banner handpa axel

Frågor och svar om Suicide Zero

Här får du svar på några av de vanligaste frågorna vi brukar få.

Om du undrar över något annat får du gärna mejla oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Hur arbetar Suicide Zero?

Suicide Zero består av en styrelse som till största delen arbetar ideellt. Sedan januari 2015 har vi en generalsekreterare, Alfred Skogberg, som är anställd på heltid. Vår insamlingsansvariga Anna-Maria Broman-Ek, kommunikatör Caroline Meyer Lagersparre och Våga-Fråga-samordnare Lotta Halvardsson-Ekdahl arbetar också heltid sedan hösten 2017, vår formgivare Stina Thimrén arbetar 50 procent och vår  kassör Eva Wedberg 20 procent för Suicide Zero. Vi har också ett antal engagerade volontärer som bidrar på olika sätt.


Suicide Zero arbetar för att uppnå verksamhetsmålen genom att regelbundet träffa både riksdags– och lokalpolitiker. Sedan 2014 har vi lyft suicidpreventionsfrågor på olika sätt, bland annat genom debattartiklar i DN, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, SVT opinion och Aftonbladet. Vi har även synts i en mängd andra medier. Se här.


Genom våra ambassadörer Mia Skäringer, Saga Becker, Zinath Pirzadeh, Magnus Skogsberg och Mattias Sunneborn lyfter vi våra frågor till ännu fler målgrupper.


Vad har hänt sedan starten?

Suicide Zero bildades i april 2013 och hette till att börja med Suicide Rescue. Sedan vi tog namnet Suicide Zero och lanserade oss på Facebook i januari 2014 har vi fått över 45 000 följare. (Sep 2017). Våra inlägg delas av många och på så sätt sprider vi kunskap om självmord och hur det kan förhindras. Det har medfört att vi får mängder av förfrågningar från journalister, organisationer och privatpersoner. Vi behöver därför växa som organisation för att kunna möta efterfrågan. Alla ekonomiska bidrag till föreningen är därför av största vikt.

 • I augusti 2015 träffade Suicide Zero landstinget i Värmland. Två veckor senare lanserade politikerna förslag om att landstinget i Värmland ska ta fram en nollvision för självmord.
    Nollvision för självmord i Värmland
 • I september 2015 satte vi, tillsammans med Mattias Sunneborn, sannolikt världsrekord i stående längdhopp. Detta genom vår kampanj #Hoppetförsuicidezero.
    Världsrekord i stående längdhopp
 • Vi började tillverka armband under hösten 2013 för att visa att bäraren vill lyfta självmord som något man kan tala om. Det egendesignade läderarmbandet “a star in heaven” symboliserar de som inte finns kvar längre. Armbanden har också blivit en viktig inkomstkälla.
 • Vi har anordnat ljusmanifestationer på många orter i samband med den suicidpreventiva dagen 10 september. Läs mer..
 • Vi utvecklade en ny hemsida i samarbete med Vallagruppen.com
 • Vi integrerade betalningslösningen Payer med sidan
 • Vi integrerade hemsidan med mjukvaran KomMed för att bättre ta hand om, och kommunicera med, våra givare.
 • Vi har stöttat och föreläst i t ex skolor för personal och elever.
 • Vi utvecklar en app för ungdomar med ekonomiskt stöd från Skandia - idéer för livet.
 • Vi har delat ut ett pris för bästa rapportering i media om självmord.
 • Vår volontär Marie Niljung anordnade en stödgala med bland andra Kajsa Grytt i Karlstad den 21 aug 2015.
 • Vi var med och arrangerade Mental Health Run 10 oktober 2015.
 • Vi har föreläst på Svenska Psykiatrikerkongressen tillsammans med Mia Skäringer.
 • En volontär, Carl Fredrik Wachtmeister, vann en auktion där priset var en intervju med Skavlan. Intervjun skänkte han till Suicide Zero. Intervjun har uppskattats och setts av många.
 • Under 2015 har vi anställt personal på 160 procent. Övrigt arbete görs ideellt av styrelse och volontärer.


Varför samlar ni in pengar och vad planerar ni att göra under 2017?

Alla förfrågningar från medier, allmänheten, organisationer och andra gjorde att vi ganska snart insåg att vi behövde anställa personal för att orka arbeta effektivt och långsiktigt. För att det ska bli möjligt måste vi få en sund ekonomi.

Vi behöver arbeta som större ideella organisationer, som BRIS, Friends och andra. Därför behöver vi växa så att vi kan möta efterfrågan och nå ut ännu bättre. Vi behöver även pengar till specifika projekt som exempelvis en app för unga och för att nå sårbara målgrupper, för att kunna göra händelseanalyser efter suicidförsök och suicid, till informationskampanjer för att öka kunskapen kring vad vi alla kan bidra med för att minska självmord.

Ett av Suicide Zeros viktigaste uppdrag är att träffa riksdags-, landstings- och kommunpolitiker samt partiledare. I dag vet vi hur vi skulle kunna rädda ett mycket stort antal av de som tar sitt liv. Men på grund av okunskap, myter, rädsla och tabu kring självmord görs alldeles för lite. Genom att åka runt och berätta om hur suicidstatistiken ser ut runt om i Sverige, om våra egna erfarenheter och genom att visa på vilka metoder som visat sig effektiva för att förebygga självmord kan vi få ett rejält genomslag. Dessutom kan vi med våra ambassadörer lättare nå ut till lokal- och riksmedier. Det i sin tur ökar allmänhetens intresse och på så sätt kan vi informera om hur stort problemet är och vad var och en av oss kan göra för att hjälpa någon som mår dåligt.

Vi kommer även att fortsätta att samarbeta med flera organisationer som arbetar mot samma mål, fast på lite olika sätt. Sedan 2014 samarbetar vi med bland andra BRIS, Friends, Mind, SPES och SPIV. Dessutom föreläser vi på olika platser och deltar under Almedalen.

Läs mer i vår verksamhetsplan här..

Om oss

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden.
Vi vill med den ideella organisationens kraft

 • öka kunskapen och bilda opinion kring samhällsproblemet suicid.
 • lyfta fram nytänkande och konkreta
  lösningar för att rädda liv
 • minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

My newsdesk - Suicide Zero
Så gör vi skillnad
Om cookies
Integritetspolicy

Ge en gåva

90konto

swisha suicidezero

sms

Kontakt

Kontakta oss

Suicide Zero,
    Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
    Tel: 010-200 80 12
    Travbanan 57, 147 34 Tumba