Suicide Zeros volontär Johanna - Vi måste lyssna på våra medmänniskor

Johanna Abrahamsson
Johanna Abrahamsson, en av Suicide Zeros volontärer i Stockholm
Suicide Zeros volontär Johanna - Vi måste lyssna på våra medmänniskor
2021-04-22

Som verksam inom vården, har Johanna Abrahamsson kunnat se en negativ utveckling av den psykiska ohälsan. Nu vill hon som volontär hos Suicide Zero ändra på detta och bidra till att större fokus läggs på ett gott bemötande och att vi lyssnar på våra medmänniskor.

I dag vill vi lyfta en av våra engagerade volontärer – Johanna Abrahamsson! Hon är 25 år gammal, bor i Solna och arbetar som undersköterska (blivande sjuksköterska) på Sankt Görans sjukhus på Kungsholmen. På sin fritid ägnar hon sig främst åt politik, språklära och konst. För ett par år sedan var Johanna med om ett mycket tragiskt dödsfall till en nära familjemedlem och det motiverade henne till att välja sjukvården som yrkeskarriär – liksom att engagera sig för Suicide Zero.

Varför har du valt att bli volontär hos Suicide Zero?

Jag ser en negativ utveckling av psykisk ohälsa och det vill jag ändra på. Vi måste bli bättre på att känna igen när människor mår dåligt och prata om det som inte känns bra.

Ett av de absolut största hinderna i dagens samhälle är att det finns ett på stort för litet intresse för att lyssna på människor (särskilt de som har problem) och ett lika litet intresse för gott bemötande. Jag möter så många människor i mitt arbete som är lidande av olika skäl och jag ser att det finns ett behov av att uttrycka starka känslor, något som inte alls är tillåtet på samma sätt i samhället. Jag är här för att lyssna och jag bryr mig.

Jag är här för att lyssna och jag bryr mig.

Vad har du för förväntningar på volontärsarbetet?

Att det kommer att finnas förtroende och möjligheter för volontärer att bidra till ett mer öppet samhälle. Det kan vara att skapa ett event, ställa upp i ett media eller i andra sociala sammanhang.

Vad skulle du vilja se för förändring där du bor?

Min önskan är att när pandemin väl blåst över kan vi övergå till att umgås mer igen och skapa tillfällen för gränsöverskridande möten med människor.

Vilka är dina bästa tips till andra som vill engagera sig?

Gör det som intresserar dig mest! Alla kan göra något!

Vilka är dina hjärtefrågor?

Kommunikation! Vi måste prata mer!

Vill du också engagera dig? Läs mer här!

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016