Volontären Anna: ”Vi måste komma längre”

Anna Svedman
Anna Svedman, volontär för Suicide Zero i Värmland.
Volontären Anna: ”Vi måste komma längre”
2021-03-02

När Anna förlorade sin sambo i suicid vändes hennes värld upp och ned. Efter en tid av bearbetning har hon nu valt att bli volontär för Suicide Zero i Värmland. Anna vill med sin erfarenhet som anhörig, sprida kunskap kring psykisk ohälsa och framförallt tydliggöra vad för typ av hjälp det finns att få – något som hon själv inte visste fanns när hon själv behövde stöd och hjälp.

Anna Svedman är 51 år gammal och bor i Karlstad. Hon är en av Suicide Zeros engagerade eldsjälar i Värmland och brinner för att få vara med i kampen mot psykisk ohälsa liksom att slå hål på myter och öka kunskapen. På sin fritid umgås Anna med sin underbara dotter och har ett stort intresse för skapande i olika former såsom lera, måleri och fotografi.

Varför har du valt att bli volontär hos Suicide Zero?

– Jag förlorade min sambo i suicid 2014, och vill utifrån denna erfarenhet som anhörig dela med mig, vara med att belysa och påverka detta viktiga ämne. Vid årsskiftet 2020/2021 var tiden kommen och jag blev volontär för Suicide Zero i Värmland. Vi måste komma längre och tillsammans kan vi göra skillnad.

Vad har du för förväntningar på volontärsarbetet?

– Jag hoppas att tillsammans med andra volontärer i region Värmland, få vara med och bidra till att psykisk ohälsa uppmärksammas som ett samhällsproblem och att kunskapen ökas i mycket högre grad. Det är således viktigt att bryta stigmatiseringen, få allmänheten att både våga lyssna och prata om psykisk ohälsa liksom att de som behöver stöd söker hjälp. Sist men inte minst hoppas jag också på att få sprida kunskap om vad för typ hjälp det går att få från olika organisationer och instanser – något som jag inte visste fanns när jag själv behövde få hjälp och stöd.

Vad skulle du vilja se för förändring där du bor?

– Framförallt att mottagningen för allmänna psykiatrin i kommunen får ökade resurser och blir mer fungerande i form av minskad kötid och att de som söker hjälp får ett respektfullt bemötande och tas på allvar. Det kan dessutom vara en livsavgörande vetskap för dem som står i kö till den allmänna psykiatrin, att det även finns en möjlighet att få samtalsstöd av en psykolog via vårdcentralen.

Vilka är dina hjärtefrågor?

– För mig är det otroligt viktigt att lyfta ensamheten, något som lätt leder till psykisk ohälsa. Jag brinner även för att en gång för alla få bort skuld- och skamstämpeln kring psykisk ohälsa samt att anhöriga ska få den hjälp och stöd de behöver när någon i deras närhet går bort i suicid.

Vill du också bli volontär för Suicide Zero? Läs mer här.

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016