Samtala om självmord

Samtala om självmord

Vad gör man om någon i ens närhet inte mår bra psykiskt?

Här har vi samlat konkreta tips och idéer på vad man gör om en ung person mår dåligt, hur man pratar med barn om självmord, hur man hjälper någon som går igenom en svår livsförändring eller hur man bemöter någon med självmordstankar på nätet.

 • Prata med barn om självmord

  När någon tagit sitt liv uppstår ofta frågor kring vad, eller om man ska säga något till barnen.

  Läs mer
 • Vad gör man om en ung person mår dåligt

  Här ger Britta Alin Åkerman, en av Sveriges främsta experter på suicidprevention, kloka råd om hur vi kan hjälpa unga som mår dåligt.

  Läs mer
 • Att hjälpa någon

  De flesta som tänker på att ta sitt liv tar sig igenom den krisen. Hjälp och stöd från familj och vänner samt professionella är ofta en viktig del i det. Här finns tips på hur du kan agera om du märker att en närstående mår dåligt.

  Läs mer
 • Om någon tagit sitt liv

  När någon tar sitt liv påverkas enormt många personer. Alla som på något sätt varit i kontakt med den som dött kommer att rannsaka sig själva och fundera över om de kunde ha gjort något för att förhindra tragedin. Man ställer sig frågan varför?

  Läs mer
 • Samtal med någon som mår dåligt

  De allra flesta av oss kommer då och då i kontakt med personer som mår psykiskt dåligt. Men vad kan vi göra då? Hur kan vi hjälpa? Vad bör vi tänka på? Här tipsar specialistläkaren i psykiatri Johan Andreen om hur du kan gå till väga.

  Läs mer
 • Möta någon med självmordstankar på nätet

  Ibland möter du som privatperson människor på internet som har allvarliga tankar på att ta sitt liv, eller som direkt planerar för att ta sitt liv.

  Läs mer
 • Rutin för hantering av suicidalitet

  Johan Andreen är före detta överläkare i psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri. Han är även en av ledamöterna i Suicide Zeros styrelse.

  Läs mer