Monicas medborgarförslag ska minska självmord i Sävsjö

monica-evertson-april-2019
Jag får inte min dotter tillbaka, men det kanske kan rädda någon annans barn eller annan anhörig, säger Monica Evertson, volontär hos Suicide Zero.
Monicas medborgarförslag ska minska självmord i Sävsjö
2019-04-09

– Jag får inte min dotter tillbaka, men det kanske kan rädda någon annans barn eller annan anhörig, säger Monica Evertson, volontär hos Suicide Zero.

För drygt ett år sedan skickade Monica Evertson i Sävsjö in ett medborgarförslag till kommunen. Nu har en plan för suicidprevention klubbats igenom av Socialnämnden och om den godkänns i kommunfullmäktige blir Sävsjö den första kommunen i Höglandet att ha en plan för hur antalet självmord ska minska.

– Målet med medborgarförslaget är att få vården och andra nödvändiga instanser att lyssna på oss anhöriga. Många som går med självmordstankar är manipulativa och det är svårt att veta hur dåligt de egentligen mår, säger Monica Evertson.

Skrev medborgarförslag med hjälp från Suicide Zero

Hon är mamma till fyra barn, varav tre är i livet. Dottern Cassandra hade vid upprepade tillfällen försökt ta sitt liv när det ofattbara tillslut hände. Två veckor efter att Monica förlorat sin dotter skickade hon in ett medborgarförslag till kommunen som hon skrivit med hjälp av Suicide Zero. – Kommunen har varit positiv till initiativet, men jag tycker att det har tagit för lång tid innan förslaget gick igenom.

Vill förhindra att fler tar sitt liv

Att skicka in medborgarförslaget har varit ett sätt för Monica Evertson att bearbeta sin sorg. Hon är glad över att handlingsplanen klubbats och hoppas att fler kommuner tar efter. Med medborgarförslaget vill hon också förhindra att fler tar sitt liv. – Du är aldrig ensam. Ta hjälp av varandra, och ge inte upp! Det kan ta tid att få hjälp, men ge inte upp.

Monicas medborgarförslag 2017: Sävjö kommun behöver en handlingsplan för hur självmorden ska minska

Fakta

Varje år tar 1500 personer sitt liv. Det är fem gånger fler än som dör i trafiken. Ett nationellt program för suicidprevention godkändes 2008 av Sveriges riksdag och innehåller ett niopunktsprogram för suicidprevention. Det finns inget som hindrar län och kommuner från att införa lokala nollvisioner. Om detta inte har gjorts kan du som privatperson skicka in ett så kallat medborgarförslag till din kommun för att få dem att anta en handlingsplan.

Skribent: Ylva Ågrahn

Vill du stötta vårt arbete? Ge en gåva här

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016