Hoppa till huvudinnehåll
Madeleine Surer
Madeleine Surer, volontär för Suicide Zero
Volontären Madeleine: ”Det finns ett ljus i tunneln”
2022-05-31

Madeleine Surer är en 20-årig tjej som pluggar sjuksköterskeprogrammet på Karolinska Institutet med förhoppningen om att i framtiden vidareutbilda sig till psykiatrisk sjuksköterska. Syftet med yrkesvalet är att kunna hjälpa människor i alla åldrar att hantera och leva med sin psykiska ohälsa och utbilda andra om ämnet. Sin fritid spenderar Madeleine gärna på gymmet, vilket är något hon älskar då det bidrar med sådan glädje, energi, umgänge och gör att hon känner sig stark i kroppen. Utöver träningen tycker Madeleine om att hitta tid för återhämning, bjuda över kompisar på hemlagad mat, att ta långpromenader, umgås med familj och måla mandala.

Varför har du valt att bli volontär hos Suicide Zero?

– Under flera år har jag lidit av psykisk ohälsa i olika former. 2018 bestämde jag mig för att avsluta lidandet och ta mitt liv. Lyckligtvis överlevde jag och genom professionell hjälp insåg jag att självmord inte var en utväg för lidandet.

Än idag kan jag tampas med tunga och mörka tankar, men tack vare verktygen jag fått kan jag hantera dessa på ett bättre sätt. Jag vet hur det känns att vara på botten och ha tankar på att ta sitt liv, men jag har lyckats ta mig ur det och lever idag ett fantastiskt liv. Detta är anledningen till att jag har valt att bli volontär hos Suicide Zero - jag vill förmedla att det finns ett ljus i tunneln.

Vad gjorde du konkret för att få hjälp?

– Det var på gymnasiet som jag berättade för min skolkurator att jag hade en plan på att ta mitt liv inom den kommande tiden. Med den informationen kontaktade hon min mamma som i sin tur ännu en gång kontaktade BUP. Min mamma hade varit i kontakt med dem innan, men det var inte förrän hon beskrev att jag hade självmordstankar som vi fick konkret hjälp.

Jag kände att jag skulle kunna må bra.

På BUP bemöttes jag med fantastisk hjälp från både psykolog och läkare. De ställde mig på väntelista till DBT (dialektisk beteendeterapi) som förändrade allt för mig. Jag kände att jag skulle kunna må bra. Jag erbjöds stödgrupper, givande aktiviteter och telefonstöd på kvällar och helger av kunnig personal. Det är från min tid på DBT som jag fått verktyg för att hantera tunga tankar och känslor.

Vad har du för förväntningar på volontärarbetet?

– Mina förväntningar är att få påverka individen och samhället med min egen erfarenhet och kunskap om psykisk hälsa och vara suicidnära. Jag hoppas kunna delta i aktiviteter och evenemang som bidrar till att nå Suicide Zeros uppsatta mål.

Vilka är dina bästa tips till andra som vill engagera sig?

– Mitt tips skulle vara att läsa på om Suicide Zero för att få en bild av vad organisationen har för mål och idéer. Det finns en hel del sätt man kan stödja och hjälpa till, så läs på om de olika alternativen och se vad som passar dig bäst. Det är väldigt individuellt och kravlöst på så sätt att du inte har bestämda uppdrag, tider eller dylikt.

Det finns en hel del sätt man kan stödja och hjälpa till, så läs på om de olika alternativen och se vad som passar dig bäst.

Vilka är dina hjärtefrågor?

– Min största hjärtefråga är unga personer som ser deras nuvarande livssituation som den enda. Jag brinner också för ungdomar som lider av psykisk ohälsa på grund av prestationsångest från bland annat träning och skola.

Varmt tack för att du är vår volontär Madeleine - Tillsammans gör vi skillnad! 💚 Vill du också engagera dig som volontär? Läs mer här!

Arkiv
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016