Stående ovationer efter volontären Anna Påsses medverkan på Sahlgrenska sjukhusets suicidpreventionsdag

Anna Påsse
Anna Påsse, en av Suicide Zeros volontär i Göteborg
Stående ovationer efter volontären Anna Påsses medverkan på Sahlgrenska sjukhusets suicidpreventionsdag
2021-05-31

I fredags arrangerade Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg en utbildningsdag om suicidprevention för medarbetarna inom vuxenpsykiatrin. Dagen innehöll en rad föreläsningar om ansvarsfördelning och arbetssätt, samtalsstrategier med suicidnära patienter, statistik och evidens samt berättelser från verkliga livet. En av dessa hölls av Suicide Zeros 22-åriga volontär Anna Påsse, som berättade om sin historia och erfarenhet och vad som hjälpte henne när hon var suicidnära. Över ett hundratal medarbetare deltog i föreläsningen och Anna hyllades för sin starka, modiga och viktiga medverkan.

Suicide Zero har pratat med volontären Anna Påsse om hennes medverkan på Sahlgrenska sjukhusets suicidpreventionsdag - hur det kändes att delta och varför hon tycker att det är viktigt att medarbetarna på psykiatrin fick ta del av hennes historia.

Hej Anna, berätta lite om dig själv!

– Jag är en 22 årig tjej från Göteborg som just nu håller på att utbildar mig till sjuksköterska. Jag skulle beskriva mig själv som väldigt sprallig, energisk och kreativ med en stor passion för inredning och fotografering. Jag tycker om att träna, framför allt friidrott och att umgås med vänner och familj. Jag kämpar dagligen med min psykiska ohälsa, ångest och depression och gör allt för att övervinna denna sjukdom.

Vad är din erfarenhet av psykisk ohälsa och självmord?

– För ungefär ett år sedan vändes mitt liv upp och ned. Jag levde dagligen med bröstsmärtor, illamående och panikångestattacker - något som resulterade i att jag gjorde ett allvarligt suicidförsök. I efterhand har jag förstått hur många det är som går runt och känner samma sak och lever med psykisk ohälsa, ångestproblematik och självmordstankar. Då jag i mina svåra perioder har känt mig så extremt ensam och nästan ”galen”, bestämde jag mig därför att det var slut på att skämmas och börja PRATA. Jag blev volontär hos Suicide Zero med önskan om att få dela med mig av min historia, öka kännedomen och kunna sprida kunskap. Jag trodde aldrig att jag skulle få en så stor möjlighet så snabbt att få dela mig till alla de anställda inom psykiatrin på Sahlgrenska - Tack Suicide Zero!

Hur kändes det att berätta öppet om din egen historia?

– Helt ärligt så var processen dit jobbigare än vad jag hade anat. Att skriva ner allt jag varit med om i detalj var tufft. Det fick mig dock att reflektera över hur stark jag faktiskt är som har lyckats ta mig igenom allt svårt i mitt liv. Under suicidpreventionsdagen var jag till en början väldigt nervös men lugnade ner mig själv genom att tänka på att om jag kan bidra till förändring genom berätta om min historia - är jag mer än glad över att få göra det!

Varför tycker du det är viktigt att personalen på psykiatrin får ta del av historier från verkligheten?

– Jag har haft det väldigt tufft med sjukvården sedan jag blev sjuk och har många gånger inte blivit tagen på allvar - vilket hade kunnat leda till att jag varit död idag. Att få förtydliga för alla som jobbar inom vården hur viktigt det är tro på patienter, lyssna på deras historia och framförallt att psykisk ohälsa INTE SYNS PÅ UTSIDAN var så extremt viktigt för mig. Det kan rädda liv och jag vill inte att någon annan ska behöva vara med om samma sak som jag gått igenom.

Hur kändes det efteråt och hur var mottagandet?

– Det kändes som en lättnad! Jag fick jättefin respons och det kändes rörande hur bara lilla jag kunde påverka alla vårdarbetare till det bättre och få dem att se nya perspektiv!

Johannes Nordholm om Sahlgrenska sjukhusets suicidpreventivadag och om Suicide Zeros insats:

Suicidpreventionsdagen för vuxenpsykiatrin anordnas eftersom en av psykiatrins viktigaste men även svåraste uppgifter är att vårda den suicidnära människan. Hur kan vi bli bättre på att hjälpa patienter som tänker på döden som utväg att istället välja livet? Vi tänker oss att arrangemanget ska vara återkommande. Det hör ihop med Västra Götalandsregionens Handlingsplan för suicidprevention 2020-2025. Initiativet har kommit från kompetensutvecklingsrådet för psykiatrin, som även organiserat dagen, och innehållet har tagits fram av kvalitets- och patientsäkerhetsombuden på våra mottagningar och avdelningar. Programmet är således något som medarbetarna själva har önskat sig. Vi är mycket tacksamma för Suicide Zeros medverkan, den har varit ovärderlig, säger Johannes Nordholm, Enhetschef stab, verksamhetssamordnare Psykiatri Affektiva, Krisstödssamordnare, ledamot etiska rådet Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Vill du också engagera dig? Läs mer här!

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016