Tröstformler - Storheten med boken ligger i dess litenhet

Jonathan Månorm Kärre
Författaren av 'Tröstformler' - Jonathan "Månorm" Kärre
Tröstformler - Storheten med boken ligger i dess litenhet
2021-08-25

”Ibland är illa ställt så illa ställt att en bara klarar läsa mycket korta dikter.” Så inleds boken ”Tröstformler”, som syftar till att ge hopp, ro och tröst till den som behöver det. Korta, vänliga och uppmuntrande mantran som ”Det är okej” och ”Bara andas” kan ibland räcka för att stilla ett oroligt sinne – inte minst för författaren Jonathan ”Månorm” Kärre själv, som under en period behövde tröst då han ifrågasatte sitt varande.

Hej Jonathan, vem är du och vad sysslar du med?

Jag heter Jonathan ”Månorm” Kärre och jag tycker om att skriva. Alltifrån poesi, journalistik och prosa till hiphop-musik. Men allt sorts skapande tycker jag är lockande. Det kan ske med olja på duk, genom en trudelutt på pianot eller när jag lagar mat åt familjen. I en bemärkelse skapar vi ju våra liv varje ögonblick, och ju mer jag förstår det desto mer följsam och lycklig blir jag. Det är en dans, kort sagt. Just det: jag är 33 år gammal och bor på Älgö i Stockholm.

Berätta om Tröstformler, hur uppkom idén och vad var inspirationen?

Tröstformler är en samling korta dikter. Det är enkla formuleringar, små mantran, som gör livets prövningar lättare. Storheten med boken ligger i dess litenhet. För ibland orkar jag inte läsa något tungt och komplicerat utan vill bara ha sällskap av något snällt.

Storheten med boken ligger i dess litenhet.

Idén att göra en bok kom när alla dikter var nedskrivna och jag ville dela dem med andra. Det började med att min vän, och bokens redaktör, Amelie Larsson, frågade om hon fick läsa några av dikterna för en sjuk man. Han uppskattade dem djupt och tackade mig, och då bestämde jag mig för att göra tröstformlerna tillgängliga för fler.

Hur kom alla dessa fina formuleringar till dig?

Poesi brukar komma till mig när jag är avslappnad. Det kan vara på promenad i skogen eller när jag mediterar. Det är som viskningar i tystnaden. En stilla röst som skiljer sig från den vanliga inre monologen, och som är väldigt noga med att varje ord är rätt.

Tröstformlerna kom till mig när jag behövde tröst själv.

Tröstformlerna kom till mig när jag behövde tröst själv. Det var en period i livet när jag var djupt besviken på livet och ifrågasatte mitt eget varande. Dikterna kom som livlinor som uppmuntrade mig att fortsätta. Jag kommer ihåg att jag kände mig ensam, men orden fick mig att förstå att jag var allt annat än ensam, att jag var buren av livet självt.

Vad önskar du förmedla till dem som läser Tröstformler?

Den där känslan av att vara buren av livet, den hoppas jag kunna föra vidare till bokens läsare. Att det bakom allting som kan uppfattas som eländigt faktiskt finns något vackert som vill oss väl. Den känslan strålar redan från bokens omslag. Bilden ”Isak” som konstnären Lotta Melanton skapade för snart 40 år sedan, och som Leo Vickman har bearbetat för boken.

Vart kan man få tag i Tröstformler?

Boken finns på Bokus.se för lite drygt hundra kronor. Den finns också inspelad på Youtube (sökord: Tröstformler). Om någon vill ha boken men saknar medel för att köpa den går det bra att mejla mig på jonathan.karre@gmail.com

Stort tack Jonathan för din fina bok. Vi är övertygade om att Tröstformler både kommer skänka tröst och hopp och betyda mycket för många – Tillsammans gör vi skillnad! 💚

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016