Suicide Zero bryter ny mark i norra Sverige

Suicide Zero bryter ny mark i norra Sverige
Anneli Thors, regionansvarig för Suicide Zero i Jämtland/Härjedalen
Suicide Zero bryter ny mark i norra Sverige
2021-03-08

Jämtland Härjedalen är den fjärde regionen i Sverige som Suicide Zero intar, med Anneli Thors som regionansvarig i spetsen. Anneli kommer bland annat att arbeta med opinionsbildning, påverkansarbete, volontärsamordning och arbeta med att utbilda i Våga fråga och Livsviktiga snack. Anneli har en bakgrund inom det psykosociala fältet och har under åren träffat många som lidit av psykisk ohälsa och gått med suicidtankar – och hon brinner för att göra en skillnad.

Berätta lite om dig själv och din bakgrund

Jag heter Anneli Thors och bor strax utanför Östersund. I november 2020 började jag arbeta på Suicide Zero som regionansvarig för Jämtland Härjedalen. Som regionansvarig ansvarar jag för en lokal förankring av Suicide Zeros nationella arbete. En viktig kugge i det lokala arbetet är samverkan med regionen, kommuner, brukarråd med flera och jag är säker på att vi tillsammans kan göra skillnad.

I drygt trettio har jag år arbetat inom det psykosociala fältet och genom åren träffat många som mått väldigt dåligt och burit på självmordstankar - och ibland också försökt att ta sitt liv. Möten med efterlevande har gjort starkt intryck på mig. Vi vet att självmord går att förebygga och att få arbeta med en så viktig fråga känns oerhört meningsfullt! 

Vilken förändring vill du se främst i din region?

Självmordstalen i Jämtland Härjedalen ligger över riksgenomsnittet och jag vill se ett förebyggande arbete i regionen som resulterar i att vi kan rädda fler liv. Vi får inte glömma att bakom dessa siffror finns så mycket mänskligt lidande – både för den som tagit sitt liv och för de efterlevande!

Vilken är din hjärtefråga?

En hjärtefråga för mig är att starta det förbyggande arbetet tidigt – redan på förskolan! Tyvärr är många verksamheter fullt upptagna med att få det vardagliga arbetet att fungera, men en klok person sa till mig en gång att det sällan finns tid över för det förebyggande arbetet - det måste brytas in. Är det inte märkligt att vi inte tar oss tid att bygga starka barn, men avsätter massor med tid och resurser till att försöka laga trasiga vuxna?

”Är det inte märkligt att vi inte tar oss tid att bygga starka barn, men avsätter massor med tid och resurser till att försöka laga trasiga vuxna?”

Suicide Zero i Östersunds vinterpark

Några meter från Östersund centrum, byggs årligen den vackra Vinterparken upp och välkomnar alla som uppskattar vintern i alla dess former. Under onsdagen 10 mars mellan kl. 11.30-14.00 kommer Anneli och regionens suicidpreventiva resursperson Anders Vikström Andersson att finnas på plats och vara tillgängliga för fina samtal, ge information om Suicide Zero och bjuda på coronasäkra kolor.

Varmt välkommen att träffa Anneli och Anders i Östersunds Vinterpark. Vill du också engagera dig i Suicide Zero - bli volontär redan idag!

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016