Suicide Zero fem år - Vi når ut, vi gör skillnad, vi ger hopp

alfred-skogberg-april2018
När Alfred Skogberg var 20 år tog hans barndomsvän Jonas sitt liv. Händelsen fick honom att vilja göra skillnad så att färre skulle behöva uppleva det han gått igenom.
Suicide Zero fem år - Vi når ut, vi gör skillnad, vi ger hopp
2018-04-19

När Alfred Skogberg var 20 år tog hans barndomsvän Jonas sitt liv. Händelsen fick honom att vilja göra skillnad så att färre skulle behöva uppleva det han gått igenom. Nu i april är det fem år sedan han var med och startade Suicide Zero. Under den tiden har många debattartiklar skrivits och väldigt många politikermöten genomförts.

– Suicide Zero gör skillnad. Vi höjer kunskapsnivån och vi för upp suicidprevention på den politiska och mediala agendan, säger Suicide Zeros generalsekreterare Alfred Skogberg.

Alfred Skogberg är generalsekreterare för Suicide Zero. – Suicide Zero höjer kunskapsnivån och vi för upp suicidprevention på den politiska och mediala agendan. Vi syns i medier vilket påverkar politiker och vi påverkar politiker vilket syns i medier, säger han.

Förutom att Suicide Zero är framgångsrika medialt med medverkan i tv och med många uppmärksammade artiklar i alla de stora tidningarna, så föreläser organisationen om hur självmord kan förebyggas. Suicide Zero har även en Våga fråga-utbildning som ökar kunskapen om hur medmänniskor kan bidra till att förebygga psykologsiska olycksfall. – Kunskapen är blygsam om att alla kan vara livräddare genom att våga prata med personer som har det tufft. Därför tog vi fram utbildningen Våga fråga.

Nyligen släpptes också det första avsnittet av Suicide Zeros dokupodd Självmordsöverlevarna. – Podden ger hopp genom att vi tar del av självmordsöverlevares berättelser, säger Alfred Skogberg.

Alfred är en av grundarna till Suicide Zero. Efter att ha gjort ett program för Kalla Fakta om ungdomar och självmord 2004 skrev Alfred sin bok När någon tar sitt liv - tragedierna vi kan förhindra (Ordfront 2012). I boken intervjuade han Ludmila Rosengren vars dotter Linnéa tagit sitt liv. Ludmilla är läkare, kbt-terapeut och egenföretagare. Alfred har en bakgrund från Greenpeace, Läkare utan gränser och MSN. – Jag hade länge känt att det behövdes en ideell organisation som arbetar kommunikativt med självmord och Ludmilla var inne på samma tänk, säger Alfred.

Några år senare gör de verklighet av idén och arbetar ideellt, stöttade av en arbetande styrelse. Numera består organisationen av närmare sex anställda och det är svårt att nämna några få höjdpunkter från de första fem åren. – När vi får meddelanden från människor som skriver att vi ger dem hopp, och när handlingsplaner antas runt om i landet efter att vi träffat politiker, då känns arbetet extra meningsfullt. Som en konsekvens får vi folkkära ambassadörer som vill engagera sig, fler volontärer och fler månadsgivare. Det blir en uppåtgående spiral och det känns väldigt roligt, säger Alfred Skogberg.

Ett minne sticker ut. Alfred var med i en lång intervju med Robert Aschberg där han pratade om hur mycket det är värt att satsa för att förebygga att en människa tar sitt liv. Några veckor senare fick han ett brev från en ung kille som alltid hade känt sig värdelös tills han hörde Alfred prata om att det är värt att satsa 19 miljoner kronor om satsningen leder till att en person inte tar sitt liv.

– För första gången kände han att han hade ett värde. Han pratade med sina föräldrar om att han haft tankar på att ta sitt liv och de blev ju såklart oroliga men han fick tid hos en psykolog och där konstaterades att han hade Aspbergers syndrom. Det var viktigt för honom att få reda på det och att få verktyg för att hantera sin funktionsvariation. Den radiointervjun var vändningen för honom och det var väldigt fint att få höra, berättar Alfred.

Nu behöver Suicide Zero öka intäkterna och anställa fler för att intensifiera informations- och påverkansarbetet. – I höstas öppnade vi en filial i Finland och min förhoppning är att vi om några år ska finnas i flera länder. Behovet är gigantiskt så det finns mycket att göra, säger Alfred Skogberg.

/Åsa Sohlgren

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016