Marcus Eriksson ny regionansvarig i Västra Götaland

markus
Marcus Eriksson ny regionansvarig i Västra Götaland
2019-10-04

Sedan augusti i år arbetar Marcus Eriksson som regionansvarig i Västra Götaland på Suicide Zero. Västra Götaland blir därmed den andra regionen, efter Värmland, att ha en regionansvarig. Som regionansvarig kommer Marcus bland annat att arbeta med opinionsbildning och påverkansarbete, volontärsamordning samt att utbilda i Våga Fråga.

Berätta lite om dig själv?
– Är 34 år, uppväxt i Karlskoga men bor i Göteborg sedan 11 år tillbaka och är sambo med min flickvän. Jag förlorade min pappa Conny som tog sitt liv 2010. Genom begravningsbyrån fick jag kontakt med organisationen SPES i Göteborg och gick i deras samtalsträffar under tre års tid. 2011 förlorade jag även min mamma, hon hade då levt med demens och blodsjukdomen myelom i nästan 16 år. 2012 dog hennes bror, min morbror, efter att ha insjuknat i cancer tidigare samma år. Alla dessa förluster försvårade såklart sorgeprocessen. Under 2014 väcktes en vilja att finnas för andra som också mist någon i självmord, men också att arbeta för att ingen mer människa ska ta sitt liv. Jag började engagera mig samma år och var volontär för SPES. Tre år senare, 2017, efter mycket ideellt arbete så kunde jag arbeta med dessa frågor på heltid. Sedan augusti i år arbetar jag som regionansvarig i Västra Götaland på Suicide Zero. Att få arbeta i en organisation som på allvar har kraft att förändra synen på psykisk ohälsa och självmord är stort för mig. Jag är där jag vill vara och ser fram emot att tillsammans med andra engagerade kunna öka kunskapen på alla nivåer i samhället – på så vis räddar vi liv.

Vad gör du som regionansvarig?
– Jag kommer att arbeta tillsammans med våra fantastiska volontärer för att öka kunskapen i regionen om dessa frågor. Det kan handla om att arrangera publika evenemang, på initiativ av oss eller våra volontärer, där vi är ute och gör Suicide Zero synligt. Genom samtal och informationsspridning kan vi bryta tabun och öka kunskapen bland medborgarna. Jag kommer även att arbeta med påverkansarbete direkt mot politiker, makthavare och ansvariga i regionen och kommuner, så att vi tillsammans gör allt i vår makt för att rädda liv. Jag hoppas även kunna fungera som ett bollplank och vara med i olika arbetsgruppen för att direkt kunna påverka. En annan del av mitt uppdrag är att utbilda i Våga Fråga - en tvåtimmars utbildning som ger dig verktygen du behöver för att kunna agera om någon i din närhet verkar må dåligt. Eftersom vi inte lär oss eller får kunskap om detta i skolan så är denna utbildning otroligt viktig och frågar du mig direkt livräddande. Jag är även ansvarig för att söka finansiering. Ekonomiska bidrag är en förutsättning för att få tid och kraft att kunna vara med och utföra detta arbete i regionen.

Vilka är dina hjärtefrågor?
– Jag har själv mått så dåligt att jag övervägt att avsluta mitt liv och har erfarenhet av att mista någon jag älskar i självmord. Vi behöver veta hur vi ska agera om någon mår dåligt och det är inte alltid enkelt, men ju mer vi tränar ju mer vana blir vi att våga fråga de frågorna vi kanske drar oss för att ställa – men som kan vara livräddande. Att kunna vara i ett samtal utan att man måste lösa något är nog bland det svåraste som finns, därför måste vi öva. För att detta ska bli verklighet behövs ökad kunskap i samhället. Vi alla behövs i detta arbete, även vården och samhället i stort. Jag vill att regeringen inför livskunskap eller liknande i läroplanen, vi alla behöver få kunskap i tidig ålder om hur man kan finnas för sig själv och andra när man mår dåligt. Att vi rustas med kunskap om att psykisk ohälsa kan vara en del av livet, och vad det innebär. Det hade jag behövt när jag kraschade i tvåan på gymnasiet, att låtsas som att det inte finns i vårt samhälle är ingen lösning. Jag vill naturligtvis också arbeta för att man får den vård man behöver när man är i behov av den, det ska inte vara någon skillnad på vården oavsett om man kommer in med exempelvis ett brutet ben eller en depression.

Vilken förändring vill du främst se i din region?
– Att ideella och brukarorganisationer ska bli en naturlig del av det regionala suicidpreventiva arbetet i Västra Götaland. I min värld behövs alla delar av samhället för att i slutändan skapa förändring. Det är nog lätt för de som sitter på makten att glömma bort vilken kunskap och vilka livserfarenheter som finns i dessa organisationer, varför då inte dra nytta av oss?! Lätt att bli hemmablind, det bli även jag ibland. En annan förändring som jag i allra högsta grad själv kan påverka är att få igång återkommande evenemang med volontärerna i regionen. Suicide Zero och dessa viktiga frågor ska vara något man känner till om man bor i Västra Götaland. Kunskap är nyckeln till förändring.

Om du fick träffa vem du ville, vem skulle det vara och varför?
– Min pappa Conny och alla andra nära släktingar som inte lever längre. Jag skulle bjuda på tårtfika och berätta för dom hur otroligt mycket jag älskar och saknar dom.

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016