Att möta någon med självmordstankar på nätet

Hoppa till huvudinnehåll

Att möta någon med självmordstankar på nätet

Ibland möter du som privatperson människor på internet som har allvarliga tankar på att ta sitt liv. Det är inte helt självklart att veta vad man kan göra i en sådan situation – men om du känner att du orkar och vill så kan du göra en viktig insats.

På nätet kan du träffa på personer som uttrycker att de inte vill leva. De förekommer på hemsidor, Facebook eller i andra sociala forum. Ofta använder de inte sina riktiga namn. Att inleda ett samtal med personen kan innebära att du går in i en slags relation med en person som mår mycket dåligt. Det kan vara ansträngande. Kom bara ihåg att det inte är ditt ansvar att rädda alla som mår dåligt. Du måste också må bra. Längst ned på sidan finns en länk där du hittar organisationer dit du kan vända dig eller hänvisa andra.

10 korta råd för att hjälpa

1: Be personen berätta för dig

Svara på personens inlägg. Be hen berätta mer om sin situation och hur hen mår. Fråga om det är okej att prata om det.

2: Sunt förnuft

Var dig själv och använd ditt sunda förnuft.

3: Visa att du bryr dig

Det är viktigare än att använda exakt rätt ord. ”Jag är orolig för dig” eller ”Jag tänkte på dig och är glad att du svarade på mitt meddelande idag” kan betyda mycket.

4: Övertyga inte

Försök inte övertyga personen om att hen egentligen har mycket att leva för eller att hen kommer att skada sina anhöriga. Du kan inte veta vad som gör personens liv värt att leva. En person med självmordstankar har ofta skuldkänslor för sina anhöriga, och orealistiska idéer om att de anhöriga ska repa sig ganska snabbt.

5: Erfarenheter

Fokusera, istället på att prata om att det finns hjälp. Om personen tidigare haft psykiatrisk kontakt, medicinerat osv så kan du på goda grunder påstå att det finns mer att göra. ”– Kanske känner du någon som mådde väldigt dåligt under en period men som nu mår bättre?” Sådana berättelser kan både hjälpa personen att inte känna sig ensam i att må dåligt och ge hopp om att det kan bli bättre.

6: Påminn om relationer

Om personen påstår att ingen kommer att sakna denne, fråga om vilka anhöriga hen har eller nära personer hen tidigare haft. Att prata om sina relationer kan göra dem verkligare och hjälpa personen att komma ur en känsla av isolering och ensamhet. Du frågar alltså inte för att bygga upp skuldkänslor, snarare för att påminna personen om relationerna och insistera på att hen har relationer.

7: Var en god lyssnare

Att ge praktiska råd har sällan någon större effekt, det är bättre att låta personen berätta om situationen, hur det känns, vad hen tänker och om hen funderat på alternativa vägar. Peppa personen att prova det som låter konstruktivt.

8: Lova inget

Lova inte att hålla personens mående och planer hemligt. Om du redan gjort det måste du acceptera att om det blir farligt så måste du bryta det löftet. Det går att be om ursäkt till en person som överlevt.

9: Återuppta kontakten

Om du eller den andra personen måste bryta samtalet, föreslå en tid då ni kan höras igen.

10: Ring 112

Om du blir mycket orolig för att personen står i begrepp att ta sitt liv, larma polisen på 112. Spara de uppgifter du har, till exempel forumet, användarnamnet, text som personen skrivit, som kan ge ledtrådar till dennes identitet. Polisen kan sedan spåra personen och skicka hjälp.

Bekräfta personen

Något som aldrig är fel och ofta hjälper är att bekräfta personen, att de mår dåligt och har det svårt. Man mår inte sämre för att en annan person säger: ”Det låter verkligen jättesvårt, jag kan förstå att du känner dig desperat som du skriver”. Ofta skäms den som mår dåligt för sina känslor. De tänker att de är svaga eller att det är något fel på dem för att de inte står ut som andra verkar göra. Att bli bekräftad i att man mår dåligt kan paradoxalt nog göra att det känns bättre.

Orka och hoppas lite till

En person som går i tankar att ta sitt liv är alltid tveksam, det är ju därför de fortfarande lever. Fråga om vad som gjort att de kämpat vidare. Fråga om de kan tänka sig att kämpa lite, lite till; att prova någon av de saker de tyckt känts för svårt, till exempel att berätta för sin förälder eller partner. Eller att prova något en gång till. Till exempel att ringa till sin lokala psykiatriska mottagning, ringa hjälplinje eller åka till en psykiatrisk akutmottagning. Här finns kontaktuppgifter till var du kan vända dig

Håll igång samtalet

Att hålla igång samtalet kan vara livräddande i sig. Det kan ofta hjälpa och om inte annat köpa personen lite tid. Försök få lite information om personen, vad hen heter och var hen bor. Om du eller hen måste avsluta samtalet, gör upp om när ni kommer att höras igen.

Det har inte alltid varit såhär

Fråga personen om perioder när hen mått bra eller i alla fall mindre dåligt. Om man till exempel lider av depression så gör själva sjukdomen att det är svårt att minnas att livet kan vara värt att leva. Fråga om relationer som varit viktiga, människor hen tyckt om eller som betytt mycket för hen. Fråga om intressen och upplevelser. En suicidal människa känner sig ofta smärtsamt tom och ensam, ett plågsamt nu utan koppling till hela hens bakgrund.

Du kommer inte att kränka personen med dina ord

Det är inte farligt att rakt ut fråga om självmordstankar och självmordsplaner. Det kan tvärtom vara en lättnad att få prata om tankar man kanske inte delat med någon annan. Ibland är det lättare att prata med en främling än en anhörig. Du kommer inte göra personen mer suicidal genom att skriva fel saker. Blir det missförstånd så får man försöka backa och räta ut dem.

Livet går först

Det kan kännas väldigt svårt att dra i nödbromsen och larma polis eller om det är möjligt kontakta anhöriga; en känsla av att svika ett förtroende och sätta personen i klistret. Men om du blir riktigt orolig är det just det du måste göra. Det går att be om ursäkt till den som överlevt, men inte till den som dött… En del oroar sig för att personen som mår dåligt kommer att hamna i psykiatrisk tvångsvård. Det händer ganska sällan och aldrig om personen som kommer i kontakt med vården samarbetar till att ta emot hjälp.

Många som har vårdats under tvång för att de var mycket suicidala eller efter ett suicidförsök beskriver efteråt att de är tacksamma att de blev stoppade så länge att de kunde tänka och känna annorlunda om att dö och leva.

Om nättroll

I en del forum på nätet förekommer så kallade troll som låtsas att de tänker ta sitt liv. Det har medfört att många som nämner suicidplaner möts av hånfulla kommentarer eller till och med hetsas att verkställa sin plan. Agera som om varje inlägg om suicidplaner är verkligt tills motsatsen verkar vara klarlagd. Ge dig inte in i diskussioner med hetsarna, de vill i regel mest chocka och ha uppmärksamhet. Fokusera istället på den som mår dåligt.