Hoppa till huvudinnehållet

Barn, unga och självmord

Självmord är idag den vanligaste dödsorsaken bland unga mellan 15 och 24 år (för män upp till 44 år). Varje år försöker fler än 5 000 unga att ta sina liv. I många åldersgrupper har vi de senaste åren sett en minskning av självmordstalen – men det gäller tyvärr inte för unga. I gruppen 20-29 år har det istället skett en ökning av självmorden med 1,8 procent årligen.

Så kan det naturligtvis inte fortsätta.

 

Vi nås också av många rapporter om hur dåligt barn och unga mår idag. Vi ser ökade uttag av ångestdämpande och antidepressiva mediciner. Köerna till BUP är i många regioner orimligt långa och personer i HBTQI-gruppen berättar om en växande utsatthet och otrygghet i samhället. Skolelever rapporterar om ökad stress, nedstämdhet och oro och andelen som inte går ut skolan med godkända betyg ökar; något som vi vet är en riskfaktor för suicid.

 

Men bilden av barn och ungas mående är också mer sammansatt än vad larmrapporterna säger oss. Vi ser i mätningar att 96 procent av 12-18-åringarna säger att de mår ganska eller mycket bra. Det finns en större öppenhet kring att prata om sitt psykiska mående och den ständigt närvarande debatten kan hjälpa till att minska stigman. Den ökande medicineringen och diagnosticeringen innebär också att fler, som länge behövt det, nu också får hjälp.

 

På Suicide Zero arbetar vi på många sätt för att ge barn och unga stöd och verktyg för att hantera det svåra i livet. Här kan du ta del av mer statistik, följa våra projekt och få kunskap och tips om hur du som medmänniska kan stötta barn och unga i din närhet.

Rusta ditt barn för livet

Livsviktiga snack vänder sig till föräldrar och andra viktiga vuxna med barn mellan 9 och 12 år. Materialet bygger på kunskapen om att barn som kan prata om känslor mår inte bara bättre – de löper också mindre risk för depression och suicid längre fram i livet. Varje år skickas den som bok till alla hushåll i Sverige där det bor en nioåring. Allt finns även digitalt och är kostnadsfritt!