Suicidpreventiva dagen 2021

Hoppa till huvudinnehåll
Suicidpreventiva dagen - Fontänbild
Ljusmanifestation vid Mariatorget i Stockholm 10 september 2021
Suicidpreventiva dagen 2021
2021-10-26

Den 10 september varje år infaller den Suicidpreventiva dagen, en dag som instiftats av Världshälsoorganisationen, WHO, för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord. Runt om i landet, från Östersund i norr till Ängelholm i söder arrangerades konferenser, seminarier, aktiviteter, ljusmanifestationer och minnesstunder för att uppmärksamma frågan och samtidigt hedra och minnas dem som inte längre finns bland oss.

Ljusmanifestationen på Mariatorget

På Mariatorget i Stockholm tändes 1 441 ljus, ett för varje person som tog sitt liv i Sverige under 2020. Ett hundratal besökare slöts upp, allt ifrån anhöriga, volontärer, diakoner från Svenska kyrkan till brandmän från Stockholms brandförsvar, och tände tillsammans ljus och delade sin sorg, saknad och kärlek.

Brandmän och ljus

Ljusmanifestationen leddes av journalisten Atilla Yoldas som bland annat presenterade kvällens två talare. Gripande men hoppfulla tal hölls av Rickard Bracken, Suicide Zeros generalsekreterare och Annika Strandhäll, Suicide Zeros nya styrelsemedlem och riksdagsledamoten (S).

Rickard, Annika och Atilla

Rickard Bracken, Annika Strandhäll och Atilla Yoldas

Den 10 september varje år infaller den suicidpreventiva dagen. Det är en dag för att minnas alla de människor som dött i självmord. Det är också en dag när vi lyfter frågan om hur vi kan arbeta för att förhindra att fler tar sitt liv" Runt om i landet, och faktiskt i hela världen, tänds det idag ljus till minne av de vi förlorat.

I kväll kommer vi tillsammans här på Mariatorget att tända 1441 ljus. Ett för varje människa som tog sitt liv under 2020. Bakom varje ljus finns en människa som lämnar tomhet, sorg och saknad bland familjemedlemmar, släktingar, vänner och kollegor.

Temat för den internationella suicidpreventiva dagen är ”creating hope through action” – att skapa hopp genom handling. Och det finns saker som vi alla kan göra. Nästan alla som tar sitt liv är deprimerade. Det är en sjukdom som inte alltid ses utanpå en människa. Men det är en sjukdom som går att behandla. När någon mår så dåligt att man inte ser någon annan väg ut än att sluta leva kan ett samtal med en medmänniska vara starten som gör hela skillnaden. Att våga fråga hur någon egentligen mår, att våga fråga om någon har funderat på sitt liv, kan vara svåra frågor att ställa. Men om man är orolig för någon så är det alltid rätt att ställa dom. För dom kan rädda liv – Rickard Bracken, Generalsekreterare Suicide Zero.

Musikframträdanden

Kvällen bjöd även på stämningsfulla uppträdanden. Artisten SYLVE framförde hans debutsingel ”Låtsas som inget har hänt” ackompanjerad av Christopher Lindén på gitarr. För tre år sedan förlorade Marcus ”SYLVE” Holmberg sin kusin Johanna i självmord och hans ambition med låten var att lyfta frågan och få fler att prata om psykisk ohälsa.

Johannas bortgång är utan tvekan det jobbigaste jag varit med om i mitt liv. Det är många lager av sorg och känslor som jag successivt fått bearbeta och gör än idag. Ända sedan jag släppte min debutsingel ”Låtsas som inget har hänt” och musikvideon som var ett samarbete med Suicide Zero har jag varit ett musikaliskt språkrör för dem. Så ofta jag kan försöker jag bidra till att lyfta deras viktiga arbete – SYLVE.

Kvällen avslutades med en vacker tolkning av Lalehs ”En stund på jorden” som framfördes av sångerskan och Suicide Zeros ambassadör Janice Kavander. SYLVEs och Janices framträdanden var uppskattade och rörde många hjärtan.

Sylve och Janice

Artisterna SYLVE och Janice

För er som inte kunde närvara vare sig fysiskt eller digitalt, så kan ni se livesändningen i efterhand här. Obs! Vi ber på förhand om ursäkt för ljudet som bland annat stördes av närliggande trafik- och fontänbrus.

Ljusmanifestationer, minnesstunder och aktiviteter runt om i landet

Jämtland/Härjedalen

I Östersund arrangerade Suicide Zeros regionansvariga Anneli Thors, tillsammans med bland annat Svenska Kyrkan och SPES olika arrangemang. Allmänheten bjöds in till en minnesstund i Stora Kyrkan i Östersund, där både prästen Christer Gladh och Anneli höll tal som följdes av ett finstämt sång- och musikframträdande av Johan Eliasson och Anders Sköldquist – som även spelade musik lite senare under ljusmanifestationen på Stora torget i Östersund. Besökarna tände tillsammans ljus som manifesterade siffran 1 441, de bjöds på fika och fick ta del av ett bokbord med bland annat information om litteratur och tips på olika stödgrupper.

I Offerdals och Föllinges kyrka anordnades även minnesstunder med fika, ljuständning och stämningsfull musik. De som kom till kyrkorna uttryckte en stor tacksamhet för det stämningsfulla och hedrande arrangemanget.

Ljusmanifestation Jämtland/Härjedalen

Ljusmanifestation på Stora torget i Östersund och minnesstund i Offerdals kyrka i Ede.

Värmland

På flera platser runt om i Värmland arrangerades både ljusmanifestationer och minnesstunder. I Storfors Kyrka, Närhetens kyrka i Kil, Ekumenia kyrkan i Torsby och Karlstad Domkyrka välkomnades allmänheten att ta del av ljuständning, vackra tal, poesi och akustiska musikframträdanden och fika- och pratstund för dem som önskade det.

I de olika arrangemangen fanns bland annat Suicide Zeros regionansvariga Anna Sundqvist Kräutner på plats liksom volontärer, präster och diakoner. I Karlstad deltog även Värmlands suicidpreventiva samordnare, Karen Oquin samt My Andrén och Maria Schnelzer - ledare i samtalsgruppen efterlevandestöd. Ljusmanifestationerna och minnesstunderna arrangerades i samarbete med Svenska Kyrkan, Sensus och Karlstad kommun.

Värmland minnestund/ljusmanifestation

Minnesstund och ljusmanifestation i.... lägg till fler bilder?

Skåne

I Ängelholms kyrka arrangerade Suicide Zeros volontär Maria Ter Borsch tillsammans med församlingen en vacker ljuständning med gripande tal, högläsning och stämningsfull musik till minne av de som inte längre finns med oss. Även här tändes ljus som formade siffran 1 441 och ett hjärta.

Minnesstund i Ängelholm Kyrka

Minnesstund och ljusmanifestation i Ängelholm Kyrka
Volontärer i Kalmar

Ljusmanifestation i Oskarshamn

I Oskarshamn stadspark arrangerades en mängd aktiviteter liksom en minnesstund och ljusmanifestation av volontären Ulrika Karlsson i samarbete med Svenska Kyrkan, SPES, privatpersoner, dansare och artister.

Att få ge hopp till både de som kämpar, de som förlorat någon och hedra de som inte finns kvar genom en ljusmanifestation och belysa ämnet är för mig något som ligger mig varmt om hjärtat. Förra året höll jag en digital ljusmanifestation – volontären Ulrika Karlsson - som under loppet av 6 månader förlorade sin pappa Håkan och lillebror John i självmord. Då hon inte kan backa bandet och få dem tillbaka, har hon lyckats finna styrka i att göra skillnad och blev volontär för Suicide Zero 2019. Hennes förhoppningsvis är att kunna hjälpa andra genom att öka kännedomen, sprida kunskap och dela med sig av sina erfarenheter.

Ljusmanifestationen inleddes med några väl valda ord från Ulrika om Suicidpreventiva dagen, Suicide Zero och SPES. Nicole Sandoval Dance dansade till Avicii, det lokala bandet birdNhead spelade stämningsfull musik och avslutade med en tolkning av Coldplays "Fix you" – en låt som spelades på Ulrikas lillebrors begravning.

Inte nog med den arrangerade ljusmanifestationen och minnestunden, så lyckades Ulrika få med sig nästan hela Oskarshamn kommun att på olika sätt bidra och engagera sig i den Suicidpreventiva dagen:

 • Åsö sponsrade med ett chokladsigill med Suicide Zeros logga
 • Nilssons konditori tog fram en bakelse där de skänkte 5kr per bakelse till Suicide Zero
 • Hockeylaget IK Oskarshamn (som spelar i SH)L producerade och publicerade tre filmer på Instagram, där de uppmärksammade Suicide Zeros arbete, självmord liksom vikten av fysiskt motion
 • Ica Maxi Oskarshamn lät Ulrika stå utanför butiken 1 vecka innan 10 september med broschyrer, armband, pins och information om ljusmanifestationen. De sponsrade med ljus till formationen av ”1441” som tändes framför scenen i Stadsparken och skänkte även hela gåvopanten under septembermånad till Suicide Zero.
 • Oskarshamns Kulturhus ordnade ett bord med böcker om psykisk ohälsa, sorg och självbiografier samt material från Suicide Zero och SPES.
 • Tillsammans med Oskarshamns Kommun och RF SISU Småland (Kalmar län) bjöd de in till en Våga Fråga-föreläsning för alla ledare 8/9. Kommunen stod även för alla kostnader för Musikkompaniet med ljus, projektorduk, instrument m.m. till scenen i Stadsparken.
 • Reklam & Display AB sponsrade med att ta fram en affisch och Grafiskt tryck AB tryckte affischer till både Ulrika och Nilssons konditori med bakelsen och skänk en gåva.

LÄGG IN BILD-KOLLAGE <3

Ljusmanifestation i Mönsterås

I Mönsterås kyrka, Kalmar, arrangerade Suicide Zeros engagerade volontärer Maria Pedersen och Pher Thomasson tillsammans med Svenska Kyrkan och Mönsterås kommun en vacker minnesstund och ljusmanifestation. Kvällen inleddes med ett rörande tal av kyrkans präst som berättade en historia från sin egen uppväxt och om vikten av att våga fråga hur det är istället för att undvika det svåra när man anar att någon har det kämpigt. Talet följdes av en vacker sång och ljuständning.

Ljusmanifestationen tog sedan plats i den närliggande kyrkparken, där ljus tändes i en formation av siffran 1441 och ett stort hjärta. Kommunalrådets Anders Johansson hälsade alla välkomna och även han talade om vikten av att ta hand om varandra, våga fråga men också finnas kvar och lyssna på svaret. Anna Carlsson, en lokal förmåga uppträdde och sjöng med sin gitarr och Carl Jörneklint & Vemodet tog därefter över scenen och fortsatte kvällen med väldigt gripande texter.

Upp mot 300 personer deltog, tände ljus och delade med sig av sina minnen, sin sorg och saknad. Boende- och Anhörigstödet från socialförvaltningen i Mönsterås liksom Kyrkans ungdom engagerade sig ideellt och hjälpte till med allt ifrån försäljning av armband, sprida information till dekorering och pyntning av ljuslyktor.

Ljusmanifestationen liksom andra projekt som drivits av Maria och Pher under åren uppmärksammades i lokalpressen. Maria och Pher har engagerat sig i Suicide Zero efter att Marias son (och Phers bonusson) Fredrik tog sitt liv 2013. Deras engagemang är otroligt och tillsammans har de arrangerat flera events, ideella cykellopp och samlat in stora summor till förmån för Suicide Zero.

LÄGG IN BILD-KOLLAGE <3

Barnen på bild är mina barnbarn Alice och Harry när de pyntar lyktor. Mannen på scen är Anders Johansson kommunalråd Ensam tjej i svart som tänder ljus är min dotter Nathalie Pedersen. Pher sitter bland ljusen.

Konferensen - Livsavgörande samverkan

Under den Suicidpreventiva dagen anordnades flertalet seminarier och konferenser runt om i landet. Suicide Zero medverkade på ’Livsavgörande samverkan' - en nationell konferens som arrangerades av Folkhälsomyndigheten, NASP och Socialstyrelsen, i samarbete med Suicide Zero, Mind, SPES och SPIV. Bland annat så berättade Jeanette Heilmann, Suicide Zeros omvärldsbevakare och regionansvariga i Skåne, om de beslutsstöd som tagits fram för att hjälpa skolpersonal i hur de ska agera om de är oroliga för en elev och det finns misstanke om akut självmordsrisk, allvarlig självskada och självmordsförsök samt vid fullbordat självmord. Läs mer om beslutsstöden här.

Digital ljuskampanj

Under den suicidpreventiva veckan arrangerade Suicide Zero en digital ljuständningskampanj, med syftet att låta anhöriga få tända ett digitalt ljus för att hedra och minnas sin älskade mamma, pappa, son, dotter, mor- och farföräldrar, vän eller kollega – listan kan göras lång.

Totalt tändes det 5 648 digitala ljus och majoriteten av dessa publicerades och spreds via sociala medier. Hundratusentals människor har nåtts av kampanjen liksom inlägg om Suicidpreventiva dagen och dessa har delats tusentals gånger. Den mängd meddelanden, mejl och kommentarer vi mottagit från anhöriga som delat med sig av sina erfarenheter, minnen, sorg, saknad och framförallt kärlek – har varit överväldigande, rörande och hedersamt.

Ljusbild - kampanj

Ett axplock av de tusentals digitala ljus som tändes i samband med den Suicidpreventiva dagen.

I samband med ljuskampanjen, fanns även möjligheten att skänka en gåva. Och vi vill rikta ett stort, varmt tack till ALLA er som skänkte en summa, liten som stor. Tillsammans bidrog ni med nästan 1 miljon kronor till det livsviktiga arbetet med att minska självmorden. Vi är många som bär på sorg efter förlusten av en älskad anhörig, men ert engagemang visar att ingen behöver bära sin sorg ensam. Vi gör det tillsammans, och när vi är så många kan vi också göra stor skillnad. Här kan du läsa mer om hur gåvorna kommer till nytta i vårt arbete.

Uppmärksammandet av Suicidpreventiva dagen i medierna

Genom proaktivt PR-arbete uppmärksammades den Suicidpreventiva dagen i över hundra artiklar, nyhets- och radioinslag – från norr till söder. Dagen började med att vår nya styrelsemedlem Annika Strandhäll gästade Nyhetsmorgon och berättade om när hennes sambo Thomas tog sitt liv, om sitt engagemang i Suicide Zero och vad som behövs för att minska självmorden i Sverige. Sedan rullade det på hela dagen och kvällen med radio- och tidningsintervjuer med personal och engagerade volontärer och besök på lokala ljusmanifestationer. Flera tidningar hade även förberett längre artiklar på temat självmord som publicerades i samband med dagen - totalt nådde vi ut till över 4,5 miljoner svenskar!

SPD - PR

Volontärerna Ulrika Karlsson i Barometern och Sandra Bäckman i Filipstads Tidning 10/9.

Ideella initiativ

Företag

Under veckan engagerade sig flertalet volontärer, privatpersoner, företag, föreningar och organisationer på en mängd olika vis. Genom allt ifrån egeninitierade ljusmanifestationer, bakelsetävlingar, sålda och pärlade armband, insamlingar och gåvor, tatueringar till ljus- och trycksaker, var det många som har hjälpt till att lyfta frågan om psykisk ohälsa och självmord.

Stort varmt tack till: Byttorp Finbageri, The Company, Balthazar och Café Viskan, Nilssons konditori, IK Oskarshamn, Oskarshamns kommun, ICA Maxi, Reklam & Display AB och Grafiskt Tryck AB,ÅSÖ AB, Café Madrix, Ica Maxi Väddö, Löfbergs caféer, Fotostudio Fanny Lundström: Open New Doors Bahnhof, Vegas Skafferi, Tatueringsmaskinen, CT Foto Oskarshamn, Arnäs Gideå Trehörningsjö pastorat och Duni Group – liksom till samtliga involverade som på olika vis engagerat sig och bidragit till vårt suicidpreventiva arbete – Tillsammans gör vi skillnad.

Polhemsskolans elever i manifestation mot självmord

Den 10 september dansade 900 elever ”för livet” till tonerna av Aviciis megahit ”For A Better Day” på Polhemsskolans skolgård med syftet att manifestera problematiken med självmord. ”Hälsa för lärande – lärande för hälsa” har varit ett fokusområde under några år och i samband med den Suicidpreventiva dagen ville skolans lärare och elever göra något stort för att tydligt belysa vikten av barns och ungdomars psykiska hälsa.

Vi uppmärksammar varje år i psykologi ett viktigt ämne för att profilera våra elever som läser samhällsvetenskapligt program med beteendeinriktning på Polhemskolan. Inför detta läsår bestämde vi redan förra läsåret att vi ville arbeta kring självmord, ett samhällsproblem där det ofta råder okunskap och myter. Tidigt in i planeringen av projektet ansåg vi att detta har ett så viktigt signalvärde att alla elever på skolan bör beröras av projekt på ett eller annat vis. Dessutom bestämde vi att fokus snarare skulle vara på vad som får oss att må bra och vilka är våra skyddsfaktorer snarare än att fördjupa oss i orsaker till att en människa begår självmord. Som avslut av vårt projekt ville vi uppmärksamma World Suicide Prevention Day genom en manifestation. Det var där tanken om dansen föddes! Därefter har vi märkt att alla kontaktar vi tagit utanför skolan om samarbeten har välkomnats så otroligt fint. Det finns en stor önskan och kraft ute i samhället att göra förändring inom detta samhällsproblem, den ska vi ta vara på – Erik Allard, Leg. lärare i psykologi och idrott & hälsa på Polhemsskolan.

Dansen koreograferades av Fredrik ”Benke” Rydman, vars primära ambition var att dansen skulle symbolisera glädjen till livet. För att göra detta möjligt har Polhemsskolan samverkat med Tim Bergling Foundation, Suicide Zero och dansgruppen EEC (som också medverkade i dansuppträdandet).

Polhemsskolans dansframträdande 10 september 2021.

Jag tror vi gör detta projekt för att vi ungdomar ska få verktyg för att klara av livets utmaningar. Att vi ska få upp ögonen för olika hinder i livet men framför allt hur jag som individ kan göra något åt det själv många gånger, säger en av eleverna som kommer delta i manifestationen.

Jag tänker att det är väldigt lärorikt, att jag faktiskt får en bättre inblick hur det ser ut. Det känns skönt att gå på en skola som tar dessa frågor och problem seriöst. Självmord och psykisk ohälsa känns som något vi inte pratar om rakt ut, men något vi behöver prata om. Det är bra att det är så många elever som faktiskt är med i projektet och jag tror att vi som skola kan visa andra hur man på ett smart vis kan jobba med dessa frågor – Tuva Malmström, elev i årskurs 2 och den mest framträdande dansaren i framträdandet.

Avicii Arena lystes upp grönt

Under fredagskvällen 10 september lystes Avicii Arena och Tele2 Arena upp i Suicide Zeros gröna färg – i syfte att uppmärksamma den suicidpreventiva dagen och FN:s globala mål nr 3 om ’god hälsa och välbefinnande’. Att låta ett av Sveriges mest kända landmärken lysa grönt är ett viktigt ställningstagande. Det är ett stort steg i rätt riktning för att uppmärksamma Sveriges befolkning om psykisk ohälsa och att 1 441 människor dog till följd av självmord under 2020. Det är 1 441 människor för mycket.

Varmt tack till Tim Bergling Foundation Trygg-Hansa och BAUHAUS & Co KB för er insats – Tillsammans gör vi skillnad!

Avicii Arena

Avicii Arena lystes upp i grönt 10 september 2021

Sist men inte minst...

Tillsammans kan och gör vi verkligen skillnad. Tillsammans har vi tänt ljus för dem som inte längre finns med oss, men även för dem som fortfarande kämpar och har kämpat - och mår bättre idag. Tillsammans har vi spridit och ökat kunskapen om självmord, psykisk ohälsa och suicidprevention. Tillsammans har vi spridit ljus, hopp och massvis av kärlek. Tillsammans kan vi rädda liv. 💚

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016