Anordna en ljusmanifestation på Internationella suicidpreventiva dagen

Anordna en ljusmanifestation på Internationella suicidpreventiva dagen 10/9

Du kan anordna en ljusmanifestation på den Internationella suicidpreventiva dagen som uppmärksammas den 10:e september varje år. Dagen är instiftad av FN:s Världshälsoorganisation, WHO.

I samband med manifestationerna får vi möjlighet att prata om att självmord är något vi kan och måste förhindra, inte minst på lokal nivå.

Nedan finns vägledning och tips om hur du planerar och genomför en ljusmanifestation i din kommun. Det krävs en hel del förberedelser, så börja gärna planeringen i god tid.

Stämningsfull ljusmanifestation i Mönsterås

En av Suicide Zeros volontärer, Maria Pedersen, har under flera år arrangerat ljusmanifestationer i sin hemkommun Mönsterås på den suicidpreventiva dagen. Det är ett stämningsfullt arrangemang, där hundratals personer närvarat. I samband med manifestationen har det också varit gudstjänst med ljuständning i kyrkan och därefter tal på kyrktrappan av Maria Pedersen, vilket besökarna uppskattat mycket. Läs om en av ljusmanifestationerna i Mönsterås

Suicide Zeros ljusmanifestation – så gör du
Med hjälp av den här instruktionen får du vägledning om hur du planerar och genomför en manifestation i din kommun.

Ladda ned Suicide Zeros Ljusmanifestation - Så gör du samt tips och råd

Att tänka på inför ljusmanifestationen

1: Hitta en lämplig plats

Börja med att fundera på vilken plats som skulle passa bra för en ljusmanifestation i din kommun eller stad. Ansök om tillstånd hos polis/kommun om det är en offentlig plats.

2: Ordna finansiering

Kontakta kommunens folkhälsosamordnare och fråga om de kan bidra med pengar till manifestationen. Tänk på att förbereda dig väl inför ett sådant samtal. Var beredd på att förklara vad manifestationen innebär, varför du vill göra den och att Världshälsoorganisationen, WHO, står bakom dagen. Berätta också att du gör det som volontär för Suicide Zero och förklara vad organisationens mål och syfte är. Kontakta även kommunpolitiker och informera dem om samma sak.

4: Kontakta kyrkan och trossamfund

Du kan också kontakta kyrkan eller något annat trossamfund på din ort och fråga om de vill hjälpa till. De kan till exempel erbjuda sig köpa in ljus, att ljuständningen anordnas på deras område, att de håller en predikan eller lånar ut mikrofoner och högtalare.

5: Kontakta närliggande träffpunkt

Undersök om ett café, kyrkan eller en samlingslokal i närheten kan tänka sig att hålla öppet på kvällen, så alla som vill kan gå dit efter ljuständningen för att fika och prata.

6: Köp in ljus

När du har löst finansieringen är det dags att hitta en ljusleverantör. Undersök om du kan få sponsring av något lokalt företag eller om du kan köpa ljus till inköpspris hos din lokala handlare. Använd gärna gravljus med lock. Tänk på att ljus tar mycket plats, så se till att du har en plan för hur du ska transportera och förvara ljusen. Det är också värdefullt att tända ett ljus per individ som tog sitt liv. Ett alternativ kan vara att forma ljus i form av siffror för att förmedla budskapet visuellt.

6: Kontakta media

Ta kontakt med lokalpressen i god tid, och föreslå att de skriver en artikel för att uppmärksamma vad som är på gång och varför. Be dem även vara med under ljusmanifestationen.

Har du frågor om vad du ska säga till medier kan du kontakta Suicide Zeros pressansvariga Caroline Meyer Lagersparre, caroline@suicidezero.se.

7: Bjud in allmänheten

Gör inbjudningar och sätt upp i affärer, på anslagstavlor, arbetsplatser, bibliotek med mera. Skapa ett event på Facebook, bjud in och uppmana alla i ditt nätverk att dela och bjuda in fler personer. Berätta om ljusmanifestationen i andra sociala medier som du kanske använder dig av.

Maila också uppgifter om tid, plats, mm i god tid till Gunilla Lundberg Streijffert, gunilla@suicidezero.se som sammanställer alla ljusmanifestationer på Suicide Zeros hemsida.

8: Förbered informationsmaterial och insamling

Det finns informationsmaterial om Suicide Zero som går att beställa när den suicidpreventiva dagen närmar sig. Det enklaste sättet att ge en gåva till Suicide Zero i samband med event är valfritt belopp via swishnummer 90 03 989, som meddelande skriver man förslagsvis ortnamnet. Eller så kan du starta en egen ljusmanifestations-insamling till förmån för Suicide Zero via vår facebooksida eller webbsida och sprida den inom ditt sociala nätverk.

Det går också att förbereda försäljning av Suicide Zero-armband på plats under manifestationen. Kontakta oss för mer information om hur det går till kontakt@suicidezero.se.

Så här genomför du ljusmanifestationen

Placera ljusen och fixa tändare

Ha en plan för hur ljusen ska placeras. Tänk på att ha riktigt många ljuständare till hands. Det tar lång tid att tända så många ljus, så få alla som är samlade att hjälpa till.

Informera om Suicide Zero och manifestationens syfte

Dela gärna ut informationsmaterial om Suicide Zero. Eventuellt kan du eller någon annan säga några ord om manifestationen och uppmuntra deltagare att ge en gåva. Eftersom gravljus brinner under lång tid kan det vara många som passerar ljusen och blir nyfikna även efter manifestationen. Gör laminerade A3-skyltar som förklarar varför ljusen är tända och vad de står för, där du inkluderar swishnumret för insamlingen. Mall för skyltarna kommer att finnas i god tid före den suicid-preventiva dagen.

Efter ljusmanifestationen

Eftersom ljusen har lång brinntid blås ut dem och återanvänd kommande år. När ljusen slocknat samlar du ihop dem. Tänk på att undersöka hur de på bästa sätt kan återvinnas om dom brunnit slut.

Tacka de som bidragit med ljus och rabatter eller på annat sätt ställt upp kring ljusmanifestationen.