TV4 Nyhetsmorgon vann pris för bästa rapportering om självmord 2015

Hander-som-bildar-hjarta-B1A4676-foto-Peder-Bjorling
Händer som bildar hjärta. Foto Peder Bjorling
TV4 Nyhetsmorgon vann pris för bästa rapportering om självmord 2015
2016-08-31

TV4 Nyhetsmorgon vann Suicide Zeros årliga pris för bästa rapportering om självmord 2015. Hedersomnämnandet går till författaren och journalisten Ulrika Jannert Kallenberg för hennes bok ”Döden ingen talar om”. Med priset hoppas vi att flera ska få upp ögonen för att självmord är ett oerhört stort samhällsproblem som journalister kan och måste rapportera om på ett ansvarsfullt sätt.

Så här lyder juryns motivering till årets pristagare:

TV4 Nyhetsmorgon har under en vecka ambitiöst belyst hur självmord drabbar och vad som kan göras för att förebygga tragedierna. Den regelbundna rapporteringen har nått ut till en mängd tittare om ett av Sveriges största samhällsproblem som få journalister och mediehus regelbundet rapporterar om. TV4 har därmed föredömligt visat att det går utmärkt att granska problematiken kring självmord. Myten om att medier inte ska tala om självmord har Nyhetsmorgon bidragit till att punktera. Nyhetsmorgons rapportering hoppas vi ska inspirera andra mediehus.

– Det känns mycket hedrande att få ta emot Suicide Zeros journalistpris. Det är upprörande att självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga i Sverige. Många väljer att skjuta frågan ifrån sig, eftersom den är obehaglig. Nyhetsmorgon ville gå emot den rädslan och prata om det skrämmande och obehagliga. Därför valde vi att göra en temavecka för att bryta tystnaden, säger Johanna Thulin Bratten, programchef Nyhetsmorgon TV4.

Rädslan påverkar

Rädslan för att rapportera på fel sätt är fortfarande vanligt förekommande hos många medier och bidrar till att alltför få uppmärksammar självmord i den utsträckning problemet förtjänar. Därför instiftade Suicide Zero ett årligt pris för att uppmärksamma de som rapporterar ansvarsfullt. I år är det andra året Suicide Zero delar ut priset.

– Självmord inträffar över hela landet och ska vi kunna minska självmorden är journalisters granskning av problemet oerhört viktig, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare, Suicide Zero.

Hedersomnämnande

Juryn har även gett ett hedersomnämnande till journalisten och författaren Ulrika Jannert Kallenberg som har skrivit boken ”Döden ingen talar om”. Juryns motivering lyder:

En bok som nyanserat och gripande skildrar tabubeläggningen, skulden och skammen efter hennes pappas självmord. Genom att läsaren får följa Ulrika på hennes livsresa blir det tydligt hur vuxenvärldens tystnad om självmord sätter djupa spår i barnet och hur det påverkat henne till den hon är i dag; erfarenheter som många efterlevande kan känna igen sig i. Boken åskådliggör hur viktigt det är att öppet tala om självmord, inte minst med barn, och att självmord är ett oerhört stort samhällsproblem som vi alla måste göra vad vi kan för att förebygga.

– Jag känner mig överlycklig och hedrad. Självklart är jag mycket tacksam och stolt över hedersomnämnandet för egen del men också för att det är så oerhört viktigt för mig att få vara en av dem som hjälper till att lyfta tabun kring självmord. Jag vill tala om självmord – att sprida kunskap räddar liv, säger Ulrika Jannert Kallenberg.

Prisutdelning sker på hotell Hilton vid Slussen den nionde september 2016, kl 12:05.

I juryn:

 • Alfred Skogberg, generalsekreterare Suicide Zero
 • Michael Westerlund, forskare JMK
 • Gergö Hadlaczky, chef NASP
 • Sonny Wåhlstedt, ordförande SPES
Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016