Ulrika Karlsson – nominerad till Årets volontär 2021

Hoppa till huvudinnehåll
Ulrika Karlsson
Suicide Zeros volontär Ulrika Karlsson från Oskarshamn är nominerad till Årets Volontär 2021
Ulrika Karlsson – nominerad till Årets volontär 2021
2021-11-24

Oskarshamnbon Ulrika Karlsson är en av finalisterna till Volontärbyråns utmärkelse 'Årets volontär'. Efter att ha förlorat sin pappa och lillebror i självmord, har Ulrika sedan 2019 varit volontär hos Suicide Zero. Hon har uträttat mycket - alltifrån initierat möten med politiker, anordnat ljusmanifestationer och konserter, hållit föreläsningar till att ha medverkat i tidningsartiklar och radio-program. Allt för att öka kunskapen om självmord och minska tystnaden, tabun och stigman, vilket är en oerhört viktig del i Suicide Zeros arbete. Årets volontär 2021 utses 5 december och vi på Suicide Zero håller alla tummar och tår för Ulrika - hennes fantastiska engagemang och insatser betyder mycket och gör skillnad för många.

Årets volontär delas ut av den ideella verksamheten Volontärbyrån, för att uppmärksamma det ideella engagemanget i Sverige. Utmärkelsen delas ut på Frivilligdagen den 5 december. Internationella frivilligdagen infaller årligen den 5 december, och uppmärksammar frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling.

– Alla ideellt engagerade människor gör fantastiska insatser runtom i Sverige, varje dag, året runt. Årets volontär ger oss en chans att på Frivilligdagen hylla och tacka alla de drygt fyra miljoner svenskar som engagerar sig ideellt. Helst skulle vi ju vilja ge pris till alla, och Frivilligdagen är ett bra tillfälle att få chans att uppmärksamma en av alla dessa eldsjälar, säger Maria Alsander, Volontärbyråns verksamhetsledare.

En av årets nominerade är Ulrika Karlsson – volontär hos Suicide Zero.

Stort grattis till nomineringen till Årets volontär - hur känns det?

– Det känns helt fantastiskt och är så rörd över att blivit nominerad.

Vad har du för erfarenheter av psykisk ohälsa och självmord?

– Jag förlorade min pappa i självmord i slutet av 2018 och bara några månader efter även min lillebror. En tid därefter tog jag kontakt med Suicide Zero och har varit volontär där sedan augusti 2019.

Vad har varit dina nycklar att ta dig igenom detta?

– Jag kan inte backa bandet och få tillbaka mina nära men genom att prata om självmord och lyfta viken av att våga fråga personer i min närhet om deras mående, hjälper mig att bearbeta min egen sorg samtidigt som jag kan hjälpa andra.

Vilka är dina hjärtefrågor?

– Att få allt fler kommuner att anta en lokal handlingsplan för att förebygga självmord. Bortsett från vården, måste vi också bli fler i samhället som utbildar oss inom psykisk ohälsa som exempelvis inom skolväsendet, föreningar, arbetsplatser m.m. Genom Suicide Zeros Våga Fråga-utbildning, får vi verktyg i hur vi som medmänniskor kan agera om någon i sin närhet mår dåligt. I föreläsningen lär man sig bland annat om vikten av att lyssna och utefter det agera och lotsa vidare till professionell hjälp om behovet finns.

Vad har du för tips till andra som vill engagera sig inom Suicide Zero?

– Vi behöver bli fler som gör mer, så alla kan på sitt sätt bidra som volontär genom att ex. dela Suicide Zeros viktiga budskap på sociala medier.

Varmt tack för ditt ovärderliga engagemang Ulrika – Tillsammans gör vi verkligen skillnad. Vill du också engagera dig i Suicide Zero? Läs mer här! 💚

Arkiv
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016