#jagvillgehopp - Malins berättelse

malin-rosen-juni-2018
Malin Rosén mådde tidigare så dåligt att hon var på väg att ta sitt liv. I dag mår hon bra och kan berätta om det. Det här är hennes berättelse.
#jagvillgehopp - Malins berättelse
2018-06-28

Malin Rosén mådde tidigare så dåligt att hon var på väg att ta sitt liv. I dag mår hon bra och kan berätta om det. Det här är hennes berättelse.

Malin, du har tidigare mått så dåligt att du varit nära att ta ditt liv. Kan du berätta om bakgrunden till varför du mådde dåligt?

– Mitt dåliga mående och ätstörningar började när jag var 12-13 år. Jag blev destruktiv, kände mig annorlunda och konstig. Jag ville inte visa mig svag och jag ville upprätthålla den fasad som jag skapat om mig själv. Jag kunde inte heller sätta ord på vad jag kände och jag kände mig väldigt misslyckad. Anorexin tog fart.

Vad var vändningen för dig?

– När jag var 17-18 år nådde jag botten. Fram till dess hade jag inte fått rätt verktyg för att hantera obehagliga känslor. Jag hade inte fått lära mig att älska min kropp. Inte heller hur det var att växa in i att bli kvinna med allt vad det innebär. Under min uppväxt ljög jag ofta för mina föräldrar om vad som hände i mitt liv. När jag var som sjukast sade jag upp kontakten med mina riktiga vänner. Det gjorde jag så att ingen skulle försöka hindra mig från att svälta mig. Matkontrollen lindrade min ångest och det blev oerhört svårt att bryta. Till slut fick jag en aha-upplevelse i att antingen väntar döden på mig eller så tar jag tag i mitt liv på riktigt. Så när jag väl fick rätt hjälp av en professionell terapeut som jag hade tillit för då gick det snabbt framåt.

Var det något specifikt som gjorde att du tog dig ur din situation?

– Jag skulle ta mitt liv men personen jag beställt tabletter av anade vad jag skulle göra och stoppade mig. Han såg mig, lyssnade på mig och vågade själv öppna upp. Efter dygn av samtal, känslor och närvaro fick han mig sakta men säkert på andra tankar och jag är honom evigt tacksam.

Vad vill du säga till andra som läser om detta och har det tufft?

– Jobbiga känslor är inte farliga. Börja känn när de kommer och dela med dig av vad du känner. Kom ihåg att dina känslor inte är du. Känslorna är något du känner. Våga känn, våga prata allmänt om känslor. Det finns aldrig rätt eller fel i att känna, ingen skuld eller skam. Men bär inte dina jobbiga känslor själv utan känn styrkan i modet att dela med någon eller några. Det är första steget. Styrkan kommer längs vägen, tro mig.

/Alfred Skogberg

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016