Hoppa till huvudinnehåll

Våga fråga

Att fråga om självmord innebär inte att man "väcker den björn som sover". Genom att fråga visar du omtanke, att du bryr dig om och att du ser. Ifall han, hon eller hen berättar om tankar på döden kan man snabbare fånga upp problemet och få hjälp. Små små insatser från personer runt omkring kan göra stor skillnad för den som mår dåligt. De allra flesta som överväger självmord går att hjälpa och vill inte dö, men ser just då ingen annan väg ut ur lidandet.

7 tips för att våga fråga

1. Ta din oro på allvar – alla tidpunkter är bra tidpunkter

Om situationen verkar akut så är det viktigt att agera nu. Leta efter ett lämpligt tillfälle och sätt att ta kontakt. Gå inte och vänta på rätt tillfälle att fråga, alla tidpunkter är bra tidpunkter. Ring, skicka ett meddelande eller ses.

2. Låt den andre säga hur den vill ha det

När du har tagit kontakt och sagt att du vill prata och varför, så låt personen få möjlighet att säga hur den vill ha det. Givna förutsättningar är att du själv är beredd att låta det ta tid, att ni får vara ostörda, att du kan sätta annat åt sidan och vara närvarande, att du inte har en färdig idé om vad personen behöver eller ska göra och att du inte tar samtalet inför andra personer.

3. Använd din magkänsla

Använd din magkänsla utifrån vad du vet om personen och fråga dig hur du själv hade velat ha det och bli bemött. Det vi som medmänniskor behöver i första hand, är att få veta att någon annan anstränger sig för att höra oss och förstå hur vi har det.

4. Våga fråga

Du kan ställa en direkt fråga som "Har du tankar på att ta ditt liv”, eller en mjukare variant som ”Du verkar inte varit dig själv på sistone, hur mår du? Hur illa är det?” eller ”Om jag var i din situation skulle jag må dåligt, hur är det för dig? Ska vi ta en kaffe eller promenad och prata lite?”.

5. Förbered dig på dina känslor

Förbered dig på att du kan bli rädd eller få andra känslor som tomhet, ledsenhet, irritation eller ilska. Till de obekväma känslorna kan skrämmande tankar om att vara otillräcklig, att inte kunna hitta rätt ord, att inte kunna förstå eller veta vad man ska säga eller göra höra till. Notera dem som naturliga utan att göra något med dem.

6. Var beredd att lyssna på svaret utan att avbryta

Ge inte råd och förslag utan att be om lov, säg till exempel: kan jag berätta hur jag ser på det du berättar? Är det okej om jag kommer med ett förslag?

7. Lyssna!

Låt svaren och berättelsens ta tid och låt personen föra samtalet. Försök helst inte lösa problemet, lyssna i stället utan fördomar och försök att förstå varför din vän känner som den gör. Om hen pratar om självmordstankar, försök tänka att en uttalad självmordstanke är mycket bättre än en outtalad. Det tyder på att förtroende finns mellan er och att personen vill ha hjälp.

Var den vännen som går att lita på och glöm inte att du kan hjälpa andra till att skaffa professionell hjälp. Du ska inte bära hela ansvaret själv.

Är läget akut, ring 112.

Läs mer om hur du kan samtal med någon som mår dåligt

Tillbaka

 • Samtal med någon som mår dåligt

  Hur kan vi prata med och stötta någon som mår dåligt och har det tufft. Vad ska man säga och finns det något att tänka på? Här tipsar Johan Andreen, specialistläkaren i psykiatri, om hur du kan gå till väga.

  Läs Johan Andreens tips här
 • #1: Våga fråga

  Varför är det så viktigt att våga fråga någon om hur hen mår? Varför kan det vara så svårt? Och hur kan tankarna snurra i en djup depression? I detta avsnitt medverkar Camilla Rosenkvist, utbildningsansvarig på Suicide Zero och Bosse Konrad, volontär för Suicide Zero.

  Lyssna på "Våga fråga" här
 • Gå kostnadsfri kurs i Våga Fråga

  Hur gör man för att våga fråga någon om självmordstankar? Genom att gå Suicide Zeros digitala kurs "Våga Fråga" får du lära dig mer om fakta och myter kring självmord, att livsomställningar kan innebära en risk, varningssignaler samt vikten av att förmedla hopp till den som mår dåligt. Kursen erbjuds digitalt och kostnadsfritt den 16 november.

  Anmäl dig till Våga Fråga den 16 november