Släpp alla tankar om att ’ensam är stark’ och be om hjälp

Sara Nyd & Stina Thimrén
Sara Nyd & Stina Thimrén, projektledare på Suicide Zero
Släpp alla tankar om att ’ensam är stark’ och be om hjälp
2021-01-29

Från ung ålder led Sara av depression i flera år till följd av mobbning. Hon började må bättre när hon träffade en person som hon kunde prata med och inte längre behövde hålla sina känslor för sig själv. Idag uppmanar hon alla som kämpar med sitt mående att inte ge upp – det kommer att bli bättre!

Kan du berätta om bakgrunden till varför du mådde dåligt?

– Jag blev mobbad av min bästa vän när jag var 10 år. Det ledde till att jag fick väldigt dålig självkänsla och tyckte inte att jag var tillräckligt bra. Jag skämdes så mycket över mina nedvärderande tankar och vågade därför inte berätta för någon. Efter sex år med depression började jag fundera över hur jag skulle ta mitt liv. Jag kände att jag var en börda för min familj och trodde att jag skulle göra dem en tjänst om jag dog.

Vad var vändningen för dig?

– Vändningen för mig var när jag träffade min ex-man Kalle. Med honom kunde jag prata om allt mellan himmel och jord och behövde inte längre hålla mina känslor för mig själv. Kalles stöd tillsammans med psykiatrisk vård hjälpte mig att bli frisk. Även att våga säga nej till saker var viktigt i mitt tillfrisknande. När jag insåg att jag inte är en dålig person bara för att jag inte kan vara alla till lags hela tiden, kunde jag slappna av och få mer ro i mitt sinne.

Vad vill du säga till andra som läser om det här och har det tufft?

– Ge inte upp, det kommer bli bättre! Försök att släppa alla tankar om att ”ensam är stark”. Att be om och ta emot hjälp är ingen svaghet. Prata med någon som du litar på så att du inte behöver hålla dina tankar för dig själv. Dina anhöriga vill att du ska må bra. Tillåt även dig själv att göra saker som du tycker är roliga och försök att komma ut varje dag för att få motion och frisk luft.

Se Kapten Rileys Youtube-video för att ta del av Sara Nyds historia, och där även Suicide Zeros utbildningsansvariga Camilla Rosenqvist medverkar.

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016