Karin Boyes minneslopp följs upp

Hander-som-bildar-hjarta-armband-B1A4970-foto-Peder-Bjorling
Händer som bildar hjärta, armband. Foto: Peder Björling
Karin Boyes minneslopp följs upp
2017-09-26

Den 6 mars 2001 vändes Johanna Ginstmarks värld upp och ner för att aldrig bli densamma. Hon var 21 år gammal när hennes far tog sitt liv. I familjen var det självklart att prata öppet om det som hänt. Men utanför fanns tystanden.

För Johanna kom det därför att bli livsviktigt att belysa problematiken kring självmord. Nu på lördag den 30 september 2017 har hon och hennes syster samlat vänner och bekanta för att springa, jogga eller gå i Hagaparken i Stockholm, till stöd för Suicide Zero. Alla är välkomna.

Hur kom det sig att du engagerade dig i ett lopp för Suicide Zero?

– Jag har faktiskt aldrig tidigare engagerat mig i frågan, men när jag på Facebook fick syn på Karin Boyes minneslopp som ägde rum i Alingsås kände jag att det var dags. Nu har lagom mycket tid gått. Men jag kunde inte åka dit just den dagen. Då skrev jag till Håkan Wester som arrangerade loppet och han tipsade mig om att vara förlöpare och anordna ett eget stödevent om jag ville. Jag nämnde det för min lillasyster som bor i Skåne och vi bestämde oss för att tillsammans bjuda in våra vänner. Men nu hoppas vi såklart att många fler kommer!

Vad är bra att veta för de som funderar på att komma dit?

– Eventet på lördag är ju väldigt informellt. Ingen sträcka, ingen tidtagning, men alla som vill får sluta upp. Det ska bara vara enkelt att göra det ihop. Så alla är välkomna. Vi träffas kl. 10.00 vid Koppartälten i Hagaparken.

Din far tog sitt liv, vad är ditt viktigaste budskap till alla som undrar hur man ska bete sig om någon i ens omgivning drabbas av suicid?

– Den största fienden för psykisk ohälsa och självmord är tystnad och dess största vän är medmänsklighet och kärlek. Många vet sällan vad de ska säga när någon lider av psykisk ohälsa eller har en anhörig som har dött i suicid. Saken är den att det inte behövs så många ord, inte heller några råd eller försök till lösningar. Det som behövs är närvaro, handlingar av kärlek och att finnas till.

Du jobbar till vardags som manusförfattare till serier som Hassel och Halvvägs till Himlen och dessutom driver du podcasten ”Framgångar och Motgångar”. På vilket sätt använder du dig av dina erfarenheter i ditt arbete?

– Syftet med min podcast är att öppna upp film- och tv-branschen genom att prata om det som är svårt och jobbigt, men framförallt handlar den om vad man kan lära sig av motgångar. På grund av min egen erfarenhet har jag ett starkt behov av att visa att det finns fler än en utväg ur det där mörka, att det alltid finns fler dörrar att öppna.

Har du satt något mål med loppet?

– Bara att få folk att medverka. Vi går in i hösten nu, en tid då säsongsdepressioner kan slå till och det är ännu viktigare att prata om hur vi mår. Mitt mål är bara att prata mer om problemet, sen vet ju jag att jag vill fortsätta att stötta Suicide Zero.

Anmälan gör man på Karin Boyes minneslopps hemsida eller via nedanstående länk. Anmälningsavgiften på 50:- går till Suicide Zeros verksamhet.

www.mittlopp.se

//Caroline Meyer Lagersparre, Suicide Zero

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016