Så här kan du agera om någon i din närhet mår dåligt

Så kan du agera om någon i din närhet mår dåligt

Det kan vara svårt att prata med någon som mår dåligt, har självmordstankar eller kanske mist en närstående i självmord. Men att göra det är livsviktigt! Här hittar du tips på vad du kan göra och säga.

 • Att hjälpa någon

  De flesta som tänker på att ta sitt liv tar sig igenom den krisen. Hjälp och stöd från familj och vänner samt professionella är ofta en viktig del i det. Här finns tips på hur du kan agera om du märker att en närstående mår dåligt.

  Läs mer
 • Vad gör man om en ung person mår dåligt

  Här ger Britta Alin Åkerman, en av Sveriges främsta experter på suicidprevention, kloka råd om hur vi kan hjälpa unga som mår dåligt.

  Läs mer
 • Möta någon med självmordstankar på nätet

  Ibland möter du som privatperson människor på internet som har allvarliga tankar på att ta sitt liv, eller som direkt planerar för att ta sitt liv.

  Läs mer
 • Fakta om självmord

  Uppgifterna nedan avser Sverige om inget annat anges. Siffrorna inkluderar både säkra och osäkra självmord. Informationen kommer från Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP). Folkhälsomyndigheten redovisar endast säkra självmord, vilket gör att antalet självmord kan uppfattas skilja sig åt beroende på källa.

  Läs mer
 • Myter om självmord

  De myter och tabun som finns kring självmord kan hindra oss från att ge människor rätt hjälp. En del i Suicide Zeros arbete är att krossa dessa. Här kan du läsa mer om de vanligaste myterna och vad som egentligen stämmer.

  Läs mer

Utbilda din personal

Hur kan du på din arbetsplats upptäcka varningstecken på psykisk ohälsa? Och vad kan du göra om du misstänker att någon kollega har det tufft? Suicide Zeros tvåtimmars-utbildning Våga Fråga ger dig verktygen du behöver för att kunna agera om någon i din närhet verkar må riktigt dåligt.