Svensk lyfter Suicide Zero i Sydafrikansk cykeltävling

Hander-som-bildar-hjarta-B1A4676-foto-Peder-Bjorling
Händer som bildar hjärta. Foto Peder Bjorling
Svensk lyfter Suicide Zero i Sydafrikansk cykeltävling
2016-04-11

Lars Pedersen från Småland har nyligen genomfört en av de tuffaste cykelutmaningarna i världen, Cape Epic, ett etapplopp på mountainbike som tar över åtta dagar att genomföra. 650 km och 15 000 höjdmeter avverkades. Samtidigt har han lyft Suicide Zero till en ny målgrupp.

Varför genomförde du Cape Epic?

– Den mesta träning/tävling handlar om långa och många timmar. Jag blir rofylld och det finns mycket tid till eftertanke, nästan som någon typ av meditation. Jag tycker att det är kul att tävla och utmanar mig alltid med nya tävlingar över världen. Nu dök möjligheten upp att få köra Cape Epic i Sydafrika upp och jag tog chansen. Loppet ses i cykelsammanhang som ett av de allra tuffaste och jämförs med Tour de France, Giro di Italia och La Vuelta i Spanien.

Samtidigt vill du lyfta Suicide Zero under tävlingen, hur kommer det sig?

– Jag har en syster, Maria Pedersen, och som arbetar för Suicide Zero i Kalmar län. Jag ser det som en god sak att hjälpa till att uppmärksamma det som Suicide Zero arbetar och står för. Jag skulle önska att fler människor visste vad det var och vad det handlar om. För att komma närmare en lösning med denna problematik krävs ett mycket större engagemang i frågan. Man måste börja tala om dessa problem och där arbetar Suicide Zero på ett bra sätt. För att nå ut till allmänheten krävs uppmärksamhet genom media, och för att nå media krävs oftast kapital. Kan vi på något sätt hjälpa till att bidra för att sprida vetskapen om vad Suicide Zero är och jobbar med är vi glada. Vi gör något som jag gillar och tänkte att det kanske kan gå att göra något gott av det.

Du har egen erfarenhet av att en närstående tagit sitt liv. Hur har det påverkat dig?

– Jag förlorade min systerson genom självmord för snart 2,5 år sedan. Detta har fått mig att fundera på vad som gör att människor behöver hamna i den situationen, och varför vissa tar sitt liv. Jag själv funderar ofta på varför människor gör som de gör.

Hur viktigt är det att vi pratar om självmord?

– Jag tror att diskussion och uppmärksamhet i frågan är enda möjligheten att närma sig problematiken. Självmord tror jag ofta bottnar i dålig självkänsla. Vem är jag och varför? Livet präglas av arv och miljö. Detta måste vi få lära oss och förstå. Skolan behöver göra sitt för att få upp detta ämne på agendan. Vi behöver ha en vuxenvärld som vet vad som är rätt och fel. Någon som sätter gränser för hur man beter sig och kommuniserar med varandra. Jag känner en oro för vart samhället är på väg.

Vad hoppas du att loppet ska kunna betyda för Suicide Zero?

– Publicitet! Förhoppningsvis kan vi bidra till att upplysa folk som normalt inte kommer i kontakt med organisationen.

Vi på Suicide Zero tackar stort för att Lars Pedersen ville bidra till att sprida kunskap för nya målgrupper!

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016