hur man bemöter någon med självmordstankar på nätet.

 • Att hjälpa någon

  De flesta som tänker på att ta sitt liv tar sig igenom den krisen. Hjälp och stöd från familj och vänner samt professionella är ofta en viktig del i det. Här finns tips på hur du kan agera om du märker att en närstående mår dåligt.

  Läs mer om hur du kan hjälpa någon som mår dåligt.
 • Om någon tagit sitt liv

  När någon tar sitt liv påverkas enormt många personer. Alla som på något sätt varit i kontakt med den som dött kommer att rannsaka sig själva och fundera över om de kunde ha gjort något för att förhindra tragedin. Man ställer sig frågan varför?

  Läs mer om du förlorat någon i självmord
 • Samtal med någon som mår dåligt

  De allra flesta av oss kommer då och då i kontakt med personer som mår psykiskt dåligt. Men vad kan vi göra då? Hur kan vi hjälpa? Vad bör vi tänka på? Här tipsar specialistläkaren i psykiatri Johan Andreen om hur du kan gå till väga.

  Läs Johan Andreens tips här
 • Möta någon med självmordstankar på nätet

  Ibland möter du som privatperson människor på internet som har allvarliga tankar på att ta sitt liv, eller som direkt planerar för att ta sitt liv.

  Läs mer om självmordstankar på nätet
 • Rutin för hantering av suicidalitet

  Johan Andreen är före detta överläkare i psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri. Han är även en av ledamöterna i Suicide Zeros styrelse.

  Läs mer om rutinen här