Det kan vara svårt att prata med någon som mår dåligt, har självmordstankar eller kanske mist en närstående i självmord. Men att göra det är livsviktigt! Här hittar du tips på vad du kan göra och säga.
De flesta som tänker på att ta sitt liv tar sig igenom den krisen. Hjälp och stöd från familj och vänner samt professionella är ofta en viktig del i det. Här finns tips på hur du kan agera om du märker att en närstående mår dåligt.
Ibland möter du som privatperson människor på internet som har allvarliga tankar på att ta sitt liv, eller som direkt planerar för att ta sitt liv.
Uppgifterna nedan avser Sverige om inget annat anges. Siffrorna inkluderar både säkra och osäkra självmord. Informationen kommer från Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP). Folkhälsomyndigheten redovisar endast säkra självmord, vilket gör att antalet självmord kan uppfattas skilja sig åt beroende på källa.
De myter och tabun som finns kring självmord kan hindra oss från att ge människor rätt hjälp. En del i Suicide Zeros arbete är att krossa dessa. Här kan du läsa mer om de vanligaste myterna och vad som egentligen stämmer.
Tillsammans minskar vi tabun kring suicid och psykisk ohälsa. Vi ökar kunskapen och ger konkreta lösningar på hur självmord kan förebyggas. Ditt bidrag gör skillnad.
Genom den ideella kraften hos volontärer kan vi hjälpas åt att skapa mening i en meningslös död genom att förebygga självmord och minska tabun kring psykisk ohälsa. Från norr till söder finns hundratals Suicide Zero-volontärer.
Produkter som våra armband eller t-shirts betyder mycket för många. De som bär våra produkter visar att självmord är något vi kan, vill och måste prata om.
Hur kan du på din arbetsplats upptäcka varningstecken på psykisk ohälsa? Och vad kan du göra om du misstänker att någon kollega har det tufft? Suicide Zeros Våga fråga-e utbildning ger dig verktygen du behöver för att kunna agera om någon i din närhet verkar må riktigt dåligt.