Kortspelare vill förebygga självmord

patrik-fridland-september-2017
Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Ungefär så resonerar Patrik Fridland som tillsammans med vänner från Malmö Kortspelsförening bestämt sig för att skänka intäkterna från en tävling till Suicide Zero.
Kortspelare vill förebygga självmord
2017-09-29

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Ungefär så resonerar Patrik Fridland som tillsammans med vänner från Malmö Kortspelsförening bestämt sig för att skänka intäkterna från en tävling till Suicide Zero.

– Vi har många som mår dåligt i vår krets och oftast är det ingen som märker något. Så detta är vårt sätt att visa att vi bryr oss och vårt sätt att försöka göra något åt det, säger Patrik Fridland.

Vad är anledningen till att ni väljer att skänka pengarna till just Suicide Zero?

– Vi gick först ut på Facebook och frågade våra vänner vad de tyckte. Sedan hade vi en diskussion inom gruppen som står bakom arrangemanget och vi kom snabbt fram till att det ni gör betyder extra mycket för oss eftersom vi har många som mår dåligt i vår krets och oftast är det ingen som märker något. Så detta är vårt sätt att visa att vi bryr oss och vårt sätt att försöka göra något åt det, säger Patrik Fridland.

Du säger att många spelare mår dåligt, varför är det så tror du?

– Vi har inte gjort några undersökningar på detta. Men från våra egna erfarenhet och upplevelser kan spel, digitala såsom analoga, fungera som en flykt från verkligheten. Det är ett enkelt sätt att tillfälligt glömma sin ångest. Problemet där är att man lätt fastnar i "flykten". Där du kan släppa det som trycker ner dig men ofta leder det till att du släpper studierna, sjukskriver dig på jobbet och blir mindre socialt aktiv med mera, vilket i sin tur gör att du mår ännu sämre. Det blir en ond spiral som kan vara svår att ta sig ur. Vi försöker uppmärksamma och stötta varandra i vårt lokala community om vi märker av sådana mönster hos våra vänner. Vår målsättning är att kunna göra ännu mer för de som mår dåligt i våra kretsar.

Har ni satt något mål med insamlingen?

– Minst 5 000 kr vill vi dra in. Sedan ser vi det också som en vinst att vi lyfter frågan och får upp folks ögon för er organisation och för frågan om länken mellan depression och självmord. Vi vill att folk ska våga prata om det, många lider i det tysta.

Vad hoppas ni att Suicide Zero ska använda pengarna till?

– Vi hoppas på att detta ska kunna stärka er organisation och gör er ännu bättre hörda. Vi hoppas bland annat på att ni ska kunna använda delar av pengarna för att göra reklam och sprida er närvaro inom “spel/nörd-kulturen” där vi sorgligt nog känner till ett stort behov av organisationer som Suicide Zero.

Ixalan Magic the Gathering Charity Tournament

Här finns info om eventet Ixalan Magic the Gathering Charity Tournament lördag 7 oktober. Tävlingen äger rum från kl. 12.00 i Spelens Hus, Nobelvägen 145a och streamas live på Twitch. www.facebook.com/MalmoKortspelsforening/

//Caroline Meyer Lagersparre. Suicide Zero

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016