"Jag hoppas att boken ska inge hopp"

Hander-som-bildar-hjarta-B1A4676-foto-Peder-Bjorling
Händer som bildar hjärta. Foto Peder Bjorling
"Jag hoppas att boken ska inge hopp"
2017-04-25

Ludmilla Rosengren är en av grundarna till Suicide Zero och författare till boken Jag vill inte leva.

Hej Ludmilla Rosengren, du har skrivit en ny bok tänkt för ungdomar som mår dåligt, varför har du skrivit boken?

– Jag tycker att det har saknats en bok som vänder sig till den suicidale direkt. Självhjälpsböcker finns det många av men få berör självmordstankar. Det är som alltid att man tassar på tå för detta ämne. Den här boken går direkt på tankarna om att man inte orkar leva, bekräftar hopplösheten och möter den med andra tankar.

Du vill att fler ska prata om självmord, varför är det så viktigt?

– Den som har självmordstankar känner sig ofta väldigt ensam och bär på både skuld- och skamkänslor. Att prata om självmord normaliserar dessa tankar, för det är faktiskt högst normalt att känna hopplöshet och vanmakt i perioder i livet. Man behöver förstå att tankar inte är farligt i sig. Det är om man agerar på tankarna som det blir farligt. Livsfarligt! Att prata om självmord är också viktigt för att lära oss hur vi ska stötta någon som mår dåligt. Suicidskattningar i vården i all ära, men det är fortfarande samtalet mellan två personer som är det viktiga. Att man frågar hur den andre mår och hur hen tänker kring livslust.

Aftonbladets krönikör Fredrik Virtanen anser att vi gör klokt i att tala tyst om självmord. Har han rätt?

– Det är fullständigt befängt. Det är allvarligt när någon i hans position med tillgång till stora mediekanaler går ut så hårt i en sådan här fråga samtidigt som han saknar kunskapen. Det om något kan leda till att fler tar sina liv.

Finns det en fara i att prata om självmord med ungdomar?

– Nej, tvärtom. Samtidigt är det viktigt att man vågar stå kvar och fortsätta prata om det. När jag föreläser för ungdomar på skolor är det en stor rädsla hos skolpersonalen vad det skulle kunna väcka hos ungdomarna. Man får först arbeta med personalens fördomar och rädslor innan man kan prata med ungdomarna. Ungdomarna har ofta ett mer öppet förhållningssätt.

Vad hoppas du uppnå med boken?

– Jag vill rädda liv. Jag vill sprida kunskap. Jag hoppas att boken ska inge hopp hos den som läser och även fungera som en modell för hur ett samtal om självmordstankar kan se ut.

Kan du ge ett konkret exempel på något en läsare kan ta med sig i samtal med ungdomar som har tankar på att ta sitt liv?

– Våga fråga direkt om hur personen tänker och känner. ”Det låter som att du har det riktigt tungt. Är det så att du haft tankar på att du inte vill leva längre?”

– Våga bekräfta de tunga känslorna. ”Jag förstår verkligen att du tänker att det är hopplöst med tanke på hur du har det just nu”.

– Samtidigt måste man alltid inge hopp: Trots att du inte tror det nu så kan jag lova dig att det inte alltid kommer att kännas så här. Det är så många som känt sådan här hopplöshet och som aldrig tror att det kommer att bli bra som sen, när man kommit ut ur sin mörka tunnel, inte kan förstå hur man kunde känna så tidigare.”

Arkiv
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016