Jessica la Fleur - "Det är starkt att be om hjälp"

Hoppa till huvudinnehåll
Jessica la Fleur - Det är starkt att be om hjälp
Jessica la Fleur, en av Suicide Zeros volontärer i Trollhättan.
Jessica la Fleur - "Det är starkt att be om hjälp"
2021-05-27

Under större delen av livet, har Jessica la Fleur kämpat med både depression, självskadebeteende och ångestproblematik – något som resulterade i att hon till slut försökte ta sitt liv. Mitt i mörkret, tändes en strimma av ljus som gjorde att Jessica beslutade sig för att kämpa för att överleva. Vägen dit hon befinner sig idag har inte varit spikrak, men tack vare att hon har vågat be om hjälp, mår Jessica idag 1,5 år senare mycket bättre och har börjat bygga upp sin självkänsla.

Jessica la Fleur är en av Suicide Zeros volontärer i Trollhättan. Hon är 30 år gammal, arbetar som stödpedagog på ett LSS-boende och på sin fritid gillar hon att hänga med katten, fotografera, dansa balett och spela curling. Jessica har själv lidit av psykisk ohälsa och överlevt ett självmordsförsök och hoppas genom hennes volontärskap kunna ge hopp om att det finns en väg ur mörkret

”Om min historia och min erfarenhet kan hjälpa någon, då är det värt allt”.

Vad har du för erfarenhet av psykisk ohälsa och suicid?

Allt för många i min omgivning lider olyckligtvis av psykisk ohälsa i olika former. Även jag själv har haft en erfarenhet av psykisk ohälsa och har under större delen av mitt liv haft ett självskadebeteende och ätstörningar – något som på sikt resulterade i suicidtankar.

Vad var vändningen för dig?

Under flera års tid, hade jag kämpat mot negativa tankar och försökt bygga upp min dåliga självbild. En mängd av destruktiva tankar ledde till en vantro att jag inte behövdes, att människor skulle ha det bättre utan mig och att jag mest var till besvär. I januari 2019 gjorde jag ett självmordsförsök.

Mitt i detta mörker, lyckades jag hittade ett halmstrå av hopp som gav mig kraft och vilja att kämpa för att överleva. I efterhand förstod jag hur illa det kunnat gått om jag inte fått hjälp i tid. Denna insikt gjorde att jag började våga be människor runt omkring mig om hjälp och började sakta men säkert börja hitta tillbaka till livsglädjen. Nu sitter jag här, självskadefri i över 1,5 år och med en stark vilja att leva livet till fullo. Vägen dit jag befinner mig idag har varit allt annat än spikrak – likväl vägen framöver, men jag har fått verktyg som kan hjälpa mig när jag hamnar i en dipp.

I efterhand förstod jag hur illa det kunnat gått om jag inte fått hjälp i tid.

Vad har du för förväntningar på volontärsarbetet?

Jag vill vara med och göra skillnad och ge hopp – i synnerhet vad gäller psykisk ohälsa bland barn och ungdomar. Mer kunskap och information måste riktas till platser där barn och ungdomar befinner sig, exempelvis i skolan, fritidsgårdar och idrottsanläggningar. Tillsammans med andra volontärer, hoppas jag även att få allmänheten att förestå omfattningen liksom i vilken takt den psykisk ohälsan sprider sig i samhället – och att vi måste göra något tillsammans NU!

Vilka är dina bästa tips till andra som vill engagera sig?

Gör det! Ta kontakt med Suicide Zero och fundera på vad just du vill göra - allt är viktigt!

Vad vill du säga till andra som läser om det här och har det tufft?

Ge inte upp, det finns hopp och du är älskad och viktig. Det kanske känns som en omöjlighet just nu och att du inte har några krafter kvar - men det blir bättre. Ta hjälp av människor runt omkring dig och glöm inte att de älskar dig och vill hjälpa dig (ja, de gör det, även fast du kanske inte tror på det just nu). Sök hjälp, det är inte något skamligt att må dåligt – det är däremot starkt att våga be om hjälp.

Vill du också engagera dig? Läs mer här!

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016