Tyra - “Våga prata om det, för det kan rädda liv!”

Tyra - “Våga prata om det, för det kan rädda liv!”
Influencern och anime-fanet Tyra
Tyra - “Våga prata om det, för det kan rädda liv!”
2021-07-14

Influencern och anime-fanet Tyra (@princess__tyra) är 23 år gammal och nyttjar sina sociala kanaler till att prata öppet om psykisk ohälsa. Tyra strävar efter att hjälpa så många som möjligt och drömmer om att föreläsa om ämnet. I en intervju med Suicide Zero berättar hon att hon har drabbats av suicid som anhörig, men också att hon har försökt ta sitt eget liv vid flera tillfällen. Idag är Tyra på en ljusare plats och vill dela sin resa och erfarenheter med oss.

Hej Tyra! Berätta lite om dig själv?

 • Jag heter Tyra och är 23 år gammal och bor i Västerås tillsammans med min pojkvän och vår hund Cleo. Jag har en stor passion för sociala medier och är aktiv på Instagram och Youtube. Jag älskar att skapa material såsom att fotografera och spela in- och redigera videos. Jag älskar även kläder och smink - eller egentligen det mesta inom alternativt mode. Är också en anime-nörd och spenderar gärna min tid framför anime-filmer med min pojkvän och Cleo.

Vad har du för erfarenhet av psykisk ohälsa och suicid?

 • Tyvärr en stor erfarenhet, både från in- och utsidan. Jag har bipolär sjukdom, adhd och panikångest och har under en längre period tampats med en ätstörning (som jag nu tagit mig ur!). När det varit som kämpigast, har jag försökt att ta mitt liv.
 • Under perioder då jag bott på behandlingshem och ungdomsvården samt varit inlagd på psykiatrin, har jag även upplevt psykisk ohälsa och suicidförsök av andra än mig själv. En nära vän till mig förlorade en närstående i suicid, så jag har sett hur det påverkar folk i omgivningen när någon tar sitt liv.

Vad har varit dina nycklar för att ta dig igenom det?

 • Att låta allt ta den tid det behöver. Våga fråga om hjälp och ta emot hjälp - och att aldrig ge upp. Att försöka se den framtid man vill ha och att sätta upp mål. Och igen, låta det ta tid! Det är så viktigt att inte försöka ta för stora steg, som man sedan inte kommer att klara av.

Var i resan befinner du dig nu? Hur mår du idag och hur skulle du beskriva livet?

 • Mitt mående går upp och ned i perioder, men från att ha varit helt utan mediciner, lidit av depressioner, manier, självskadebeteenden och åkt in och ut från psykiatrin - så har jag kommit väldigt långt där jag befinner mig idag.
 • Jag skulle säga att jag är halvvägs dit jag vill nå. Mitt mål är inte att bli “helt frisk” psykiskt, för det kommer jag aldrig att bli då mina sjukdomar är kroniska. Istället lägger jag upp min resa och mina mål efter en nivå som passar mig. Att drömma om att vara “helt frisk” och att exempelvis kunna ha en vardag och ett heltidsjobb, som en psykiskt frisk person har, är inte rimligt för mig. Jag kan inte jämföra mig med andra och pusha mig själv till att klara av sådant som andra gör. Det är okej att inte kunna göra allt till hundra procent. Mina mål handlar om att hitta en bra balans; medicinering och terapiform samt att ha aktiviteter utöver det. Just nu pluggar jag upp mina betyg från grundskolan (något som jag missade på grund av min psykiska ohälsa) - så jag har faktiskt snart nått ett av mina mål!

Vilka är dina hjärtefrågor och varför?

 • Psykisk ohälsa och suicid behöver uppmärksammas mer. Det kan handla om liv och död. Det är viktigt att aldrig sluta prata om psykisk ohälsa liksom att aldrig sluta fråga hur folk mår - och ta alltid deras psykiska mående på allvar.

Våga prata om det, för det kan rädda liv!

Finns det några råd som du önskar att du hade haft möjlighet att ge dig själv när det var som mörkast?

 • Till mig själv hade jag sagt att “du kommer ta dig igenom det här och det kommer bli lättare. Tillslut kommer du att klara saker som du tidigare misslyckats med. Det kommer bara att ta lite tid - och det är okej! Även om allt känns meningslöst nu och att åren kommer att passera utan förbättring - tro mig det kommer att bli bättre. Ta små steg, försök lära känna dig själv och jämför inte allt med folk runt omkring dig”.

Vilka är dina tre mest värdefulla tips för hur man tar sig igenom en mörk period?

1). Vila ordentligt. 2). Acceptera att det är okej att ha mörka perioder. 3). Sätta upp små, små minimål.

Vilka är dina tre råd till en utomstående för att bemöta/hjälpa någon som mår dåligt?

1.) Visa att du bryr dig genom att finnas där. Du behöver inte alltid säga något, utan bara finnas vid personens sida och visa att du bryr dig om och gillar personen. 2). Fråga om det finns något du kan göra och om personen vill ha hjälp att få professionell hjälp (om personen inte redan har det).
3). Försök att hitta på något som personen som mår dåligt tycker är roligt - det kan bidra med lite positivitet i allt det mörka.

Vad får dig att må bra?

 • Att hitta på saker med människor som står mig nära. Jag får även mycket energi av att vara kreativ och att hjälpa människor. Jag mår aldrig så bra som när folk berättar att jag har hjälpt dem att klara av något eller har inspirerat dem till att fortsätta kämpa. Jag blir varm i hela kroppen av att jag faktiskt gör skillnad!

Till sist, hur ser framtiden ut och vad händer härnäst?

 • Jag försöker som tidigare nämnt att hitta en bra balans med mediciner och terapi samt att plugga upp mina betyg. I framtiden drömer jag om att skaffa hus, plugga grafisk design och resa till Japan och lära mig japanska. Jag vill även fortsätta att fortsätta prata om psykisk ohälsa på mina plattformar och hjälpa så många jag bara kan. En stor dröm vore även att föreläsa i framtiden - det hade varit helt fantastiskt!

Vill du läsa fler intervjuer och artiklar? - klicka här!

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016