Nu finns Suicide Zero i Finland

Hander-som-bildar-hjarta-B1A4676-foto-Peder-Bjorling
Händer som bildar hjärta. Foto Peder Bjorling
Nu finns Suicide Zero i Finland
2017-12-17

Finland har fler självmord per 100 000 invånare än övriga norden. Landet har ingen nationell plan för att förebygga självmord och det råder stort tabu kring psykisk ohälsa. Det här ska Suicide Zero Finland ändra på. Alexandra Sippus är nybliven ordförande och berättar om hur organisationen ska arbeta.

Alexandra Sippus från Vasa i Finland, du har varit volontär i Suicide Zero ett tag men nu har du tagit initiativ till att starta upp organisationen i Finland. Berätta!

– För drygt ett år sedan letade jag efter information på nätet om självmord. Jag skulle hålla egna föreläsningar om hur jag nästan tog mitt liv. Jag hittade Suicide Zero och hörde av mig för att få veta mer. Under hösten växte idén fram att Finland behöver ett eget Suicide Zero och jag tvekade inte att ta mig an uppdraget. Vi har så mycket som behöver förbättras i Finland så det kändes självklart.

Vad händer just nu i Suicide Zero Finland?

– Nu är det mycket praktiskt arbete som pågår. Vi behöver växa och behöver få in medlemmar. Och så sprider vi information om att vi finns. Vi har haft god kontakt med Föreningen för mental hälsa i Finland, som är en nationell förening som arbetar förebyggande med psykisk hälsa.

– I början av januari har vi ett första möte där vi sätter mål, skapar medlemsregister och börjar leta volontärer. Eftersom föreningen blev registrerad som tvåspråkig vill vi gärna jobba in båda språken ordentligt, bara drygt fem procent är svensktalande i Finland. Vi bygger därför upp hemsidan på både finska och svenska.

Hur ska ni arbeta?

– Vi vill föreläsa, påverka beslutsfattare och allmänheten i traditionella medier såväl som social medier. Vi måste prova oss fram och se vad som fungerar i Finland. Det är ganska stor skillnad mellan Sverige och Finland så vi behöver fundera på vad som kan fungera här.

Vad har ni fått för respons hittills?

– Vi har fått väldigt bra respons, inte minst under ljusmanifestationen vi hade i höstas där 30-40 personer deltog och visade stort engagemang. Även organisationer som anhörigföreningen Sorgebandet har varit mycket positiva.

Varför behövs Suicide Zero Finland?

– För att motverka stigma och sprida kunskap om hur självmord kan förebyggas. Man har visserligen börjat tala om psykisk ohälsa och självmord i Finland men det måste öppnas upp. Det är viktigt att få igenom en nationell plan för hur man kan förebygga självmord. Det behövs riktlinjer att utgå från. Som det är nu är det upp till kommunerna och länen och vad vi har sett så görs alldeles för lite förebyggande arbete. Det finns kriscenter och andra organisationer som arbetar för detta i Finland, men det skulle kunna finnas så mycket mer.

Hur långt har man kommit i Finland med en nationell samordningsplan?

– Än så länge finns ingen nationell samordning, men Föreningen för mental hälsa i Finland har gjort ett utkast som jag hoppas att vi kan jobba vidare på tillsammans med dem och få riksdagen att anta.

Hur ser din egen vision för Suicide Zero ut?

– Vi ska ha volontärer runt om i Finland som ska kunna representera vid evenemang, hålla föreläsningar och påverka beslutsfattare. Jag hoppas att vi så småningom har en egen shop och att vi ska kunna utbilda i Våga Fråga-utbildningen. Ljusmanifestationer kommer vi självklart att fortsätta med nästa år.

Känner du någon i Finland som borde följa Suicide Zero Finland?

Dela gärna det här inlägget till dina kontakter! Klicka här så kommer du till Suicide Zero i Finlands Facebooksida

Arkiv
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016