#jagvillgehopp – Fanny Fredrikssons berättelse

fanny-fredriksson-november-2019
Fysisk smärta resulterade i en depression och Fanny Fredriksson mådde till slut så dåligt att hon helt tappade lusten att leva. Men vändningen kom och i dag vill hon hjälpa andra.
#jagvillgehopp – Fanny Fredrikssons berättelse
2018-11-08

Fysisk smärta resulterade i en depression och Fanny Fredriksson mådde till slut så dåligt att hon helt tappade lusten att leva. Men vändningen kom och i dag vill hon hjälpa andra.

Fanny, kan du berätta om bakgrunden till varför du mådde dåligt?

— För ungefär fem år sedan började jag få ont i ryggen. Läkarna upptäckte var smärtan kom ifrån men för att opereras krävdes att jag förlorade vikt. Jag gick ner nästan 30 kg på mindre än ett år men när jag träffade läkarna bedömdes att jag skulle först skulle gå ett program för att rehabiliteras. När jag påbörjade den började jag må dåligt och tappade hoppet om att bli smärtfri.

Efter rehabiliteringen förklarade kirurgen att jag nu led av depression. Därför kunde jag inte opereras. Det blev för mycket för mig. Och dessutom fick jag diagnosen generaliserat ångestsyndrom (GAD) och jag tappade helt lusten att leva.

Vad var vändningen för dig?

— Vändningen kom efter att jag festat och det höll på att sluta riktigt dåligt. Jag gick runt mitt i natten och kände att jag inte orkade mer. Så jag ringde en vän som bad mig åka till psykakuten och jag insåg att det var mitt enda alternativ. Jag lade in mig och bestämde mig för att ta hjälp. Jag började med DBT, dialektisk beteendeterapi. Med den lärde jag mig att kontrollera mina känslor och att inte vara så impulsiv.

Vad vill du säga till andra som läser om det här och har det tufft?

— Våga sök hjälp i tid. Om jag inte hade gjort det vet jag inte vad som hade hänt. Jag har fortfarande inte fått min ryggoperation men jag ser ljust på framtiden. Att våga gå i terapi och söka hjälp är bland det modigaste och mest hjälpfulla jag gjort. Alla kan fly, det är superenkelt. Att bemöta svårigheter och jobba med dem, det är det som gör dig stark.

//Åsa Solhgren

Har du också varit nära att ta ditt liv men mår i dag bra?

Kan du tänka dig att berätta om vad som hänt? Mejla i så fall till asa@suicidezero.se eller till alfred@suicidezero.se Behöver du hjälp? Läs här om var du kan få stöd

Arkiv
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016