Psykospoesi sätter fokus på psykisk ohälsa

refif-almosawi-september-2018
Refif Almosawi har varit självmordsbenägen. Men i dag mår hon bättre sedan hon fått diagnosen bipolär och rätt medicin.
Psykospoesi sätter fokus på psykisk ohälsa
2018-09-18

Refif Almosawi Frings är 23 år och har varit nära att ta sitt liv. Nyligen gav hon ut diktsamlingen Psykos poesi med egen lyrik och fotografier. Syftet är att uppmärksamma psykisk ohälsa och pengarna går till Suicide Zero.

Refif Almosawi har varit självmordsbenägen. Men i dag mår hon bättre sedan hon fått diagnosen bipolär och rätt medicin. Nu studerar hon till svensklärare på Linneuniversitetet i Växjö och har givit ut en diktsamling om psykisk ohälsa.

Vad handlar din diktsamling om?

— Jag skriver om hur jag mår och vad jag tänker på. Jag vill uppmärksamma VAD för tankar man kan ha och HUR man kan känna när man lider av psykisk ohälsa. Jag vill att de som lider av liknande ska känna igen sig så att de inte upplever sig vara ensamma med sina känslor och tankar.

Varför har du valt att skänka intäkterna till Suicide Zero?

— Därför att jag tycker att ni gör ett viktigt jobb. När jag var självmordsbenägen visste jag inte att Suicide Zero fanns. Därför vill jag hjälpa till så att fler uppmärksammar er så ni kan nå ut till flera.

Hur ser du på framtiden?

— Jag har fått diagnosen bipolär och det har hjälpt mig att förstå mig själv. Jag har fått rätt medicinering och ser rätt ljust på framtiden med min utbildning till svensklärare.

Vad vill du säga till andra som är i den situation som du var i då?

— Prata! Håll inte allting inom dig. Jag vet att det kan vara svårt men försök. Vänd dig till någon du litar på eller försök att ta emot hjälp om någon vill stötta dig. Jämför dig inte med andra utan ta dina känslor och tankar på allvar.

— Skäms aldrig! Det är tystnaden som dödar. Prata så mycket du kan och låt inte någon säga att du är löjlig eller gnällig eller något liknande. Du är inte ensam och det finns hjälp.

/Åsa Sohlgren

Vill du dela med dig?

Har du också varit nära att ta ditt liv men mår i dag bra? Kan du tänka dig att berätta om vad som hänt? Mejla i så fall till asa@suicidezero.se eller till alfred@suicidezero.se

Behöver du hjälp? Läs här om var du kan få stöd

Arkiv
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016