"Våga dela med dig om du inte mår bra, så att du kan få hjälp."

lukas-betting-maj-2019
#Jagvillgehopp: Lukas Betting fastnade i ett spelmissbruk som kunde kostat honom livet. Bra vård och familjens kärlek blev hans räddning.
"Våga dela med dig om du inte mår bra, så att du kan få hjälp.”
2019-05-03

Lukas Betting fastnade i ett spelmissbruk som kunde kostat honom livet. Bra vård och familjens kärlek blev hans räddning. #Jagvillgehopp

Kan du berätta om bakgrunden till varför du mådde dåligt?

– Jag har haft ett väldigt grovt spelmissbruk som pågått i ett års tid. Min psykiska ohälsa och mitt spelmissbruk ledde till att jag förlorade över 15 miljoner kronor. Jag lurade vänner, familj och släkt och har förstört så många liv. När jag släppte bomben till allmänheten så orkade inte kroppen mer, jag ville då ta livet av mig själv. All ångest, depression, mörka tankar och väldigt starka röster i huvudet tog över. Jag hade änglavakt då polisen stoppade mig ute i skogen i sista stund. Andra självmordsförsöket var jag så nära att ta överdos. Hade inte min far ringt mig i sista stund så hade jag inte varit vid liv idag. 

Vad var vändningen för dig?

– Min vändning var den underbara vården på psykiatriska akutmottagningen. Det och all kärlek jag fått från familj, vänner och släkt. Summerar alla dessa personer med ett ord, familj! Utan kärlek klarar vi oss inte. Jag tänkte på alla människor som skulle drabbas och lida om jag skulle ta mitt liv. Livet i behåll är värt så mycket mer. 

Vad vill du säga till andra som läser om det här och har det tufft?

– Ett tips är att våga dela med dig om du inte mår bra, så att du kan få hjälp. Du är inte ensam, vi är så många människor som dagligen vill ta livet av oss. Men tänk på att du har så många fina och underbara människor som älskar dig för den du är. Vad som än bidragit till detta kan ordnas. Ge det tid och begär hjälp så blir allt bra med tiden.

* Lukas Betting är ett alias.

Skribent: Åsa Sohlgren

Vill du veta mer om stöd?

Personer som upplever problem eller oroar sig för sitt spelande kan ringa kostnadsfritt och anonymt till Stödlinjen på telefonnummer 020–819 100.

Behöver du hjälp? Läs här om var du kan få stöd Bidra till Suicide Zeros arbete, ge en gåva!

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016