"Jag vet när jag ska söka hjälp"

Hander-som-bildar-hjarta-armband-B1A4970-foto-Peder-Bjorling
Händer som bildar hjärta, armband. Foto: Peder Björling
"Jag vet när jag ska söka hjälp"
2019-01-24

Erika Vallius växte upp med alkoholiserade föräldrar och skolan missade att hon har adhd. Efter ett självmordsförsök fick hon bra hjälp och diagnoserna adhd, emotionellt instabil personlighetsstörning samt ptsd (posttraumatiskt stress syndrom). #Jagvillgehopp

Kan du berätta om bakgrunden till varför du mådde dåligt?

– Jag har egentligen mått dåligt så länge jag kan minnas. Jag hade panikattacker redan när jag var fem-sex år och i min ungdom började jag med självskada men sökte aldrig hjälp. Jag antar att jag aldrig blev sedd som barn. Mina föräldrar var alkoholister och jag var tvungen att tidigt klara mig själv till viss del. Idag är dock båda nyktra vilket jag är otroligt tacksam över. Jag hade även väldigt tydligt adhd men skolan uppmärksammade aldrig det vilket jag hade önskat.

Vad var vändningen för dig?

– Tyvärr gick det så långt att jag försökte begå självmord efter att min dåvarande sambo gjorde slut med mig. Jag hamnade på sluten avdelning i en vecka och fick sedan otroligt bra hjälp av Borderlineenheten. Jag fick mina diagnoser adhd, emotionellt instabil personlighetsstörning och ptsd. Jag fick mycket hjälp av mina nya mediciner men också av dialektisk beteendeterapi, DBT (1). Det räddade mitt liv. Jag kan fortfarande må dåligt men jag vet när jag ska söka hjälp. Nyligen skrev jag in mig själv på sluten avdelning på grund av att jag misstänkte att det annars hade gått för långt.

Vad vill du säga till andra som läser detta som har det tufft?

– Sök hjälp i god tid och skäms inte över att du söker hjälp. Vi är inget annat än människor, vi klarar inte allt själva hur mycket vi än försöker. Din hälsa är det viktigaste som finns, lägg ner ångest över att du exempelvis måste vara ledig från jobb då och då. Och framförallt, du är inte ensam. Det är vanligare än du tror att må dåligt, våga prata öppet om din psykiska ohälsa så att vi tillsammans kan normalisera detta.

(1) DBT utvecklades ursprungligen för självmordsnära och självskadande patienter med emotionellt instabil personlighetsstörning. Det är en terapiform där patienten bland annat lär sig att använda tekniker som underlättar acceptans och förändring.

Arkiv
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016