Fakta och råd kring suicid

Hoppa till huvudinnehåll

Fakta och råd om självmord

Lär dig mer om hur du kan bemöta någon som mår dåligt.

Det kan vara svårt att prata med någon som mår dåligt, har tankar på att ta sitt liv eller kanske mist en närstående i självmord. Men att göra det är livsviktigt! Här hittar du kunskap, tips och råd.

 • Fakta om självmord

  Här kan du läsa om fakta, varningssignaler och myter om självmord. Det finns även stöd och råd att läsa för dig som lider av självmordstankar.

  Ta del av fakta
 • Myter om självmord

  De myter och tabun som finns kring självmord kan hindra oss från att ge människor rätt hjälp. En del i Suicide Zeros arbete är att krossa dessa. Här kan du läsa mer om de vanligaste myterna och vad som egentligen stämmer.

  Läs mer om myter om självmord
 • Den suicidala processen

  Den som har självmordstankar känner sig ofta isolerad och ensam. Ofta upplever hen att inget och ingen kan hjälpa eller förstå hens psykiska smärta. Nästan alla som har självmordstankar är deprimerade.

  Läs mer om den suicidala processen
 • Samtala om självmord

  Vad gör eller säger man till någon som inte mår bra och har det tufft? Här har vi samlat konkreta tips och råd.

  Läs mer om att samtala om självmord
 • Risk- och skyddsfaktorer

  Att känna till risk- och skyddsfaktorer för självmord är en viktig faktor som kan rädda liv.

  Läs mer om risk- och skyddsfaktorer här
Om psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa har länge varit och är fortfarande än idag ett tabubelagt ämne. Psykisk smärta är för många inte lika lätt att förstå som fysisk smärta. Symtom för ett brutet ben eller en otäck magsjuka är betydligt mer konkret än symtom för psykisk ohälsa – men smärtan är densamma. Här finns samlade fakta med statistik, vanliga symtom, förebyggande åtgärder och vart någonstans du kan vända dig om du behöver hjälp.

 • Suicide Zero podden

  Hur kan vi arbeta för att förebygga självmord? Varför är självmord så förknippat med stigma och tabu? I vår podd diskuterar vi dessa frågor med gäster som kan ge olika synvinklar och ny kunskap till oss och våra lyssnare.

  Lyssna på vår podd
 • Suicide Zero-kartan

  Kartan visar var Suicide Zeros volontärer finns och var dom skickat in medborgarförslag med uppmaning att kommunen ska anta handlingsplan för att förebygga självmord. Grönfärgade ytor anger kommuner som uppger att de har en politiskt antagen och kommunövergripande handlingsplan.

  Se Suicide Zero-kartan
 • Undersökning om självmord

  Suicide Zero har genomfört en befolkningsundersökning, där syftet är att undersöka vilken kontakt allmänheten haft med självmord i sin omgivning, samt synen på och kunskap inom området.

  Ta del av resultaten här