#jagvillgehopp - Leos berättelse

leo-moller-juni-2018
I hashtaggen #jagvillgehopp lyfter vi ett antal personer som kan och vill berätta om vad som hänt. I denna text möter vi Leo Möller.
#jagvillgehopp - Leos berättelse
2018-06-08

Det finns mängder av lärdomar att dra från personer som varit nära att ta sitt liv men som i dag mår bra och kan berätta om vad som hände. I hashtaggen #jagvillgehopp lyfter vi ett antal personer som kan och vill berätta om vad som hänt. I denna text möter vi Leo Möller.

Leo, du har tidigare mått så dåligt att du varit nära att ta ditt liv. Kan du berätta om bakgrunden till varför du mådde dåligt?

– Jag började må dåligt när jag var 13 år. Då hade jag precis börjat högstadiet och jag kände mig väldigt ensam, för jag hade inte någon kompis som jag klickade med. Bland släkt och familj blev det ibland konflikter och jag kände att jag hamnade emellan. För att hantera känslorna började jag skada mig själv. Men egentligen fick det mig att må sämre. När jag var i 15-, 16-årsåldern hade jag nått min botten. Jag mådde så dåligt att jag inte ville leva längre. Allting gjorde så ont.

Vad var vändningen för dig?

– Vändningen kom när jag fick veta att jag skulle få börja gå i DBT-terapi (dialektisk beteendeterapi) inom barn och ungdomspsykiatrin, bup. Den terapin gav mig färdigheter som räddade mitt liv. En viktig del av terapin var att hela min familj var delaktig. Vi började prata om mitt mående och jag skämdes inte längre.

Var det något specifikt som gjorde att du tog dig ur din situation?

– När jag började med DBT-terapin var det mycket som hjälpte mig. Men en speciell händelse var att en läkare tidigare sagt att jag nog inte kommer att må bättre eftersom jag inte gjorde framsteg. Just då mådde jag väldigt dåligt av kommentaren men när det gick åt rätt håll med DBT:n så kunde jag motbevisa läkaren. Typ: ”Du hade fel. Jag gör visst framsteg!”

Vad vill du säga till andra som läser om det här och har det tufft?

– Jag lovar att även om det inte ser ut som det nu så blir livet bättre! Även om du är på botten och allt känns tungt så går det att få livet tillbaka. Det tar tid, det är svårt och det krävs stöttning av personer runt om men det går. Jag lovar. Jag tror på dig!

Behöver du hjälp? Läs här om var du kan få stöd

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016