Suicide Zero x Pratamera.nu

Suicide Zero x Pratamera.nu
I brist på fysiska möten kombinerat med växande vårdköer, har digitaliseringen av sjukvården kommit att bli en räddning för många.
Suicide Zero x Pratamera.nu
2021-02-19

I takt med att den psykiska ohälsan ökar under pandemin, har också behovet av digitalt samtalsstöd trappats upp. Detta är något som Suicide Zeros samarbetspartner Pratamera kunnat vittna om under 2020, då antalet enskilda patientkontakter uppgick till 40 000. Pratameras ambition är att fördubbla antalet anställda psykologer, psykoterapeuter och läkare under 2021, i syfte att bemöta det ökade behovet av digitalt stöd. Psykisk ohälsa och suicidprevention är Pratameras högst prioriterade hjärtefrågor, vilket också är anledningen till att de har skänkt den generösa summan på 195 000 kr till Suicide Zero - en viktig summa som kommer gå oavkortat till att radikalt minska självmorden.

I brist på fysiska möten kombinerat med växande vårdköer, har digitaliseringen av sjukvården kommit att bli en räddning för många. Suicide Zeros samarbetspartner ‘Pratamera’ erbjuder just detta – digitalt samtalsstöd av legitimerade psykologer och psykoterapeuter till alla, oavsett ålder, geografisk placering eller ekonomisk förutsättning.

- Självmord är den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa. Vi på Pratamera drivs av att både förebygga psykisk ohälsa genom att sprida kunskap och ge professionell behandling till dem som behöver det. Vårt samarbete med Suicide Zero känns självklart eftersom vi delar samma mål och värderingar, och vi är väldigt tacksamma över att kunna bidra till deras viktiga arbete, säger Patrik Hast, VD och grundare av Pratamera

Under 2020 tredubblades antalet inkomna samtal, där majoriteten av dem inkom från personer med någon form av psykiskt besvär som exempelvis oro, ångest, stress och sömnproblem. I syfte att kunna hjälpa så många som möjligt, erbjuder Pratamera kostnadsfria samtal via telefon och chatt för alla i samtliga åldrar, och videosamtal för 100 kr (videotjänsten är kostnadsfri för barn och ungdomar upp till 19 år).

Psykisk ohälsa och suicidprevention är Pratameras högst prioriterade hjärtefrågor. I syfte att fler ska få hjälp och stöd i tid, investeras samtlig vinst på att vidareutveckla utbudet av tjänster, inleda fler företagssamarbeten samt att fördubbla antalet anställda psykologer och psykoterapeuter under 2021. En stor del av intäkterna har Pratamera sedan 2019, dessutom valt att skänka till Suicide Zero. Under 2020 skänkte de över 195 000 kr, en stor och viktig summa som kommer att gå oavkortat till att radikalt minska självmorden i Sverige.

- Vi är både stolta och tacksamma över att ha Pratamera som samarbetspartner. Gåvan vi mottagit från dem på 195 000 kr kommer göra en stor skillnad i vårt suicidpreventiva arbete. Deras stora satsning är ett kvitto på samhällets enorma behov av digitalt samtalsstöd, samtidigt visar det även på en positiv utveckling att så pass många faktiskt söker hjälp för deras mående, säger Rickard Bracken, Generalsekreterare på Suicide Zero.

Klicka här för att läsa mer om Pratamera.nu.

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016