Linnea Björn: ”Musiken blev min räddning”

Linnea Björn
Fotografi: Karin Lundin, styling: Rita Roslin
Linnea Björn: ”Musiken blev min räddning”
2020-11-25

Linnea Björn, som går under artistnamnet ”BJOERN”, är ett av Sveriges stigande stjärnskott. I en intervju med Suicide Zero berättar hon om sitt engagemang för psykisk hälsa, vikten av att få utlopp för sina känslor och hur musiken kom att bli hennes räddning efter många år av hög press, depression och sjukdom.

Artisten Linnéa ”BJOERN” Björn, 26 år kommer ursprungligen från södra Dalarna och bor numera i Stockholm. Linnea har följt sina musikdrömmar sedan barnsben och arbetar idag som artist och låtskrivare och skapar även film- och trailermusik tillsammans med ett erfaret team i Los Angeles. Utöver musiken ägnar sig Linnea åt podcasten ”#hearmethink”, där hon engagerar sig i frågan om psykisk hälsa, självmord och diskuterar stora och små frågor, som enligt henne själv ”kan ha en tendens till att haka upp sig inne i hjärnan.”

Musiken ett stärkande återhämtningsverktyg

Musiken har alltid varit en stor del av Linnea Björns liv och blev hennes räddning efter flera år av destruktivitet i olika former. Genom musiken fick hon utlopp för sina innersta tankar, känslor och demoner. Musiken utvecklades till ett stärkande återhämtningsverktyg under större delen av uppväxten som på olika sätt genomsyrats av hög press, identitetskris och anorexi. Nu vill hon inspirera andra med sin musik.

Jag vill att de som lyssnar på min musik ska känna att det är okej att släppa lös alla de känslor som ligger instängda inom dem, få dem att känna sig mindre ensam och att musiken ska ge dem styrkan att samla kraft och mod att bli fria från det som tynger dem.

Känslor och minnen omvandlas till musik

Musiken fungerar som en kanal och översättare för det som finns i Linnea Björns undermedvetna. När tankarna går på högvarv, använder hon sin kreativitet för att stilla dem. Linnea har kommit att förälska sig i denna process, där tankar, känslor och minnen väcks till liv och omvandlas till musik.

Min första singel “Why” handlar om min farfar. När han tog sitt liv var ”Varför” det enda jag frågade mig själv. Det har känts tungt att bära på en fråga som jag aldrig kommer att få svar på. När känslan och tankarna en dag tillslut valde att komma ut via melodier och ord, kände jag mig äntligen lite lättare igen, säger Linnea Björn.

Livet präglat av hög press och destruktiva mönster

Linnea Björns barndom, tonårsperiod samt år som ung vuxen präglades av både hög press, kontrollbehov, identitetskris och destruktiva mönster kring mat och träning. Det skedde i synnerhet när hon elitsatsade på längdskidor och tillslut diagnostiserades hon med Anorexia Nervosa och blev inlagd på sjukhus.

I detta läge kändes det mesta hopplöst och jag saknade helt motivation till att vända på denna negativa spiral jag hamnat i. Musiken blev min räddning och en vändpunkt i mitt tillfrisknande. Under min rehabilitering sökte jag efter något som gjorde mig glad men också något där som gav utlopp för mina tankar och där kom musiken in – att få sjunga ut och spela gitarr har kommit att bli mitt sätt att känna mig fri och lycklig igen. Det blev starten på en ny fas i mitt liv, säger Linnea Björn.

Varför behövs en organisation som Suicide Zero?

En organisation som Suicide Zero behövs för att fortsätta sprida det hoppet som oftast saknas hos både anhöriga och den som har självmordstankar. Det är inte försent innan livet är över, och att sprida kunskap om hur man kan bemöta någon som man ser mår dåligt är oerhört viktigt. Det kan kännas svårt att veta hur man som anhörig kan finnas där för någon och frustrationen tar oftast över och förvärrar situationen och relationen till den som lider. Kunskapen som Suicide Zero sprider kan byta ut den där frustrationen mot en självsäkerhet hos de som ska finnas där och stötta. Att vara självsäker utstrålar en trygghet som oftast är den känsla som den som mår dåligt behöver för att våga och orka öppna sig.

Vad skulle du vilja säga till någon som mår dåligt och går med självmordstankar?

Till dig som känner att hjärnan är som ett garnnystan av tankar och oförklarliga känslor som gör att allt känns hopplöst, till dig vill jag säga att det är just dessa tankar om att inte vilja leva längre, som är beviset på att du behövs i den här världen. Din envishet och starka vilja behövs. Du är viktig, räcker till och är bra precis som du är och när du kommer till insikt med detta, kommer du sakta men säkert hitta tillbaka till en känsla av glädje som gör att livet känns meningsfullt.

Våga söka hjälp. Berätta om vad som tynger dig till någon som finns omkring dig. Det första och läskigaste steget är öppna upp sig om hur man känner. När den dörren sen är öppen så kommer du att känna en enorm lättnad. Jag tror på dig!

Lyssna till BJOERNs singel "Why" här!

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016