Självmorden är en pågående katastrof

Hander-som-bildar-hjarta-B1A4676-foto-Peder-Bjorling
Händer som bildar hjärta. Foto Peder Bjorling
Självmorden är en pågående katastrof
2016-01-11

Dotterns depression ledde till ett stort engagemang i frågan om psykisk ohälsa. I dag är Birgitta Mossberg styrelseledamot i Suicide Zero och bidrar på många sätt till organisationens utveckling.

– Förra året förlorade drygt 1500 svenskar sina liv i självmord. Det är nästan tre gånger så många som antalet svenskar som miste livet i tsunamin 2004. Problemen med självmord är en pågående katastrof. Det kan vi inte blunda för.

Det framhåller Birgitta Mossberg och som styrelsemedlem i Suicide Zero gör hon allt som står i hennes makt för att katastrofen ska få ett slut.

För drygt fyra år sedan gick Birgitta i pension efter en karriär som informatör, kommunikatör och presschef vid olika institutioner, företag och myndigheter. De fem sista yrkesverksamma åren arbetade Birgitta som generalsekreterare för Ronald McDonald Barnfond och var innan dess ledamot av styrelsen. Tjänsten innebar att hon bland annat hjälpte till i uppbyggnaden av sjukhusnära hem till svårt sjuka barn och deras familjer. Och resultaten frambringade starka känslor.

– Det finns ingen bättre känsla än att se hur mycket ens arbete betyder för andra, konstaterar Birgitta.

Engagemanget i den ideella stiftelsen gav mersmak. Ett år efter att Birgitta pensionerades blev hon vittnesstödjare på Brottsförebyggande Rådet där hon hjälpte brottsoffer och människor som bevittnat olika brott.

Familjekris

Under Birgittas långa karriär inom kommunikationssektorn har hennes drivkraft att ge tillbaka till samhället varit stark. Men det var först efter en familjekris för sex år sedan som hennes engagemang i frågan om psykisk ohälsa och självmord väcktes. När Birgittas äldsta dotter var höggravid med sitt första barn fick hon reda på att hennes man hade varit otrogen. Och det blev en ordentlig smäll – för både dottern och för hela familjen.

– Min dotter föll in i en depression. När jag träffade henne före jul, innan allt hände, lyste hon av lycka och var så förväntansfull inför vad framtiden hade att ge. Men när jag träffade henne första gången efter otrohetsaffären var hennes ögon döda.

– Hon gick från gränslös lycka till stor sorg, tillägger Birgitta, som blev sjukskriven för att kunna ta hand om sin dotter.

Jobbig tid

I cirka åtta veckor bodde dottern hemma hos Birgitta och hennes man. Denna tid beskriver Birgitta som fruktansvärt jobbig.

– Vi vågade inte lämna henne ensam och låste till och med dörrarna inifrån på natten. Jag och min make var rädda, medger hon.

Mitt i allt detta kaos fann dottern stöd i vänner och kollegor som hjälpte till i tillfrisknandet, vilket gör Birgitta rörd än i dag.

– Det kändes bra att se hur fina människor i hennes omgivning var i den situationen. Psykologen och psykoterapeuten vi hittade var också helt fantastisk och hjälpte både min dotter och resten av familjen.

– Mitt råd till andra i en liknande situation är att inte vara rädda för att knyta kontakt. Man behöver inte säga ”rätt” saker. Det räcker med att höra av sig och kanske ta en promenad tillsammans. Allt är bättre än tystnad, framhåller Birgitta.

Beundransvärd glöd

Nu i efterhand beskriver Birgitta händelsen som ”familjens stora livskris”. Hon tror att det var just den speciella situationen några veckor före förlossningen av det första barnet som gjorde att hennes dotter blev sårbar och drabbades av depression.

Förutom att dotterns mående förde familjen närmare varandra väcktes Birgittas intresse i frågan om psykisk hälsa. Genom en bekant upptäckte hon Suicide Zero drygt fyra år senare. I dag är Birgitta en av många eldsjälar i Suicide Zero och dessutom styrelsemedlem.

– Vad som gör Suicide Zero så anmärkningsvärt är att så många kompetenta och passionerade människor är engagerade i frågan. Flera arbetar professionellt med suicidprevention och nästan alla har en egen historia som vän eller anhörig att berätta. Det finns en stark glöd som jag tycker är beundransvärd, berättar Birgitta med stolthet i rösten.

Bidrar kommunikativt

Med sin bakgrund inom kommunikation bidrar Birgitta huvudsakligen till organisationens kommunikativa arbete. Lärdomarna från tiden som generalsekreterare för Ronald McDonald Barnfond kommer särskilt väl till hands.

– Där fick jag bland annat en stor inblick i insamlingsarbete, vikten av att vara effektiv i kommunikationen utåt och hur man kan åstadkomma resultat med små medel.

Suicide Zeros verksamhetsplan, där bland annat föreningens mål och visioner listas, är signerad Birgitta. Hon har även tagit fram förslag kring hur Suicide Zero ska fortsätta att utvecklas på längre sikt.

Mål i sikte

För Birgitta är målet ett samhälle utan självmord. Ett samhälle där alla som kämpar med psykisk ohälsa omhändertas och tas på allvar.

– Det finns inget sorgligare än ungdomar som mår psykiskt dåligt och vars liv slutar innan de ens hinner börja. Men det går att fånga upp dem. Vi behöver mer resurser speciellt i skolans värld så att man ser varningstecknen i tid. Målet är att påverka så att suicidförebyggande program blir obligatoriska på samtliga skolor.

Flyktingfrågan viktig

Ytterligare något som berör Birgitta är psykisk ohälsa bland flyktingar, en fråga som ofta försummas i samhällsdebatten.

– Bara föreställ dig att skiljas från din familj och hamna i ett nytt, främmande land. Utan pengar, tillhörigheter och kläder, förutom det du har på dig. Dessutom kan du inte språket eller kulturen. Många bär också på starka traumatiska upplevelser från hemlandet och flykten genom Europa. Detta om något påverkar deras psyke.

– Här skulle vi behöva göra en insats där särskilt fokus ligger på de ensamkommande flyktingbarnen, tillägger hon. Stora omställningar i livet ökar ju risken att drabbas av psykisk ohälsa. Vi kan lyfta fram behovet av ökade resurser för tidigt stöd och uppföljning även av den här mycket utsatta gruppen.

Kan göra skillnad

– Det är kommunikativt utmanande att arbeta i en ideell organisation som Suicide Zero. Man måste nå ut till så många, men med väldigt små medel. Men jag räds inte utmaningar efter allt jag erfarit, privat som yrkesmässigt. Jag tror på den ideella organisationens kraft att förändra och verkligen göra skillnad, avslutar Birgitta.

Sofia Bergström, volontär Suicide Zero

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016