Pris för bästa rapportering om självmord

Hander-som-bildar-hjarta-B1A4676-foto-Peder-Bjorling
Händer som bildar hjärta. Foto Peder Bjorling
Pris för bästa rapportering om självmord
2016-03-24

För andra året utlyser Suicide Zero ett pris på 10 000 kr för bästa rapportering om självmord. I fjol vann P4 Blekinge och BLT:s ledarskribent Erik Hultgren fick ett hedersomnämnande. Nu vill vi få in bidrag från dem som rapporterat om självmord under 2015.

Självmord är ett av Sveriges största samhällsproblem och samtidigt ett av de minst uppmärksammade. När över 1500 personer tar sitt liv i Sverige varje år, nära sex gånger fler än som dör i trafikolyckor, innebär det att tiotusentals får beskedet att en älskad inte orkade leva längre. Det får enorma konsekvenser i form av sjukskrivningar, skuldkänslor och i många fall leder självmorden till att andra kopierar handlingen.

– Självmorden kan minska radikalt men då krävs att journalister runt om i Sverige undersöker hur självmord drabbar och inte minst vad som skulle kunna leda till färre tragedier, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare för Suicide Zero.

För att uppmärksamma journalister om vikten av ansvarsfull rapportering har Suicide Zero instiftat ett pris för bästa rapportering om självmord. Det delades i fjol ut för första gången och vinnaren blev P4 Blekinge: "/…/ Sammantaget är P4 Blekinges rapportering mångfacetterad, väcker eftertanke och är något alla bör lyssna på för att sätta sig in i ett av Sveriges största samhällsproblem."

– Vikten av att inte skapa identifikation mellan någon som tagit sitt liv och någon som tar del av rapporteringen är vad en journalist måste ha koll på. Kan någon tänka: ”Kan hen ta sitt liv då kan jag det med”, då har man som journalist gjort fel. Men vinklar man så att man undviker den identifikationen då gör man rätt, säger Alfred Skogberg.

BLT:s ledarskribent Erik Hultgren hedersomnämndes. Han är den ende ledarskribent i Sverige som hittills regelbundet och kunnigt skriver om självmord.

– Att inte fler ledarskribenter ofta uppmärksammar självmord är förvånande. Ledarskribenter är oerhört betydelsefulla för att lyfta viktiga frågor men när så få gör det hamnar självmordsproblematiken inte på den politiska agendan, och tragedierna kan fortsätta år efter år. All heder därför till Erik Hultgren, säger Alfred Skogberg.

Alla journalister, redaktioner, bloggare och poddcastare som rapporterat om självmord under 2015 är välkomna att skicka in sina bidrag till alfred@suicidezero.se. Senast den 30 april 2016 vill vi ha bidragen.

Länkar till media

Länk till P4 Blekinges rapportering

Några av Erik Hultgrens texter: www.blt.se/ledare-blt/myterna-frodas-i-tystheten www.blt.se/ledare-blt/sjalvmal-om-sjalvmord www.blt.se/ledare-blt/sorgen-bakom-skrattet www.blt.se/ledare-blt/valkommen-till-blekinge-pride

Tips för bättre rapportering

Klicka gärna på länkarna nedan och tipsa dina journalistkollegor.

Råd till medier som vill skriva om självmord

Fortfarande saknar mängder av län och kommuner suicidpreventiva handlingsplaner. Varför? Fortfarande har politiker oerhört låg kunskap om grundläggande fakta kring självmord. Varför är det så? Vad gör politiker konkret för att förebygga självmord? När får vi se kriscenter i alla län i Sverige? När får vi se Miami-modellen i svenska skolor? När finns det psykambulanser runt om i Sverige? Hur många skolor har en strategi för hur självmord ska förebyggas och vet hur de ska bete sig om en elev tar sitt liv? Varför satsades inga pengar på nollvisionen? Kan vi ändra den åttonde pressetiska regeln till ”Undvik att skapa identifikation mellan den som tagit sitt liv och den som tar del av rapporteringen”?

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016