Våga fråga kom på yoga

helena-karlsson-och-marie-niljung
Yogaläraren Helena Karlsson, står ihop med Suicide Zeros Marie Niljung.
Våga fråga kom på yoga
2018-06-21

För fjärde året i rad arrangerar Yogaakademien och Suicide Zero utomhusyoga i värmländska Kil. Det kallas Våga fråga kom på yoga. — Jag ser att framförallt den psykiska ohälsan ökar. Många som söker sig till oss har problem och yogan kan påverka positivt, säger yogaläraren Helena Karlsson som är initiativtagare ihop med Suicide Zeros Marie Niljung.

Såväl nybörjare som vana utövare är välkomna till Yogaakademien och Suicide Zeros utomhusyoga vid Fryksta badplats i Kil, som ligger i Värmland. Torsdagen den 28:e juni är det dags och den som inte är bekväm med att sitta och ligga ner på marken kan ta med sig en stol.

— Det brukar komma allt från mammor med barn i barnvagnar till äldre seniorer. Det är ett stort spann och flera generationer yogar tillsammans. Det är jätteroligt, säger Helena Karlsson.

Hon har själv ingen egen erfarenhet av suicid men har många runt omkring sig som inte mår bra.

Helena Karlsson säger att vi lever i en tuff värld och att på Yogaakademien är det de lugna kurserna, som är inriktade mot stress och smärtproblematik, som ökar. — Vi jobbar mycket med andningen och med att hitta stabilitet och närvaro. Och med att komma nära sig själv på ett sätt som gör att jag får den kraft jag behöver för att må bra. Om jag kan låta andetaget bli medvetet, att locka det att bli djupare och längre så blir jag lugnare och kroppen blir stadigare. Tankarna stillas, de blir klarare och jag börjar se mer positivt på saker, säger hon.

Helena Karlsson pratar om att lägga ifrån sig telefonen och ha en kravlös stund för mig själv i grönskan, bland fågelkvitter, Frykens glittrande vatten och under bar himmel. — Yoga är för alla. Det handlar inte om att man har senaste utrustningen eller har den snyggaste kroppen. Det handlar mycket om att må bra på insidan. Att bara för en liten stund hämta kraft för att orka med det som är runt omkring.

Efter yogan får deltagare gärna prata med Helena Karlsson och med Marie Niljung. — Det är viktigt att vi får bort allt hysch hysch kring psykisk ohälsa och att man inte behöver stänga in sig utan att man pratar om det, säger Helena Karlsson.

Deltagare i Våga fråga kom på yoga som vill kan betala en avgift som går oavkortat till Suicide Zero. Den som inte kan delta men ändå vill bidra till Yogaakademiens insamling kan göra det här.

Arkiv
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016