Hoppa till huvudinnehåll

Samtala om självmord

Vad gör man om någon i ens närhet inte mår bra psykiskt?

Här har vi samlat tips på hur man kan gå till väga om du själv eller en person i din närhet mår dåligt och behöver stöd.

 • Samtal med någon som mår dåligt

  Hur kan vi prata med och stötta någon som mår dåligt och har det tufft. Vad ska man säga och finns det något att tänka på? Här tipsar Johan Andreen, specialistläkaren i psykiatri, om hur du kan gå till väga.

  Läs Johan Andreens tips här
 • Att hjälpa någon

  De flesta som tänker på att ta sitt liv tar sig igenom den krisen. Hjälp och stöd från familj och vänner samt professionella är ofta en viktig del i det. Här finns tips på hur du kan agera om du märker att en närstående mår dåligt.

  Läs mer om hur du kan hjälpa någon som mår dåligt.
 • Att möta någon med självmordstankar på nätet

  Ibland möter du som privatperson människor på internet som har allvarliga tankar på att ta sitt liv. Det är inte helt självklart att veta hur man kan agera i en sådan situation, här får du tips och råd.

  Få tips och råd
 • Stödlista för närstående till efterlevande som mist någon i självmord

  Varje år får tiotusentals människor beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Detta medför en livslång och tung sorg för de anhöriga. Här får du konkreta råd på hur du som närstående kan agera för att stötta och finnas där för den som förlorat någon i självmord.

  Få tips och råd här
 • Stödlista för dig som förlorat någon i självmord

  Att förlora en närstående i självmord är en av de svåraste förlusterna man kan gå igenom. Det är viktigt att få hjälp och stöd för att bearbeta traumat och den bottenlösa sorg ett självmord för med sig.

  Ta del av stödlistan
 • Rutin för hantering av suicidalitet

  Johan Andreen är före detta överläkare i psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri. Han är även en av ledamöterna i Suicide Zeros styrelse.

  Läs mer om rutinen här