Säljer foton för Suicide Zero - Viktigt att män vågar prata

Hander-som-bildar-hjarta-B1A4676-foto-Peder-Bjorling
Händer som bildar hjärta. Foto Peder Bjorling
Säljer foton för Suicide Zero - Viktigt att män vågar prata
2017-08-21

När Jonatan Stålhös fick bilder över från en utställning ville han göra något bra av det. Och eftersom framförallt många män i hans omgivning var drabbade av psykisk ohälsa blev Suicide Zero ett enkelt val.

Jonatan Stålhös jobbar som fotograf i Umeå. Efter att han gjort en bildserie och utställning om gatuvyer fick han en idé om att sälja några av sina fotografier och skänka pengarna till Suicide Zero. Gensvaret var enormt, från fredag till måndag var fotona slutsålda och han hade fått ihop strax under sex tusen kronor. — En tjej hörde till och med av sig efter att bilderna var sålda och frågade om jag hade någon annan bild att sälja, så kunde pengarna få gå till Suicide Zero i alla fall, säger han.

Undermedvetet tror han att han valde just Suicide Zero eftersom årsdagen närmade sig för en nära väns dödsdag. En klasskompis som tog livet av sig under studietiden på Mittuniversitetet. En annan vän berättade att han började få panikångestattacker och skulle söka hjälp för det och under våren hade en tredje vän gått in i väggen och blivit sjukskriven. — Det var som ett tema av psykisk ohälsa, och så tycker jag att Suicide Zero gör bra grejer, säger Jonatan.

Det var på sommaren innan sista året på bildjournalistutbildningen som hans klasskompis tog livet av sig. Ingen i klassen anade att han mådde dåligt och tiden efter berättar Jonatan att de i klassen passade upp på varandra och pratade mycket. — Efter det var så mycket chock, att försöka förstå. Alla i klassen var väldigt eniga om att det behövs ett klimat där man kan vara mer öppen om hur man mår psykiskt likaväl som fysiskt, säger han.

Ett öppet klimat tror han behövs i samhället överlag, en plats där det är ok att prata om hur man mår, framförallt för män. Bland hans egna vänner har han imponerats av hur öppna och ärliga de har varit med sitt mående. Att de självmant berättat att de mått dåligt och behöver hjälp. Det har inte varit något han har behövt dra ur de för att få veta.

Jonatan tror att en ökad jämställdhet och feminism kan vara en väg in till känslorna. Han menar att feminismen har ett element av att uppmärksamma och ifrågasätta machokulturen som många män kan behöva ta till sig. — När jag frågar min pappa tycker han att killar kan prata om mer idag än vad han kunde, men det är fortfarande svårt att prata om sånt man inte är van vid. Vi måste fortsätta uppmana män att våga öppna upp, våga prata om när man mår dåligt. Att våga prata om känslor överlag.

Att han har sålt sina foton ser han själv som en kul grej, en punktinsats för att göra något bra. Om många gör små sådana grejer tror han att det är möjligt att få till en förändring. — Jag tror starkt på att vi människor mår bra av att göra osjälviska saker emellanåt. Och människor vill göra bra grejer, bara det är enkelt för dem att göra det.

//Emma Thorell Stårsta

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016