saga


Saga Becker - ambassadör för Suicide Zero. Foto: Elisabeth Ohlsson Wallin

HBTQ förebygger självmord
Suicide Zero och organisationens ambassadör Saga Becker lanserar nu kampanjen HBTQ förebygger självmord. En kampanj som går ut på att sätta HBTQ-frågor på agendan. Detta så att kunskapen ökar om en minoritet som är extra utsatt för övergrepp, hot, misshandel och fördomar, något som lett till att HBTQ-personer är överrepresenterade i självmordsstatistiken.

Över hela landet finns det HBTQ-personer. Men att hitta sin identitet och att mötas av respekt och förståelse är ingen självklarhet. Fortfarande finns mängder av fördomar och okunskap. Dags att vi alla funderar över vad vi kan göra för att förstå HBTQ-gruppen bättre. Saga Becker berättar här om kampanjen.

Du och Suicide Zero lanserar nu en kampanj som heter HBTQ förebygger självmord, vad går den ut på?
– När det kommer till psykisk ohälsa och suicidfrågor så hamnar minoriteter som HBTQ-gruppen ofta utanför. Då behövs uppmärksamhet och debatt. HBTQ-gruppen är en av de mest utsatta grupperna när det gäller psykisk ohälsa och självmord och därför vill vi med kampanjen HBTQ förebygger självmord uppmärksamma vad som måste göras.

HBTQ-gruppen löper kraftigt ökad risk för att ta sitt liv, varför är det så?
– Ofta handlar det om att vi ur samhällets ögon inte har samma värde, enligt vissa. Om man ser på de trakasserier, den diskriminering och den misshandel som pågår i samhället så är HBTQ-gruppen extra utsatt. När det gäller vårdköerna för transpersoner så är det olika väntetid beroende på var i landet man bor och vårdgarantin hålls alltför sällan. När man är transperson är vården en oerhört viktig del. Väntar du 13-14 månader för en undersökning så kan det för en tonåring vara för lång tid. Och det kan bidra till att man inte orkar leva längre. Hatbrottslagen gäller inte för transpersoner. Homo-, trans- och queerfobi finns överallt. Även om Sverige har en god självbild ser det inte bra ut i statistiken.

Vad är det viktigaste som vi kan rätta till för att förbättra för HBTQ-gruppen?
– I alla län och kommuner bör det finnas en handlingsplan för hur självmorden ska minska. Det är också något som Suicide Zero arbetar med. I den planen bör det finnas konkretiserat hur HBTQ-personer ska kunna stöttas; hur skolor, företag och allmänheten bör utbildas så att vi alla bidrar till att göra samhället bättre. För alla blir vinnare på ökad kunskap om HBTQ-frågor. Fördomar minskar och samhällsklimatet blir mänskligare. Ju fler som tillåts vara som de vill vara, inte som samhället förväntar sig att alla ska vara, desto bättre blir det för alla.

– Så skolor, sjukvården, medier, alla måste ta sitt ansvar för att läsa på, för att förstå vem som får synas och höras. En enkel sak som alla kan lära sig är att inte prata om någons eventuella pojk- eller flickvän. Förutsätt inte att man gillar någon av ett visst kön. Man kan prata om någons partner i stället. Då blir det könsneutralt och det gör det lättare att öppna upp för samtal.

– Skolans roll är jätteviktig för att öka kunskapen om HBTQ-frågor. Genusvetenskap och normkritik borde vara en självklar del i lärarutbildningen och i alla utbildningar.

Vad kan allmänheten göra för att bättre förstå HBTQ-gruppen?
– Läsa på. RFSL har jättebra information, se http://www.rfsl.se/hbtq-fakta/ Sätt dig in i ordlistan för att förstå ord och begrepp som är nödvändiga för att förstå frågorna. En ny bra bok heter: ”I mitt namn- en bok om att vara trans” av Moa-Lina Olbers Croall. Jag är med i en intervju. Det är en liten bibel för transfrågor och bygger på intervjuer med unga transpersoner. Den borde vara obligatorisk i svensk skolundervisning. Den är också bra om man vill lära sig mer om transpersoner. För ska man förstå trans behöver man verkliga personer att koppla begreppet till.

Ordet hen har diskuterats fram och tillbaka, när tycker du att man ska använda ordet?
– Hen ska användas om det är ett pronomen som en person har. Det går inte att tycka något om det eftersom det är lika mycket pronomen som han eller hon. Men många förstår sig inte på hen eftersom vi är präglade av tvåkönstänket som heterosamhället ger oss. Samtidigt är det jättebra om könet på en person inte har betydelse.

Hur viktigt är det att lära sig och förstå ord som cis-person, normkritik, queer med mera?
– Jag hade inte varit där jag är i dag om jag inte haft orden att utgå ifrån. Kan människor lära sig ord som selfiepinne och Pokemon go, då kan man lära sig om det som är viktigt för ett stort antal människor.

Vad betyder det att flera skolor HBTQ-certifieras?
– Att lärare går en utbildning i HBTQ kan vara jättebra. Men det är arbetet efteråt som spelar roll. Om man inte har lärt sig men skriver det på sitt cv så hjälper det inte. Men lärares öppenhet, ökad förståelse, högre kunskapsnivån och öppnare klimatet i korridorerna, det är oerhört viktigt.

Vad har du för råd till en ung person som ännu inte kommit ut?
– Det viktigaste är att man får lov att vara förvirrad, att man får prova sig fram; vara lekfull i sitt uttryck, oavsett om det handlar om identitet, könsuttryck eller sexualitet. Om det känns bra är det rätt. Jag är med i en ny bok som heter ” Ta makten" av Leone Milton, Marie tomičič och Emili Svensson. Den använder kognitiva beteendemetoder och är inriktad inriktade på barn och unga och är jättebra för att jobba med sig själv.

Om vi går tio år framåt i tiden, vad hoppas du ska ha hänt då?
– Om tio år hoppas jag att vi kommit längre med mänskliga rättigheter. Att vi har släppt på tabun, att vi kan prata och stötta varandra. Och att vi slutar hänga ut och hata andra.

Övrigt du vill tillägga?
– Stöd kampanjen HBTQ-förebygger självmord! Vi behöver lyfta frågorna och vill du vara med så är alla bidrag värdefulla. Dela gärna information om kampanjen i dina sociala nätverk. Var nyfiken och läs på om HBTQ så kan du vara en viktig person för att öka toleransen och öppenheten i samhället. Det vore oerhört värdefullt.

Donerare

HBTQ förebygger självmord

Donationsinformation

kr
Paypal

Vi sparar de uppgifter du registrerar och använder dem bland annat för administration av din gåva samt för att du ska få aktuell information från oss. För mer information läs gärna vår integritetspolicy.

 

 

Om oss

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden.
Vi vill med den ideella organisationens kraft

  • öka kunskapen och bilda opinion kring samhällsproblemet suicid.
  • lyfta fram nytänkande och konkreta
    lösningar för att rädda liv
  • minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

My newsdesk - Suicide Zero
Så gör vi skillnad
Om cookies
Integritetspolicy

Ge en gåva

90konto

swisha suicidezero

sms

Kontakt

Kontakta oss

Suicide Zero,
    Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
    Tel: 010-200 80 12
    Travbanan 57, 147 34 Tumba