Hoppa till huvudinnehåll
Pris för bästa rapportering 2020
Helena Ingman, nyhetschef på Nya Wermlands-Tidningen, Frida Boisen, journalist och författare. Fotograf: Sara Fallberg Omar NWT och Suicide Zero.
NWT och Frida Boisen vinner Suicide Zeros pris för rapportering om självmord 2020
2021-09-28

Nya Wermlands-Tidningen tilldelas i dag Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord 2020. Priset delas ut för sjunde året i rad och syftar till att fler ska rapportera om självmord på ett ansvarsfullt sätt. Ett hederspris har även överlämnats till journalisten och författaren Frida Boisen, för hennes bok ”Berätta aldrig det här.

”NWT har i text och bild skildrat samhällsproblemet självmord och människorna bakom. Artikelserien lyfter fram kunskap från människor med egna erfarenheter av självmord och intervjuar beslutsfattare och forskare. Intervjuerna visar smärtsamt på konsekvenserna när samhället brister, på vad man kan göra för att förebygga och främja, men också på det mod, engagemang och den styrka som enskilda människor besitter när de tvingas hantera de fruktansvärda konsekvenserna som varje självmord innebär. Trots ämnet bidrar artikelserien också till att förmedla ljus och framtidshopp. Artikelserien är genomförd av reportrarna Anna Sims, Gunilla Rung Klint, Lily Rung Klint, Marie Blomgren och Carl Edlom och är känsligt bildsatt av Lisa Olaison, Tommy Andersson och Helena Karlsson.”

Så lyder juryns motivering till NWT som får prissumman på 10 000 kronor.

"I artikelserien ville vi låta människor av kött och blod få ta plats bakom siffrorna och det blev väldigt bra. Samtidigt så lovar jag att vi absolut inte kommer släppa ett annat väldigt viktigt perspektiv, nämligen frågan om ansvaret. Vi kommer fortsätta följa upp och ställa de ansvariga till svars. Vi vill veta hur det går med de uppsatta målen kring att få ner självmordstalen och så vidare. Vår rapportering om självmord slutar inte med artikelserien, säger Helena Ingman, nyhetschef på NWT."

Stort grattis till dig Helena liksom samtliga involverade reportrar för priset ”Bästa rapportering om självmord”, vad har ni fått för respons på er artikelserie?

– Vi har fått väldigt mycket uppmärksamhet och positiv respons från läsarna. Numera kan man ju följa responsen i realtid och vi såg direkt att artiklarna delades och nådde ut brett. På sociala medier var det många som skrev stöttande kommentarer till personerna vi intervjuat och berättade om liknande erfarenheter. Det var också många som tackade oss för att vi lyfte ämnet självmord.

Varför tror du att artikelserien blev så uppskattad?

– En anledning var nog att läsarna kunde känna igen sig. Självmord är ett stort samhällssår som drabbar många och vi lade ner mycket tid att få en spridning bland de vi intervjuade. Vi ville att de skulle ha olika erfarenheter och ålder, att det skulle finnas med föräldrar, barn, vänner och så vidare. För så ser ju verkligheten ut. Det tydligaste tecknet på att vi lyckades nå fram är att flera läsare kontaktade oss efter artikelserien för att de också ville dela med sig av sina berättelser kring psykisk ohälsa och självmord. Tack vare det har vi kunnat göra ännu fler viktiga reportage och intervjuer.

Har du något råd till journalister som skulle vilja rapportera om självmord men som kanske avstår för att det känns svårt, eller av rädsla för att göra fel?

– Det viktigaste rådet är att låta en sådan här artikelserie få ta tid, att nyttja alla kompetenser på redaktionen och verkligen jobba tillsammans. Vi arbetade mycket med att matcha reportrar med intervjupersoner och vi var måna om att alla inblandade skulle känna sig helt trygga med både processen och resultatet.

– Därför lät vi till exempel alla intervjuade läsa hela texten och se bilderna före publicering. Ett problem som vi hade brottats med tidigare var att det kan vara svårt att hitta människor som vill berätta sin historia. Ett annat tips är därför att ta kontakt med organisationer som Suicide Zero, som har både regionansvariga, som vet hur saker funkar lokalt, och engagerade volontärer. Förutom att ni hjälpte oss hitta människor att intervjua så blev ni ett viktigt stöd när vi behövde vägledning kring fakta och begrepp.

Årets hederspris 2020

Juryn har även gett ut ett hederpris till journalisten och författaren Frida Boisen för hennes starka och viktiga bok ”Berätta aldrig det här".

Juryns motivering lyder

”Journalisten och författaren Frida Boisen har skrivit boken ´Berätta aldrig det här´ som skildrar skulden, skammen och tystnaden som alltför ofta är förknippat med självmord. Läsaren får vara med från insidan och följa barnets och författarens kamp i sin självklara rätt att få vara sig själv och berätta om det som behöver berättas. Det är nära, starkt och modigt. Skildringarna och familjens historia speglar också samtiden, vilket bidrar till att skapa förståelse för det som sker. Det är en omskakande berättelse som berör. Den tvingar läsaren att stanna upp inför de grymma utmaningar som det ofta innebär att växa upp i en dysfunktionell familj, präglat av ett samhälle som allt för länge har formats i en tystnadskultur. Den ger en hoppfull uppmaning till oss alla att vi behöver prata om självmord och psykisk ohälsa”.

Här kan du även läsa en intervju med Frida om hennes bok "Berätta aldrig det här".

Juryn för Pris för bästa rapportering om självmord består av:
 • Rickard Bracken, generalsekreterare, Suicide Zero.
 • Michael Westerlund, forskare, Institutionen för mediestudier, Stockholms universitet
 • Hanna Kihlander, kommunikatör och pressansvarig, Mind
 • Åsa Sohlgren, redaktör, SPES, Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd
 • Beatrice Johansson, informatör, NASP, Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention

Klicka här för att få mer information om rapportering kring självmord.

Arkiv
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016