Minska självmorden genom att cykla

Cyklade kilometer hittils!

Mål - 40075 km

7850km...

cykla 2017

 

Klicka på cykeln och följ instruktionerna [PDF]


Cykelsäsongen har börjat så nu kör vi igång cykelkampanjen från förra året igen.

Den 10 september är det den internationella suicidpreventiva dagen. En dag som sätter arbetet med att förhindra självmord på agendan och som lanserats av Världshälsoorganisationen. Denna dag uppmärksammas att cirka 800 000 självmord inträffar globalt varje år. En siffra som kan minska radikalt, och alla kan hjälpa till att minska självmorden – b.la genom att cykla.

Att förebygga självmord har aldrig prioriterats särskilt högt. Stigma, skam och skuldkänslor gör att få pratar om hur stort problemet med självmord är. Varje år tar ca 1500 personer sina liv i Sverige.

– För att lyfta frågan och skapa engagemang kring ämnet dammar vi nu av vår cykelkampanj som startade upp inför den 10 september i fjol.  Vi kommer även i år att cykla för att uppmärksamma att fler än fyra personer tar sitt liv i Sverige varje dag. Det är ett liv var sjätte timma året runt, säger Suicide Zeros volontär Maria Pedersen som tog initiativ till evenemanget.

Suicide Zero ska tillsammans med andra cyklister samla kilometrar så att de symboliserar sträckan runt hela jordklotet: 40 075 km. Alla kan vara med oavsett vart de bor eller hur gamla de är.
– Det spelar ingen roll om du bara cyklar ett par kilometer till vardags eller om du cyklar flera mil i veckan. Även du som kör spinning eller motionscykel kan hänga på, vi har redan nu nått drygt 25% av sträckan så snart är vi i mål, säger Maria Pedersen.

Tanken är att vänner och kollegor berättar för varandra att de cyklar för Suicide Zero. Genom att deltagarna delar bilder på sociala medier så sprids information om att vi cyklar för att uppmärksamma självmord.
– Tagga bilderna med #suicidezerocykel, säger Maria Pedersen.
Två idrottsprofiler som ställer upp även i år är triathleterna Viktoria Jonsson och Clas Björling.
– Jag tycker man ska ställa upp och cykla för det går till ett viktigt ändamål. Och man får både motion och möjligheten att hjälpa till, säger Viktoria Jonsson som har det kvinnliga rekordet för antal genomförda Iron man-tävlingar: 23 stycken. Viktoria har också genomfört 100 Marathon lopp.

2
Viktoria Johnsson har genomfört 23 Ironman-tävlingar

Även Clas Björling påtalar vikten av att delta. Att bidra till att uppmärksamma självmord ser han som mycket viktigt.
– Vem kan inte vilja bidra till att uppmärksamma hur stort problemet är när man hör hur många som tar sitt liv? Idrotten har hjälpt mig att hantera stress och må bra. Kan jag då på detta enkla sätt vara med och bidra så vill jag göra det, säger Clas Björling som i dag arbetar som personlig tränare i triathlon och föreläsare.

6
Vem kan inte vilja bidra till att uppmärksamma hur stort problemet är när man hör hur många som tar sitt liv? säger Clas Björling. Foto: Lindbergs foto

Alla som vill vara med anmäler till maria@suicidezero.se hur långt de har cyklat. Maria håller reda på kilometrarna och deltagarna swishar in sina bidrag till 123 339 6835. Skriv Cykel i meddelandefältet. Man bestämmer själv om man vill bidra med 1, 5, 10, 50 eller 100 kr per cyklad kilometer. Du kan också fylla i formuläret nedan för att bidra. Alla pengar går oavkortat till Suicide Zeros arbete att förhindra självmord.
– Och tack för att du inte blundar för samhällsproblemet med självmord, säger Maria Pedersen.

Donerare

Minska självmorden genom att cykla

Donationsinformation

kr
Paypal
 • 11
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • cykel
 • cykla-2017

Om oss

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden.
Vi vill med den ideella organisationens kraft

 • öka kunskapen och bilda opinion kring samhällsproblemet suicid.
 • lyfta fram nytänkande och konkreta
  lösningar för att rädda liv
 • minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

My newsdesk - Suicide Zero
Så gör vi skillnad

Ge en gåva

90konto

swisha suicidezero

sms

Kontakt

Kontakta oss

Suicide Zero,
    Travbanan 57, 147 34 Tumba