Stiftelsen EMQ donerar 200 000 kr till Suicide Zero

eva-qviberg-juni-2018
Suicide Zero gör ett fantastiskt arbete med att synliggöra detta svåra samhällsproblem. Därför har vi valt att fortsätta stödja organisationen. Det säger Eva Qviberg, ordförande i stiftelsen EMQ.
Stiftelsen EMQ donerar 200 000 kr till Suicide Zero
2018-06-01

För tredje året i rad donerar stiftelsen EMQ pengar till Suicide Zero. De två första åren har stiftelsen donerat 100 000 kr per år. Nu höjs summan till 200 000 kr.

– Suicide Zero gör ett fantastiskt arbete med att synliggöra detta svåra samhällsproblem. Därför har vi valt att fortsätta stödja organisationen. Det säger Eva Qviberg, ordförande i stiftelsen EMQ.

När Evas man, Mats Qviberg fyllde 60 år för snart fem år sedan, fick han en annorlunda present av sina barn: De startade i smyg en stiftelse i sina föräldrars namn och skickade ut en insamlingspropå till alla som var inbjudna till födelsedagsfesten.

– Det var en stor fest så vi fick ihop en bra slant som vi sedan fyllt på under de fem följande åren, säger Eva Qviberg.

Stiftelsens ändamål är att stödja organisationer som stöttar barn och ungdomar i olika avseenden. – En av våra styrelsemedlemmars son tog sitt liv och den händelsen har påverkat oss starkt. Vi har alla vänner och bekanta som blivit drabbade av självmord och vår styrelseledamot lever med ett livslångt trauma. Genom honom kom vi i kontakt med Suicide Zero.

Det är tredje året som stiftelsen EMQ donerar pengar till Suicide Zero. – Suicide Zero gör ett fantastiskt arbete med att synliggöra detta svåra samhällsproblem. Därför har vi valt att fortsätta stödja organisationen, säger Eva Qviberg.

Hon betonar behovet av att medvetandegöra bristerna i elevhälsan i skolan. – Vi stödjer verkligen Suicide Zeros krav på att utöka antalet kuratorer till en på 300 elever.

EMQ ger även bidrag till föreningen Maskrosbarn som anordnar sommarläger, ett konkret exempel på hur pengar kan göra skillnad. – Detsamma uppskattar vi med Suicide Zero, vi kan se tydligt vart pengarna ni får går. Suicide Zero syns verkligen mer och mer i media och påverkar därigenom allmänhetens syn på och kunskap om självmord och vi ser ju rent allmänt ett tydligt ökat fokus på frågor om psykisk ohälsa.

Bidraget från EMQ innebär att vi kan trygga vårt långsiktiga arbete med att sprida kunskap om hur självmord kan förebyggas. – Ska självmorden kunna minska radikalt krävs långsiktigt arbete. EMQ:s bidrag är ett viktigt tillskott och gör att vi lättare kan planera våra insatser. Ett stort och varmt tack till EMQ som också tänker långsiktigt och ser värdet i att stötta oss under en längre tidsperiod, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare för Suicide Zero.

Fakta om stiftelsen EMQ

EMQ står för Eva och Mats Qviberg. Stiftelsen startades 2012 och i styrelsen sitter Eva Qviberg, Anna Qviberg Engebretsen, Claes Holmberg samt den rullstolsbehövande äventyraren Aron Anderson, som även är ambassadör för Barncancerfonden.

Vill du stödja Suicide Zeros arbete med att förebygga självmord? Läs mer här

Arkiv
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016